Afbeelding
Foto: Gerbert Smulders

BOXTELS DRIETAL ZET ZICH IN VOOR HULP IN MOLDAVIË

Ouderenzorg in ontwricht land...

HENK VAN WEERT

Een centrum voor dagopvang van 250 ouderen. Een thuiszorgteam dat tachtig senioren helpt én een verpleeghuis met twintig bedden. Dat heeft een Nederlandse stichting de afgelopen vijftien jaar gerealiseerd in Moldavië, dat te boek staat als het armste land van Europa. Drie Boxtelaren zetten zich met hart en ziel in voor de stichting. Die heeft dit jaar een speciaal doel: 250 mensen vinden die jaarlijks 300 euro doneren en zo een dagopvangplaats adopteren.

In het verleden kreeg de Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM) financiële steun van onder meer Cordaid en Wilde Ganzen. En ook ouderenomroep Max steunde via de actie Max Maakt Mogelijk enkele projecten; daardoor konden een tweede thuiszorgteam én tachtig composttoiletten worden gerealiseerd. ,,Dergelijke subsidiestromen worden meestal aangegaan voor een afgebakende periode van enkele jaren. Deze zijn inmiddels gestopt en dit jaar eindigen ook de subsidies van enkele internationale fondsen. We staan voor de uitdaging om dit op te vangen. Als we niets doen, hebben we in 2018 een financieel tekort van zo'n 80.000 euro", vertelt bestuurslid Gerbert Smulders van SOM.

JEUGD VERTREKT

De Boxtelaar zet zich samen met zijn plaatsgenoten Patricia Jilesen en Elsbeth Brandt in voor de hulporganisatie. Het drietal was vorig jaar in Straseni, een dorpje centraal in de voormalige Sovjetrepubliek, die tussen Roemenië en Oekraïne ligt ingeklemd. ,,Het is een compleet ontwricht land met een hoge werkloosheid, lage lonen en slechte pensioenen. Jongeren verlaten hun geboorteland om elders geld te verdienen. Met als gevolg dat de ouderen vaak onverzorgd en eenzaam achterblijven", vertelt Smulders. Met Jilesen en Brandt hielp hij onder meer mee om een overkapping te plaatsen zodat de ouderen in de zomer buiten kunnen zitten bij het dagopvangcentrum. Maar ook werden woningen van thuiszorgcliënten opgeknapt.

SCHRIJNEND

Zelf werkzaam in de thuiszorg reisde Jilesen mee met een van de teams die ouderen thuis hulp bieden: ,,En dan kom je op plekken die heel schrijnend zijn. De armoede is mensonterend. Maar desondanks zijn ouderen toch opgewekt en ook heel dankbaar voor de hulp die ze krijgen. En het enthousiasme van de medewerkers van de thuiszorgteams is aanstekelijk."

SOM is een regionale hulporganisatie met vrijwilligers die niet alleen afkomstig zijn uit Boxtel, maar ook uit 's-Hertogenbosch, Culemborg en Son en Breugel. De stichting is vijftien jaar geleden opgezet door een Moldavische vrouw die in 's-Hertogenbosch woonde. Om mensen over de streep komt de directeur Veronica Timbalari van dagcentrum Sunrise in Straseni in maart naar Nederland om te vertellen over de hulporganisatie. Zij houdt donderdag 16 maart een lezing in verpleeghuis Liduina waar bezoekers welkom zijn. Voorafgaand wordt in het Boxtelse zorgexpertisehuis aan de Bosscheweg een expositie ingericht met foto's die SintLucas-docent Erwin Vrensen maakte van de diverse hulpprojecten van SOM in Moldavië.

Meer informatie? Kijk op www.ouderenzorgmoldavie.nl.

GROTE FOTO BOVEN: Veel ouderen in Moldavië leven onder armoedige omstandigheden. Op de foto een van de vrouwen waar het thuiszorgteam van de Stichting Ouderenzorg Moldavië regelmatig hulp verleent.

KLEINE FOTO: De groep vrijwilligers uit Nederland die vorig jaar meehielp om ouderen in en rond Straseni een beter bestaan te geven. Op de voorste rij Patricia Jilesen (tweede van links) en Gerbert Smulders (geheel rechts). Op de achterste rij Elsbeth Brandt (tweede van rechts).

Jeugdhulp Oosterpoort zoekt 'maatjes' in regio Boxtel

Maatjesproject Match van jeugdhulporganisatie Oosterpoort zoekt vrijwilligers in de regio Boxtel om kinderen wekelijks mee te nemen naar een gezellig uitstapje. Maandag 30 januari vindt in Veghel een voorlichtingsavond plaats.

Match koppelt een vrijwilliger aan een kind in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Matchkoppels ondernemen wekelijks gezellige en ontspannende activiteiten met elkaar. Samen schaatsen, een appeltaart bakken of een bordspelletje spelen; het contact met een maatje zorgt ervoor dat een kind even kind kan zijn, ontspant en meer zelfvertrouwen krijgt.

PROMOTIEFILMPJE

Om meer aandacht te vragen voor het project hebben vrijwilligers van Match een promotiefilmpje gemaakt, waarin koppels vertellen over hoe het er aan toegaat tijdens de wekelijkse activiteiten. Match hoopt dan ook op veel meer nieuwe maatjes, zodat de kinderen die op de wachtlijst staan, snel gekoppeld kunnen worden. Zoals de slogan luidt: Omdat íeder kind aandacht verdient. Het filmpje is online te bekijken op www.oosterpoort.org/match. Op de site staat meer informatie over het project en is de mogelijkheid je aan te melden.

De informatiebijeenkomst van Match duurt maandag 30 januari van 19.30 tot 20.45 uur en wordt gehouden in de bibliotheek aan de Markt 1 in Veghel.

Politie

Keukenbrandje

De hulpdiensten rukten zondagmiddag, kort voor zes uur uit naar de Oude Boomgaard in het buitengebied van Boxtel voor een keukenbrandje. In de woonboerderij, waarin ook bed & breakfast In Den Boogert is gevestigd, was brand ontstaan in een frituurpan. Toen een blusploeg van de Boxtelse brandweer arriveerde, lag er al een blusdeken over de pan. De manschappen zorgden daarna dat de woning gelucht werd. Er vielen geen gewonden.

Afbeelding