Afbeelding
Foto: Hans Verberk

• KUNSTGRASVELD EN TRIBUNE GEOPEND • VOETBALCLUB ODC EERT CLUBICOON BEN VAN VEGCHEL

Sportpark Molenwijk koppelt verleden aan toekomst

MARC CLEUTJENS

Precies twintig jaar geleden lanceerde voorzitter Kees Bekers met zijn bestuur een toekomstplan voor voetbalclub ODC. Vier burgemeesters en een dozijn wethouders verder is het gelukt om zowel sportpark Wagenaars aan het Essche Heike en sportpark Molenwijk aan de Platanenlaan op te knappen. De club die op 1 januari 1.046 leden telde, is - bijna - klaar voor de toekomst...

Bekers was er zaterdag bij de heropening van Molenwijk natuurlijk bij, net als toenmalig wethouder Willie van de Langenberg. Net als alle andere gasten, onder wie burgemeester Mark Buijs, werden ze met alle egards ontvangen door voorzitter Ton Jonkers, die teruggreep op de recente clubgeschiedenis. Die stond sinds 1997 in het teken van verhuizen naar de Renbaan of het Essche Heike en uiteindelijk het besluit om Molenwijk aan te houden.

Het sportpark is om door een ringetje te halen. Fraaie tribune, schitterende kleedkamers, veel opbergruimte en natuurlijk een kunstgrasveld compleet met lichtinstallatie. En met een winters zonnetje een prachtplek om tegen plaatsgenoot Boxtel een openingsduel te spelen. De drie punten bleven in Molenwijk; de tricolores wonnen de derby met 2-0 dankzij doelpunten van Remco Schellekens en Sjoerd van Lokven in de tweede helft.

BALANS OPMAKEN

ODC is overigens nog lang niet klaar. Het openbaar groen rond het 'stadion' aan de Platanenlaan moet nog geplant worden. Voor een nog te plaatsen hekwerk komen rododendrons, die passen bij het karakter van het nabijgelegen wandelpark. Bij kantine De Boemerang, die ook een opknapbeurt kan gebruiken, komt de nieuwe hoofdingang. ,,Als we in het najaar de balans weer opgemaakt hebben, zullen we zien of we nog centjes hebben", zei voorzitter Jonkers.

De club gaat niet over één nacht ijs voor de volgende grote investering, zoveel is wel duidelijk. ,,Doordat we al sinds 1997 plannen hebben gemaakt, hebben we al die jaren geld kunnen reserveren en konden we Essche Heike en Molenwijk nu met steun van de gemeente aanpakken." Terecht complimenteerde Jonkers de vele vrijwilligers die dag en nacht hebben gewerkt aan de klus.

Met name bestuurslid Wim Kanters stak ontelbare uren in het project. Het is dan ook fraai dat juist hij - met legendarisch rugnummer 2 - terugkeert op de foto die de voormalige bestuurskamer onder de tribune siert. De raam van deze kamer, die gebruikt wordt voor wedstrijdbesprekingen, is beplakt met een foto uit het archief van Brabants Centrum, waarop ook verdediger Henri van den Biggelaar en doelman Frits Vortman pronken. Met Kanters poseerde het drietal trots voor de foto die in het seizoen 1984-1985 werd gemaakt door Piet van Oers, tijdens een duel met Alliance.

BEN VAN VEGCHELPAD

Op meer plekken in Molenwijk wordt verleden aan heden gekoppeld. Het trottoir tussen kantine en hoofdtribune is sinds zaterdag vernoemd naar het in 2016 overleden erelid Ben van Vegchel. Achterkleinzoon Noud (2) en kleinzoon Harm Koenders onthulden een straatnaambord waarop de naam van het ODC-icoon pronkt. Het Ben van Vegchelpad markeert de carrière van de man die ruim tachtig jaar lid was van ODC, 39 jaar actief was als elftalleider en veelvuldig werd gedecoreerd. Tot kort voor zijn dood sloeg Van Vegchel geen enkel duel over en begeleidde hij de pupil van de week.

De opening van tribune en kunstgrasveld werd verricht bij de 'spelerstunnel', waar een boomstam de doorgang versperde. Alle betrokkenen die zich twintig jaar lang hebben ingespannen voor de toekomst van ODC mochten meehelpen om de stam door te zagen. Burgemeester Buijs hielp een handje, net als bestuursleden, sponsors, architect en aannemer en natuurlijk hoofdsponsor Henk Wagenaars en diens vader Tonnie. Aansluitend klonk 'Simply The Best', de PSV-hymne die ook de teams van ODC en Boxtel begeleidde bij de opkomst. Beide ploegen speelden een attractief oefenduel met veel kansen. De eerder afgelaste oefenpot tegen FC Den Bosch houden de ODC'ers te goed, zo beloofde hoofdsponsor Wagenaars van Milieu Service Brabant.

Een bijzonder gebaar kwam uit de hoek van Legendary ODC. Drie zonen van de legendarische ODC's Henk Wagenaars senior, Cor van Wijk en Broer Schalkx - respectievelijk Tonnie, Adi en René - boden hun club een elftalfoto aan uit de jaren vijftig van de vorige eeuw met daarop ook de vermaarde trainer Jackson, die er destijds in slaagde het Nederlands elftal - mét Abe Lenstra - naar Boxtel te halen voor trainingen, onder meer bij de oefenmuur in Molenwijk. Op de foto staat ook clubtopscorer aller tijden Willie van de Bogaard, die 185 keer doel trof. Weer een stukje geschiedenis in een sportpark waar gevoetbald wordt op kunstgras. Een veld waarop de oude glorie misschien wel nooit had willen spelen...

FOTO LINKS: De teams van ODC en Boxtel betreden het nieuwe kunstgrasveld van sportpark Molenwijk. De derby eindigde in 2-0 voor ODC.

FOTO RECHTS: Adi van Wijk, Tonnie Wagenaars en René Schalkx (niet op de foto) verrasten de ODC-bestuurders Ton Jonkers en Mark van der Steen met een grote foto van Legendary ODC. (Foto's: Hans Verberk).

Afbeelding
Afbeelding