Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

43 TEAMS ZOEKEN KOORTSACHTIG NAAR 430 ANTWOORDEN

Dorpsquiz brengt Gemonde in beweging

MARC CLEUTJENS

Terug in de examenbankjes in gildehuis Datmunda. Met je team het volkslied van Gemonde zingen en spelen. Ontdekken of een straat is gelegd volgens het visgraat-, keper- of blokverband. Het is slechts een greep uit de vele vragen en opdrachten die 43 teams vrijdagavond moesten maken tijdens de eerste editie van de Gemondse Quiz. Vele honderden inwoners waren de hele avond op de been...

Mede-organisator Hans van der Schoot was met zijn team positief verrast over de massale belangstelling voor de dorpsquiz. Maar gelet op het succes van de quizzen in andere dorpen, was het niet vreemd dat meer dan veertig teams zich aanmeldden en daarmee zo'n beetje alle inwoners van Gemonde op de been brachten. Met klinkende namen als De Bovenwijzers, KwistNiks, Slimme Vossen, Denktank GTV, De Kiosk, Alles Via Google en De Betweters betraden de teams de spelarena. En dat was doorgaans een huiskamer of sportkantine die werd ingericht als hoofdkwartier.

De Gemondse Quiz ging vrijdagavond om klokslag zes uur van start met het uitreiken van de opdrachtboekjes in Datmunda. Hier was het zenuwcentrum van de organisatie ingericht en vond twee uur na de start een examen plaats waarvoor elk team een speler moest afvaardigen. ,,De deur ging om vijf voor acht op slot, dus je moest op tijd zijn om mee te mogen doen", aldus Van der Schoot.

De deelnemers aan de Gemondse Quiz waren de voorbije weken al opgewarmd voor het spel. Aan de hand van Facebooktips en e-mails werd bijvoorbeeld duidelijk dat op de coördinaten N 51.37.237 en E 005.22.448 een bijzondere zoekopdracht moest worden gedaan. Op deze plek - Bodem van Elde 9 - moest met een lange stok en een haak een opdracht uit een boom gehaald worden. Alle teams verzamelden zich in de winterkou om de opdracht te maken.

VOLKSLIED

Thuis moesten de teams niet minder dan 430 antwoorden formuleren en invullen in de opdrachtboekjes. ,,Maar er is meer", vertelde Van der Schoot. ,,Zo moest iedereen het Gemondse volkslied gaan zingen en spelen. We hebben de laatste vier regels naar alle teams gemaild. Het filmpje moet op een usb-stick gezet worden en met alle antwoorden ingeleverd worden. Een jury kijkt welk team de leukste inzending heeft gemaakt."

Bijzonder is dat het Gemonds volkslied pas recent is aangetroffen door leden van heemkundekring Den Hogert. ,,Het lied is geschreven door oud-pastoor Thieu Lax en volgens ons maar één keer uitgevoerd. Daar komen nu dus ineens 43 versies bij", lachte de mede-organisator.

GOEDE DOELEN

De teams die meededen aan de Gemondse Quiz kozen bij inschrijving allemaal een goed doel waarvoor gespeeld wordt. En dat prijzengeld kan aardig oplopen omdat veel meer ploegen meededen dan vooraf was ingeschat. ,,We gingen uit van vijftien tot maximaal twintig teams", aldus Van der Schoot. ,,Nu we op 43 teams zitten, kunnen we het prijzengeld wat verhogen en misschien meer prijzen uitreiken om goede doelen in ons dorp te steunen."

Doelen waarvoor vrijdag gespeeld werd, waren onder meer heemkundekring Den Hogert, de Gemondse afdeling van De Zonnebloem, Tafeltje Dekje, buurtvereniging Laamhoef, voetbalclub Irene, carnavalsclub De Mullukzuipertjes, de Gemondse dorpstafel en de KBO. De Gemondse Tennisvereniging GTV wil het eventuele prijzengeld besteden aan de bouw van een tennismuur, de onderwijzers van de Sint-Lambertusschool zetten zich in voor de aanleg van een speelplaats voor de onderbouw.

PRIJSUITREIKING

De uitslag van de Gemondse Quiz wordt zaterdag 28 januari bekendgemaakt in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg. Daar worden alle teams verwacht en wordt bekendgemaakt hoe alle ploegen gescoord hebben. Volgens mede-organisator Van der Schoot is de quiz nu al voor herhaling vatbaar. ,,We zijn er in geslaagd om een heel dorp in beweging te brengen. Het is geweldig om te zien dat bijna iedereen heeft meegedaan en een leuke avond heeft beleefd."

FOTO BOVEN: Het team van de familie Tuinman, dat haar hoofdkwartier had aan de Slothoef, neemt een filmpje op van het Gemonds volkslied. Alle teams moesten een videoclip maken van het historische lied. (Foto: Gerard Schalkx).

In de huiskamer van de familie Van der Leest wordt driftig gezocht naar antwoorden op honderden Gemondse quizvragen... (Foto: Gerard Schalkx).