Trudy Verwijmeren werkt als verzorgster bij uitvaartonderneming Koenen-Oel. Dankbaar, zo omschrijft ze haar werk. ,,Vooral als ik iemand echt heb kunnen steunen.
Trudy Verwijmeren werkt als verzorgster bij uitvaartonderneming Koenen-Oel. Dankbaar, zo omschrijft ze haar werk. ,,Vooral als ik iemand echt heb kunnen steunen." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TRUDY VERWIJMEREN IS VERZORGSTER BIJ UITVAARTONDERNEMING KOENEN-OEL

'Een dankbaar, maar ook zwaar beroep'

LONNEKE HOONDERT

Het is een zwaar, maar ook dankbaar beroep. Trudy Verwijmeren uit Boxtel is verzorgster bij uitvaartonderneming Koenen-Oel en dat is niet voor iedereen weggelegd. ,,Als verzorgster ben je als een van de eersten bij een familie die net een dierbare heeft verloren. Soms is dat heel heftig. Zeker wanneer je bijvoorbeeld kinderen moet verzorgen. Na het werk komen mijn collega´s en ik daarom ook vaak bij elkaar. Dan praten we erover, zodat we het ook goed kunnen afsluiten voor onszelf."

Trudy werkt inmiddels vijfenhalf jaar bij Koenen-Oel, die in de regio thuisopbaringen en uitvaarten verzorgt, maar ook twee eigen locaties heeft: Uitvaartcentrum Den Dungen en Afscheidshuis Schijndel. Ook maakt Koenen-Oel gebruik van het vorig jaar geopende Ceremoniehuis aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel.

Hoewel Trudy tijdens uitvaarten ook meewerkt als draagster, is haar hoofdtaak het verzorgen van overledenen vlak na hun dood. Dat doet ze samen met een collega en dat is altijd op locatie. ,,Als ik dienst heb, kan het zomaar zijn dat ik midden in de nacht naar een familie toe moet. Wanneer ik daar aankom, ga ik eerst met ze in gesprek." Passende kleding uitzoeken, wassen, scheren, de nagels bijwerken en make-up: ,,Samen met een collega probeer ik zo de overledene weer zijn of haar persoonlijkheid terug te geven. Na de dood zien mensen er niet altijd meer uit als zichzelf. Met mijn werk kan ik een overledene weer een stukje van zichzelf teruggeven."

Soms gaat haar werk nog een stapje verder. ,,Wanneer mensen een thuisopbaring willen, helpen we na het verzorgen vaak mee om het huis gereed te maken. Tsja, dat betekent ook dat we soms de hele woonkamer verbouwen."

VERLIES VERWERKEN

Trudy werkte jarenlang als kapster. Negen jaar geleden overleed haar broer en hielp ze zelf mee met de verzorging. ,,Toen besefte ik, dat ik dit wilde doen. Ik adviseer families ook altijd om mee te helpen. Daardoor kunnen ze het verlies vaak beter verwerken."

De Boxtelse solliciteerde bij Koenen-Oel en werd meteen aangenomen. ,,Het was alsof ik de eigenaren Johan Koenen en Karl Heinz Oel jaren kende. Ook met andere collega's werk ik fijn samen. Zelfs buiten onze diensten gaan we met elkaar om."

Medewerkers van Koenen-Oel besteden veel aandacht en tijd aan een familie die net een dierbare heeft verloren. Trudy vindt dit erg belangrijk. ,,Ik mag zelf mijn uren bepalen en dat is essentieel in dit vak. Ik ga pas weg als het voor mijn gevoel goed is. Een overledene verzorgen is één van de laatste dingen die je kunt doen voor iemand na een heel zware tijd."

VINGERAFDRUKKEN

Koenen-Oel biedt standaard de mogelijkheid om vingerafdrukken te nemen. Trudy neemt dan twee sets af. Eentje voor de familie en eentje voor in het dossier van de uitvaartonderneming, zodat de vingerafdrukken jaren later nog beschikbaar zijn wanneer het nodig is. Trudy toont trots de ring waarin ze de vingerafdruk van haar broer heeft laten verwerken. ,,Ik ben blij dat ik dat heb laten doen", vertelt ze. Ook zorgt de uitvaartonderneming ervoor dat overledenen eerst opgebaard worden op een bed of een opbaarplateau. ,,Niet meteen in een kist. Dat is zo'n grote stap. En het maakt het dan moeilijk voor nabestaanden om hun dierbare vast te houden."

Hoewel ze veel droevige situaties meemaakt, geniet de verzorgster elke dag van haar werk. ,,Het is zulk dankbaar werk. Als ik nabestaanden heb geholpen met hun overleden dierbare en vervolgens een knuffel krijg: dat vind ik het mooiste aan mijn baan. Dan weet ik dat ik écht iemand heb kunnen steunen bij een verlies."

Meer weten over Koenen-Oel Uitvaartverzorging? Kijk dan op www.koenen-oel.nl.


Bewaarde Land

zoekt vrijwilligers

natuurexcursies

Natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land is op zoek naar vrijwilligers die samen met anderen kinderen willen begeleiden tijdens excursies in de natuur. Het Bewaarde Land houdt deze dagtochten onder meer in de Kampina in Boxtel.

Het IVN organiseert enkele informatieavonden waar belangstellenden kennis kunnen maken met alle aspecten van Het Bewaarde Land. Deze bijeenkomsten duren van 20.00 tot 21.30 uur en vinden plaats op dinsdag 7 februari in Tilburg, donderdag 9 februari in Boxtel en woensdag 15 februari in 's-Hertogenbosch. Meer weten? Mail contactgegevens naar info@hetbewaardeland.nl of bel met Marion de Cocq uit Boxtel, telefoon 06-48 62 24 15.