Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SPEUREN NAAR VOGELS IN DE EIGEN ACHTERTUIN

'Jeugd is toekomstige vogelbeschermer'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De houtduif, boomklever, huismus en koolmees. Grote kans dat men deze vogels vaak in de tuin tegenkomt. Maar hoeveel zijn het er? En hoeveel verschillende vogelsoorten zitten er in de achtertuin? Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op zaterdag 28 en zondag 29 januari wil de Vogelbescherming meer te weten komen over het 'tuingebruik' van vogels. Mensen kunnen zelf ook meedoen en hoeven slechts een half uurtje vogeltjes te tellen...

Als kleine jongen kreeg coördinator Ad Sleenhoff van de Boxtelse vogelwerkgroep de liefde voor vogels met de paplepel ingegoten. Zijn vader hield veel vogeltjes in kooien dus ook zijn kinderen groeiden ermee op. ,,Ik houd weliswaar zelf geen vogels, maar eigenlijk is mijn achtertuin een grote volière", vertelt Sleenhoff. ,,Wist je dat sommige soorten best goed tam te maken zijn?" Zijn echtgenote José laat het zien door wat krentjes buiten neer te strooien. In een mum van tijd weten musjes en duiven de lekkernijen te vinden. Ze snuffelen zelfs even aan haar hand. ,,Mooi toch?"

OPGEZET IJSVOGELTJE

Als lid van de vogelwerkgroep geeft Sleenhoff regelmatig gastlessen op Boxtelse basisscholen. Kinderen mogen uilenballen uitpluizen maar krijgen ook uitleg over veelvoorkomende vogelsoorten en hun leefgewoonten. ,,De jeugd weet vaak niet veel van vogels, maar dat wisten wij vroeger ook niet. Dat betekent niet dat de interesse er niet is, je moet alleen wel zorgen dat je die aanwakkert", stelt Sleenhoff. En vaak lukt dat. Bijvoorbeeld als de leerlingen een opgezet ijsvogeltje mogen bekijken en ze leren dat deze vogelsoort vlakbij huis te vinden zijn. Sleenhoff: ,,De jeugd is de natuur- en vogelbeschermer van de toekomst. Door ze ervoor te interesseren op jonge leeftijd, zullen ze dat als ze ouder zijn ook vasthouden."

De Nationale Tuinvogeltelling is volgens de Boxtelaar dan ook erg leuk om met kinderen te doen. Het kost immers maar een half uurtje tijd en het is leerzaam. ,,Ook voor de ouders", zegt hij lachend. ,,Want niet iedereen heeft natuurlijk ervaring met vogels." Om die mensen op weg te helpen, is op de website van de Vogelbescherming een overzicht te vinden van de 25 meest voorkomende tuinvogels. Een belangrijke regel is er wel: vogels die over de tuin vliegen, tellen niet mee. Het gaat echt om de diertjes die daadwerkelijk in de tuin zitten.

DE VOGELWERELD

Vogels als koolmeesjes, roodborstjes en spreeuwen komen al langer voor in Boxtelse tuinen. Een nieuwe ontwikkeling is de opkomst van de ekster. ,,Twintig jaar geleden zag je ze nauwelijks", legt Sleenhoff uit. ,,Tegenwoordig is het juist een veel voorkomende tuinvogel. Dankzij de tellingen kunnen we dat vrij goed in de gaten houden. Ook de vogelwereld is in beweging."

Ouders, opa's en oma's die hun kind graag meer willen leren over verschillende vogeltjes kunnen voor tips kijken op de website van de Vogelbescherming. Maar ook de coördinator van de Boxtelse vogelwerkgroep heeft wat suggesties. ,,Leg uit hoe de vogelsoorten eruit zien, wat voor geluid ze maken en wat ze eten. Dat vinden kinderen heel interessant en dan maak je het concreet", aldus Sleenhoff. Zelf kan hij niet wachten tot zijn kleinzoon oud genoeg is om mee te doen met de Tuinvogeltelling. ,,Hij is nog niet eens één jaar oud, dus dit jaar kan hij opa nog niet helpen. Maar volgend jaar zal hij er toch aan moeten geloven..."

Meedoen? Op www.tuinvogeltelling.nl is meer informatie te vinden en kunnen aantallen worden doorgegeven.

FOTO BOVEN: Vogelliefhebbers spotten vogels in het buitengebied. Komend weekend kan iedereen meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. (Foto: Peter de Koning).