Cabaretier Roué Verveer vertelde in Podium Boxtel hilarische verhalen over seks en kreeg met zijn 'opgewonden' mimiek de zaal helemaal plat.  (Foto: Hans van Doorn).
Cabaretier Roué Verveer vertelde in Podium Boxtel hilarische verhalen over seks en kreeg met zijn 'opgewonden' mimiek de zaal helemaal plat. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

ROUÉ VERVEER SCHITTERT IN PODIUM BOXTEL

'Nee, we komen Sint en Piet écht niet afpakken!'

MARC CLEUTJENS

,,Ben ik nu in Boxtel of in Nuenen?" Roué Verveer heeft geen idee. Zo lijkt het. De cabaretier die met zijn zevende show 'Op het laatste moment' overal volle zalen trekt, deed dat vrijdag ook in Boxtel. Of was het toch Nuenen?

Ruim anderhalf uur lang vermaakte Verveer het publiek in een tot de laatste plaats uitverkocht Podium Boxtel met grappen. Over het opvoeden van pubers, alledaags racisme in onze samenleving, heel veel seks en natuurlijk... Zwarte Piet. ,,Denken jullie nou echt dat wij Surinames jullie Sint en Piet komen afpakken? Welnee! Dan zou Sinterklaas toch pas op 7 december aankomen. Wij zijn altijd te laat!"

Verveer maakte dankbaar gebruik van de soms gevatte opmerkingen in de zaal. En kreeg een 'cadeautje' toen een van de toeschouwers - Peter - halverwege de show naar het toilet ging. Verveer legde de voorstelling tot grote hilariteit van het publiek stil en wachtte tot Peter terug was. En dat duurde een hele tijd. ,,Wat geef je hem in hemelsnaam te drinken?", vroeg de cabaretier aan Peters vriendin... ,,Peter! Afknijpen!"

ETNISCH PROFILEREN

De cabaretier slaagde er goed in om alledaags racisme aan de kaak te stellen en deed dat met bijtende grappen en veel zelfspot. Hij verhaalde over zijn angst om op straat een banaan te eten. ,,Je ziet mensen denken: 'Is het dan toch waar?'." Net als rapper Typhoon werd ook Verveer wel eens aangehouden door een 'etnisch profilerende' agent. ,,Rijd ik in mijn gloednieuwe BMW X5 met dikke banden en blinkende velgen over de Amsterdamse ring, moet ik stoppen. Vraagt 'ie hoe ik zo'n grote auto kan rijden. Door te tanken natuurlijk!"

Verveer genoot van zijn optreden in Podium Boxtel. Maar dat hij was geboekt door een agent in Nuenen, snapte hij niet. ,,Mijn vrouw denkt dat ik vanavond in Nuenen speel." De zaal aan de Burgakker moest het trouwens flink ontgelden. Met een knipoog maakte de cabaretier gehakt van het kleine Boxtelse theater. ,,Het is maar goed dat jullie dit 'podium' noemen en geen 'theater'. Meer dan een podium is het niet... Mijn hele decor staat nog achterin de auto. Past er niet in."

Na afloop van de voorstelling signeerde Verveer dvd's - ,,ze zijn in de aanbieding vandaag"- en zijn vorig jaar verschenen bestseller 'Waarom? Daarom!' - over opvoeden op z'n Surinaams - in de foyer. Die heeft Podium Boxtel dan weer wel...