Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Bereikbaarheid Ladonk grootste zorg SPIN

In de eerste editie van 'Spinnieuws' wordt door bestuurslid Patrick van Loosbroek ingegaan op de zorg die SPIN heeft over de bereikbaarheid van bedrijventerrein Ladonk na afsluiting van de dubbele spoorwegovergang. Van Loosbroek is ervan overtuigd dat de bedachte aanpassingen om de afsluiting op te vangen niet afdoende zullen zijn. Bovendien is hij van mening dat deze aanpassingen ook niet tijdig zullen worden gerealiseerd. De bereikbaarheid van Ladonk wordt dan echt slechter. ,,Dat is zeker niet de afspraak want aanvullende maatregelen zouden minimaal voor gelijkblijvende ontsluiting zorgen", aldus Van Loosbroek.

METINGEN

Uit metingen, uitgevoerd door onderzoeksbureau 'Goudappel Coffeng', is gebleken dat er dagelijks ongeveer 5.600 motorvoertuigen en slechts 700 fietsers oversteken bij de dubbele spoorwegovergang. Bovendien zijn de spoorbomen zo afgesteld dat ze niet alleen dichtgaan wanneer er een intercity langskomt, maar ook op het moment dat er een stoptrein bij het treinstation stilstaat. Daarnaast is er een toename van het aantal goederentreinen en intercity's, die voor een centraal gelegen gemeente als Boxtel voor veel extra treinverkeer zorgen.

Dat deze punten zorgen voor verkeershinder is bij de gemeente Boxtel bekend. Ook bekend is de verkeershinder aan de andere kant van het bedrijventerrein, namelijk de verbindingsweg tussen afrit 26 van de A2 bij Liempde en bedrijventerrein Ladonk, ofwel de Keulsebaan. Hier is sprake van een dagelijks verkeersinfarct vanwege de eenbaansweg en de verkeerslichten die een goede doorstroom van verkeer belemmeren.

FIETSTUNNEL

Patrick van Loosbroek, CEO van Unilux, is één van de kartrekkers binnen het bestuur van SPIN, die grote zorgen heeft over de ontsluiting en bereikbaarheid van Ladonk. ,,Onderdeel van de oplossing voor de verkeershinder is volgens de gemeente het aanleggen van een fietstunnel in de Tongersestraat. De dubbele spoorwegovergang gaat dan dicht en het verkeer wordt over andere, bestaande spoorwegovergangen geleid. Omdat veel werknemers in Boxtel wonen, is de aanname van de gemeente dat deze mensen in de toekomst met de fiets naar het werk gaan. Van Loosbroek heeft hierover zijn twijfels. ,,De mensen die nu met de fiets gaan, zullen waarschijnlijk met de fiets blijven gaan. De mensen die met de auto komen, zullen dat blijven doen. Zij worden dan over andere spoorwegovergangen geleid waar dan weer nieuwe knelpunten zullen ontstaan.

VERBETERPUNTEN

Van Loosbroek legt uit dat de bereikbaarheid van Ladonk volgens de gemeente niet in het gedrang gaat komen als de fietstunnel in 2019 in gebruik genomen wordt. ,,De flankerende maatregelen, ofwel verbeterpunten, zijn echter nog niet allemaal bekend en lijken ontoereikend. De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is de enige concrete toezegging die door de gemeente gedaan is."

Mogelijke opties die verder genoemd worden, zijn het verbreden van de Keulsebaan en het vervangen van de verkeerslichten ter hoogte van de Oirschotseweg voor een rotonde. Van Loosbroek kan zich hier prima in vinden omdat ze nu al nodig zijn. ,,Het verkeer sluit daar nu al iedere dag aan in de file."

De grootste zorg die SPIN heeft, is dat de mogelijke maatregelen niet afdoende verkeer zullen weghalen. Om vanuit Boxtel op Ladonk te komen, moet het spoor in de toekomst bijvoorbeeld op twee plekken overgestoken worden. Bij spoorwegoverweg D'ekker is de verkeerssituatie niet ingericht op een toename aan verkeer. De weg is slecht onderhouden, smal, onvoldoende verlicht én er is geen aparte fietsstrook. De financiële middelen om deze aanpassingen te doen, zijn er volgens Van Loosbroek voorlopig niet.

PROEFAFSLUITING

Om de knelpunten in kaart te brengen stelt SPIN al jaren voor om een proefafsluiting te doen van de dubbele spoorwegovergang. Het verkeer kan dan twee weken geen gebruik maken van deze doorgang. Van Loosbroek geeft aan dat deze proefafsluiting in het verleden ook is toegezegd door toenmalig wethouder Wim van Erp (CDA), maar nooit heeft plaatsgehad. ,,SPIN hoopt dat de gemeente na de verworven inzichten wel openstaat voor dit initiatief, want er zijn duidelijk zorgen over de toekomstige verkeersstromen in Boxtel."

In de ogen van Van Loosbroek worden de knelpunten van de verkeerssituaties door een proefafsluiting snel duidelijk. Ook de forenzen die reizen van en naar Ladonk gaan dan merken wat de afsluiting van de dubbele spoorwegovergang gaat inhouden. Van Loosbroek denkt dat hierop nog onvoldoende zicht is en dat het onderwerp te weinig leeft binnen de Boxtelse gemeenschap. ,,Mensen reageren vaak pas wanneer zij zelf hinder ervaren en met de proefafsluiting willen wij mensen dit nu al laten zien, voordat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd zijn."

SAMENWERKING

SPIN roept de gemeente dan ook op om de samenwerking te zoeken met de ondernemers van bedrijventerrein Ladonk om gezamenlijk de knelpunten in kaart te brengen. Van Loosbroek denkt daarbij, naast een proefafsluiting, aan een andere mogelijkheid. Hij ziet graag dat forenzen op basis van vrijwilligheid de dubbele spoorwegovergang veertien dagen mijden op een vooraf afgesproken tijdsperiode. Uiteraard met hetzelfde doel.

OP DE FOTO'S: Drukte bij de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat (boven) en op de Keulsebaan (onder).

Afbeelding
Afbeelding