Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

VOLOP IN GESPREK OVER WATEROVERLAST

Waterschap De Dommel treedt meer naar buiten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om de regio te wapenen tegen grootschalige wateroverlast, komt waterschap De Dommel halverwege dit jaar nog met een actieplan. Iedereen krijgt de kans om met ideeën te komen. Vrijdag maakten medewerkers van het waterschap 'een toer' langs de weekmarkten in Boxtel en Reusel. Deze rondgang maakt onderdeel uit van de WaterWerkplaatsen, waarin het waterschap met verschillende partijen op zoek gaat naar oplossingen voor een klimaatbestendiger watersysteem. Vanavond wordt vanaf 19.30 uur in het waterschapsgebouw aan de Bosscheweg een avond voor inwoners gehouden.

,,Ik heb een probleem en daar wil ik vanaf." Ret de Jongste kwam vrijdag naar de weekmarkt in Boxtel met een tekening. Hij woont aan de rand van Lennisheuvel en bij hoogwater staat, naast de waterbergingsgebieden, ook zijn tuin onder water. ,,En dat is niet goed voor mijn fruitbomen. Ik heb hier al meerdere jaren mee te maken, maar vorig jaar was het behoorlijk extreem en stond mijn tuin een maand lang blank. Deze markttoer leek me een goed moment om eens met het waterschap in gesprek te gaan. Ik heb zelf al een oplossing bedacht, onder meer om het water wat langer tegen te houden."

DIRECTE BENADERING

Een aantal mensen meldde zichzelf bij de kraam van waterschap De Dommel om een persoonlijke kwestie te bespreken, daarnaast spraken de medewerkers van het waterschap zoveel mogelijk inwoners aan om ideeën en tips te verzamelen om wateroverlast tegen te gaan. Iedereen kon tips op een briefje schrijven en kreeg ook de mogelijkheid een enquête over water in te vullen. ,,Door deze markttoer krijgen we gemakkelijker contact met mensen", legt Gertie van Lieshout van het waterschap uit. ,,Ik kan me voorstellen dat we deze directe benadering vaker gaan toepassen."

BESEF

De resultaten van de markttoer en de bijeenkomsten voor inwoners en professionals resulteren uiteindelijk tot een actieplan dat medio april moet worden voorgelegd aan het algemeen bestuur van waterschap De Dommel. ,,Het is de bedoeling dat verschillende maatregelen uit dit plan al vóór het nieuwe groeiseizoen worden ingevoerd", zegt Anne-Marie Maas van het waterschap. ,,Bovendien zijn we al gestart met maatregelen, zoals het vergroten van duikers of verhogen van zanddijken. Alles om de gevolgen van 'gekke piekbuien' te voorkomen. Hierin wordt samengewerkt met andere partijen, zoals gemeenten en natuurorganisaties. Iedereen kan overigens bijdragen, bijvoorbeeld door zuiniger om te gaan met water en een tuin niet volledig te bestraten." ,,Het besef van water is onder mensen nog niet zo groot", voegt Van Lieshout toe. ,,Dat komt doordat het in Nederland zo goed geregeld is. Water komt uit de kraan en het vieze water gaat ergens naartoe. Vorig jaar, door de vele regenval in juni, konden mensen er wat meer van merken. We kunnen geen honderd procent garantie afgeven dat er niets gebeurt, maar er wordt hard gewerkt om de kans zo klein mogelijk te maken."

FOTO ONDER: Medewerkers van waterschap De Dommel gingen vrijdagochtend in gesprek met inwoners over oplossingen voor wateroverlast op de weekmarkt in Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).