Na enkele dagen veldwerk hebben de leerlingen van gymnasium Beekvliet de eerste resultaten van hun ideeën over de herinrichting van de Essche Stroom gepresenteerd. (Foto: Royal Haskoning DHV).
Na enkele dagen veldwerk hebben de leerlingen van gymnasium Beekvliet de eerste resultaten van hun ideeën over de herinrichting van de Essche Stroom gepresenteerd. (Foto: Royal Haskoning DHV). Foto: Royal Haskoning DHV

SCHOLIEREN BEEKVLIET HELPEN ROYAL HASKONING EN WATERSCHAP

Speeddaten over de Essche Stroom...

De herinrichting van de Essche Stroom bij Esch werd vorige week uitgebreid bestudeerd door derdejaars leerlingen van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Deze week zijn de eerste resultaten gepresenteerd tijdens een reeks interactieve klassenbijeenkomsten. Voortdurend speeddaten was nodig om alle ideeën te zien...

De Essche Stroom kan in tijden van extreem hoogwater overstromen, zoals in 1995. Ter voorkoming hiervan werkt ingenieursbureau Royal Haskoning DHV aan herinrichting van de omgeving. Leerlingen verdiepten zich in de gevolgen hiervan. Onder hen was Juultje Timmermans. Ze heeft samen met haar teamgenoot Rosemarie van de Ven een presentatie gegeven.

Het team heeft onderzocht hoe jongeren betrokken kunnen worden bij de herinrichting van de Essche Stroom en dat is vooral door social media. Elke groep leerlingen heeft zoveel mogelijk kennis opgedaan door een bezoek aan de Essche Stroom en aanwezigheid van deskundigen van Royal Haskoning DHV en waterschap De Dommel. ,,Speeddaten noemen we dit, maar dan met 175 derdeklassers", legt Muriël de Mönnink uit, één van de organisatoren van de projectweek.

Wat vinden leerlingen? Victor Roubos: ,,Je verdiept je in dingen waar je je normaal niet over buigt. Ik wist bijvoorbeeld niet dat een overstroming zo duur zou zijn: wel 1,5 miljoen euro aan herstelkosten."