Afbeelding
Foto: SPPiLL

CURSUS SPPILL EN KÈK LIEMT VOOR GASTVRIJ LIEMPDE

Raamsticker voor 19 ambassadeurs

Liempde telt sinds vorige week negentien ambassadeurs die zich gaan inzetten voor hun dorp. De groep nam deel aan een cursus van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en heemkundestichting Kèk Liemt en ontving een oorkonde en een raamsticker om Gastvrij Liempde te promoten.

De cursisten hebben deelgenomen aan vijf avondbijeenkomsten, twee excursies en een afsluitende avond. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de historie van het Liempde en nationaal landschap Het Groene Woud, de natuur en het omliggende landschap. Op de afsluitende avond hebben de cursisten een korte presentatie gehouden over een zelfgekozen onderwerp. Onder de eerste lichting ambassadeurs bevindt zich een aantal eigenaren van een bed & breakfast.

De nieuwe ambassadeurs van Liempde zijn Jolan van Herwaarden, Annie van den Heuvel, Joke Gijsbers (B&B De Maai 8er), Yvonne Berkhout (B&B Dommelhoeve), Tineke van Abeelen, Toon Voets, El Bressers (B&B Hoeve ten Hezelaer), Ellen Luykx (Natuurportret), Diane Melis, Marina van Grinsven (B&B De Hopbel), Josephine Bekkers (B&B 't Wachterspunt), Ad Schelle (Het Wapen van Liempde), Gidi Kroonen, Hannie de Bruin, Marieke Gerritsen, Joke Dobbelsteen (B&B Strijpenhof), Theo Verhagen, Ingrid Saris en Tossy de Man.

In maart 2017 start een nieuwe ronde voor de ambassadeurscursus. Deelnemers kunnen zich tot 15 februari aanmelden. Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL via info@sppill.nl of telefoonnummer 06-83 24 62 26. Deelname kost 25 euro exclusief BTW. De avondbijeenkomsten vinden dinsdags plaats, de excursies op zondagochtend.

FOTO BOVEN: De eerste negentien ambassadeurs van Gastvrij Liempde poseren na de uitreiking van hun oorkonde. (Foto: SPPiLL).


COMBINATIE95 STEUNT INITIATIEF ROLSTOEL VRIENDELIJK LIEMPDE

'Kijk naar toegankelijkheid in héle gemeente'

Wat startte als een plan om de toegankelijkheid in het dorp voor eens en voor altijd te verbeteren, mondde uit in Rolstoel Vriendelijk Liempde: het burgerinitiatief dat in samenwerking met allerlei lokale organisaties een onderzoeksrapport opstelde en meer dan duizend handtekeningen inzamelde. Politieke partij Combinatie95 dringt er bij het college van B. en W. op aan actie te ondernemen.

,,Tien jaar terug dienden wij al een gezamenlijke motie in om tot een inhaalslag te komen om zeer hinderlijke situaties bij trottoirs en fietspaden aan te pakken. Bij de begroting van 2015 kwamen we met een motie om nieuwe wijkinitiatieven


Uitslag loterij

KerstKluunMarkt

Zaterdag 17 december vond in Liempde de eerste KerstKluunMarkt plaats. Onderdeel van de markt was de KerstKluunTocht waarbij deelnemers op een stempelkaart elf stempels konden verzamelen van deelnemende Op Liemt Gemunt-ondernemers en verenigingen. Onder degenen die een volle stempelkaart hebben ingeleverd, zijn negentien prijzen verloot. De hoofdprijs, bestaande uit Op Liemt Gemunt-waardebonnen ter waarde van 200 euro is gewonnen door Robin Verhagen uit Liempde.

Naast de hoofdprijs zijn nog achttien prijzen verloot van elk 20 euro aan Op Liemt Gemunt-waardebonnen. De volgende personen zijn de gelukkige winnaars (met tussenhaakjes de betreffende Op Liemt Gemunt-ondernemer waar de gewonnen waardebonnen besteed kunnen worden):

Dewy Scheutjens (autobedrijf Van Oorschot), Fien Timmermans (bloembinderij 't Erfke), Tijn Swinkels (De Pompoen), Cezanne Simons (E.T.B. G. Saris), Bo Voets, Gemonde (Geld en Makelaardij), Suus van den Berg, Gemonde (Het Raadhuis Verzekeringen en Hypotheken), Corine van der Velden (Het Wapen van Liempde), Ise van de Locht (kapsalon Janneke), Frank van de Sanden (keurslagerij Willy Beerens), Alyssa Huijberts (drogisterij Bewust Beter), Theo Martens (Coop Liempde), Co Kramer (thuismarkt en slijterij Putmans), Björn van der Velden ('t Liempds Pakhuis), Lars Beerlage (De Vuurput), Bezelz de Greef (meubelmakerij Den Berg), Liesbeth van Beers (Het Hof), Niels Verhagen (pannenkoekenhuis 't Struifhuis) en Thomas Jansen (café D'n Durpsherberg).

zoals het huidige burgerinitiatief, structureel te organiseren en te ondersteunen met financiële middelen en menskracht. En in oktober 2015 heeft Combinatie95, samen met INbox, een motie ingediend aangaande de begaanbaarheid van openbare wegen, trottoirs en toegankelijkheid gebouwen. Waarbij wij er op aandrongen dat er een plan moest komen om onder meer de financiën te regelen", zo laat de partij weten in een brief aan het gemeentebestuur.

De verwachting is dat het college de stukken in februari in ontvangst neemt tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. Mogelijk gaat het burgerinitiatief daarna op in de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Combinatie95 hoopt dan ook dat het col-


Kijkje nemen in

Liempdsen Herd

Sinds de zomer van 2015 is er wekelijks een vaste club vrijwilligers een aantal dagen per week aan het werk in boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. Het pand wordt omgebouwd tot informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die Het Groene Woud in willen trekken en gaat ook functioneren als ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners. Zaterdag 28 januari is de boerderij 's ochtends geopend voor belangstellenden.

Tussen 09.00 tot 12.00 zijn mensen welkom. Sinds de laatste open zaterdag in november is er weer veel werk verzet. Tijdens de open dag worden rondleidingen georganiseerd en geven vrijwilligers informatie over de plannen. Ook potentiële huurders voor de kantoorruimte boven het voormalige woongedeelte van de boerderij zijn welkom.


Antonius Abt

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 29 januari Sint-Antonius Abt. Een processie trekt onder aanvoering van het gelijknamige schuttersgilde vanuit café 't Groene Woud naar de veldkapel op de hoek van de Kasterensestraat en de Maai die is toegewijd aan de patroonheilige. Voorafgaand aan de processie wordt om 10.30 uur een eucharistieviering opgedragen in het zaltje van 't Groene Woud. Pater Edward Geldtmeijer, assumptionist van kasteel Stapelen in Boxtel, is voorganger.

lege op voorhand bereid is de toegankelijkheid aan te pakken, onder meer door cofinanciering te zoeken, bijvoorbeeld in het kader van dementievriendelijke gemeenten en andere regelingen. ,,Dit om te voorkomen dat er straks kostbare tijd verloren gaat die het breed gedragen initiatief frustreren." Combinatie95 pleit er daarnaast voor dat het college ook naar andere plekken in de gemeente kijkt. ,,We hopen dat het college, naast Rolstoel Vriendelijk Liempde, soortgelijke initiatieven stimuleert in Boxtel waar ook serieuze vragen rondom toegankelijkheid leven."