...BERRY DANKERS...
...BERRY DANKERS... Foto: Henk van Weert

BOXTEL'S HARMONIE PRESENTEERT KANDIDATEN VOOR DIRIGEERWEDSTRIJD OP ZATERDAG 1 APRIL IN AULA JRL

Vijf bekende Boxtelaren in de race voor titel Maestro

HENK VAN WEERT

'Muziek [ver]telt!' Met die slogan lanceerde Boxtel's Harmonie vorige maand een nieuwe website en huisstijl. Het motto sluit ook naadloos aan bij de dirigeerwedstrijd Maestro Boxtel die de muziekvereniging zaterdag 1 april organiseert. Vijf bekende Boxtelaren die nooit eerder een groot orkest leidden, beklimmen dan de dirigeerbok. Elke kandidaat-Maestro dirigeert zowel een deel uit een licht-klassiek concertstuk áls een popnummer. Vanaf vandaag kunnen entreekaartjes worden gereserveerd.

Burgemeester Mark Buijs, centrummanager Berry Dankers, voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP, Suzanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go en voorzitter Henk Wagenaars van werkgeversvereniging SPIN. Dat zijn de gastdirigenten die zich de komende weken vastbijten in de diverse partituren. Dat gebeurt onder begeleiding van Jules van de Loo, sinds ruim anderhalf jaar de vaste dirigent van Boxtel's Harmonie. Hij zal het kwintet onder meer wegwijs maken in de slagtechniek die niet alleen nodig is om het 60-koppige orkest tegelijk te laten beginnen en eindigen, maar ook om het tempo vast te houden. Maestro is geïnspireerd op het gelijknamige tv-programma van AvroTros waarin bekende Nederlanders in 2012, 2014 en 2016 het Orkest van het Oosten dirigeerden.

,,Het zal nog niet zo meevallen. Ik weet niet of de harmonie er wel zo blij mee moet zijn dat ik meedoe", grinnikt burgemeester Buijs. ,,Ik heb weliswaar een blauwe maandag muziekles gehad bij het muziekkorps in mijn geboortedorp Herpt, maar al snel bleek dat dit geen succes zou worden. Ik ben dyslectisch, dus noten leren lezen was voor mij geen lol."

Ook winkelier Suzanne Schuurmans heeft ooit op muziekles gezeten. ,,Op de muziekschool heb ik blokfluit en zelfs een tijdje hobo geleerd." Maar uiteindelijk belandde het instrument in de kast. ,,Ik heb het maar in bruikleen gegeven aan de harmonie. Dan wordt er tenminste nog iets mee gedaan."

ODC-BOC... EN MEP

Berry Dankers is de enige van het vijftal die nooit muziekles heeft gevolgd. ,,Alhoewel... misschien op het Jacob-Roelandslyceum. Dat moet haast wel, maar eerlijk gezegd kan ik me er niets van herinneren. Een instrument leren bespelen is er in elk geval nooit van gekomen." Boxtel kent Dankers sinds enkele maanden als centrummanager, maar deze kandidaat heeft natuurlijk ook een lange staat van dienst binnen voetbalclub RKSV Boxtel.

Als 'tegenwicht' is ras-ODC'er Henk Wagenaars bereid gevonden om ook mee te doen. De directeur van Milieu Service Brabant (MSB) én voorzitter van de werkgevers op bedrijventerrein Ladonk heeft in een ver verleden ooit orgelles gehad. ,,Maar dat was op woensdagmiddag, op het moment dat ik liever met mijn vrienden ging voetballen. Dus lang heeft dat niet geduurd. Ik kan geen noot lezen."

De vijfde Maestro-kandidaat is muzikaal nog het meest onderlegd. Voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP speelt immers saxofoon én piano. Bovendien zong hij in zijn jeugd bij het voormalige Cantasona, het gerenommeerde jongenskoor van de Heilig Hartkerk. ,,Maar dirigeren heb ik nooit gedaan. Wel gaf ik ooit de maat aan bij dweilorkest De Flodderbône toen ik daar meespeelde. Maar dat is niet te vergelijken met het leiden van een groot harmonieorkest."

LEUKE VERRASSINGEN

Voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie is blij met de medewerking van de vijf gastdirigenten. ,,We beseffen terdege dat het voor hen een hele uitdaging is om een orkest te leiden. Maar omgekeerd zal het ook voor de muzikanten niet makkelijk worden. Ze zijn gewend om de aanwijzingen van een geschoold dirigent nauwgezet te volgen. Hoe dat uitpakt als een onervaren orkestleider op de bok komt, is nog een verrassing. Maar het worden vast léuke verrassingen. De leden hebben er in elk geval nu al heel veel plezier tijdens de repetities waar zij zich de concertstukken onder leiding van onze vaste dirigent eigen maken."

Wélke muziekwerken op de lessenaar staan bij het harmonieorkest geeft Van Alphen nog niet prijs: ,,Begin februari komen de vijf Maestro-kandidaten voor het eerst bij elkaar en worden de te spelen nummers verdeeld. Voor de pauze klinken wereldberoemde melodieën uit het licht-klassieke repertoire. In het tweede deel transformeert de harmonie tot een soort Metropoleorkest en wordt popmuziek gespeeld." De harmonie wordt daarbij aangevuld door een combo van gitaar, basgitaar en toetsen. Bovendien moeten de gelegenheidsdirigenten dan aan de slag met een zangeres en twee backing-vocals. De Maestro-wedstrijd wordt beoordeeld door een driekoppige jury.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor Maestro Boxtel kosten 12,50 euro per stuk. Reserveren is vanaf heden mogelijk via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl. Bellen kan ook: telefoonnummer (0411) 68 53 31. De entreebewijzen worden vanaf 1 maart verstrekt.

   ...PETER LANGENHUIJSEN...
              ....MARK BUIJS...
      ...SUZANNE SCHUURMANS...
         ...HENK WAGENAARS...
Boxtel's Harmonie krijgt de komende weken vijf gastdirigenten zonder ervaring op de bok. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).