Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VOORZICHTIGE SCHAATSPRET OP LEIJSENVEN, HEULT EN IN KAMPINA

Het ijs kraakt écht niet hoor, het zingt!

MARC CLEUTJENS

,,Zet het niet in de krant hè! Voor je het weet, komt iedereen hier schaatsen." Het handjevol schaatsliefhebbers dat op de Huisvennen in de Kampina baantjes trekt, hoopt dat hun stekkie niet door anderen ontdekt wordt. Ook op andere plekken is het zondagochtend nog rustig. Alleen de échte schaatsers hebben de ijzers ondergebonden, anderen komen voorzichtig een kijkje nemen. ,,Kan het al?"

Waar het in de Kampina rustig is, is het lekker druk met schaatsers op het ven aan de Einsteinstraat in de wijk In Goede Aarde. De relatief kleine plas heeft een massieve donkere ijsvloer waarop het heerlijk schaatsen is. ,,Maar ga niet met te veel volwassenen bij elkaar staan", zegt een van de bewoners. ,,Dan begint het flink te kraken." Een ander haalt de schouders op en weet dat de ijsdikte zo'n acht centimeter bedraagt. ,,Er kan niks gebeuren. Het is hier niet diep en ijs kraakt trouwens niet, maar zingt. Een teken dat je erop kunt."

Op het Leijsenven in park Molenwijk, waar veel Boxtelaren vroeger hun eerste schaatslessen kregen en de inmiddels opgedoekte schaatsclub Viking '87 wel eens wedstrijden organiseerde, is het rustig. ,,Je kunt hier al twee dagen schaatsen, als je maar goed oplet", zegt Brigitte. Ze woont aan de Leenhoflaan en trekt met haar echtgenoot baantjes op noren. ,,Bij het eilandje moet je wegblijven, daar is het ijs niet zo sterk."

Even verderop wordt een ijshockeyveldje uitgezet met jassen, dassen en zelfs kleine oranje pionnen. ,,We hebben gisteravond tot laat feest gevierd bij ODC en hebben nu iedereen 'ge-appt' om ook te komen", vertelt een van de ijshockeyers. ,,Ze zijn nog niet allemaal wakker, denk ik." Als enkele moeders arriveren, gaat het vijftal op de foto. En daarna wordt het eerste ijshockeyduel van 2017 gespeeld. Als de puck te ver weg glijdt, wordt 'ie opgehaald door een hond die over de ijsvloer glibbert. ,,Jongens, ik ga soep maken. Komen jullie straks iets eten?", klinkt het uitnodigend. ,,Goed idee", zegt een van de ijshockeyers. ,,We hebben al naar Bakkal gebeld om iets te laten bezorgen, maar daar wordt nog niet opgenomen."

IDEALE OMSTANDIGHEDEN

Bedrijvig druk is het op de vennen op Heult. Via smalle wandelpaadjes kom je aan het ven, dat verscholen ligt in de bossen nabij de A2 en de waterzuivering. Ook hier klinken waarschuwingen om deze plek vooral niet te onthullen in de krant. ,,Zo zonde als straks heel Boxtel hier komt schaatsen", lacht een van de pioniers. ,,Ik schaats hier al een paar dagen. Goed te doen hoor." Dat zegt ook Wim Paridaans, die met kinderen en kleinkinderen op de ijsvloer staat. De een zoeft langs op noren, de ander zet de eerste stapjes op het bevroren water. Tijd voor een familiefoto...

Boxtelaar Joost van der Pluijm is vol lof over de ijsvloer op Heult. ,,Prachtig, zwart ijs zonder sneeuw, dus ideale omstandigheden", zegt hij. Hij draagt nieuwe pikzwarte wielerkleding van de Boxtelse fietsclub Squadra Azzurri, compleet met sponsorlogo's. ,,Fijne kleding om ook mee te schaatsen", lacht Van der Pluijm goedkeurend. En weg is hij weer voor het volgende rondje Heult...

Na een winterse schaatszondag was het maandag alweer gedaan met de schaatspret en viel de dooi in. Het is wachten op meer ijsdagen...

FOTO BOVEN: IJshockeyers poseren trots op het Leijsenven. Van links naar rechts Max den Ouden, Gijs Timmermans, Thijs Reijnaerts, Lars Stook en Roel Gillhaus.

FOTO LINKS: De familie Paridaans trekt baantjes op een van de bevroren vennen op Heult. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding