Directeur Ilse Lamers assisteert bij het ophangen van de eerste levensgrote Canon van Boxtel in de Sint-Petrusschool. Links timmerman Albert van de Kamp, rechts MuBo-secretaris Willem van Vossen. (Foto: Peter de Koning).
Directeur Ilse Lamers assisteert bij het ophangen van de eerste levensgrote Canon van Boxtel in de Sint-Petrusschool. Links timmerman Albert van de Kamp, rechts MuBo-secretaris Willem van Vossen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PRIMEUR VOOR SINT-PETRUSSCHOOL AAN BURGAKKER

Canon van Boxtel: plaatjes én praatjes

MARC CLEUTJENS

Met hulp van MuBo-timmerman Albert van de Kamp heeft secretaris Willem van Vossen van het Boxtelse museum gistermiddag de eerste levensgrote Canon van Boxtel gepresenteerd. Het bord dat drie meter lang en zeventig centimeter hoog is, hangt in de gang van de Sint-Petrusschool aan de Burgakker.

De keuze voor de Sint-Petrusschool is logisch, aldus Van Vossen. De basisschool richt zich in haar lessen geschiedenis en wereldoriƫntatie nadrukkelijk op cultureel erfgoed en directeur Ilse Lamers is een warm pleitbezorger van de in december gelanceerde Canon van Boxtel. De canon biedt een chronologisch overzicht van de belangrijkste historische feiten en gebeurtenissen, van grafheuvels in de prehistorie tot de komst van een moskee.

Directeur Lamers is enthousiast over de Canon. ,,Tijdens geschiedenislessen is het nu heel makkelijk om grotere onderwerpen die nationaal of internationaal zijn ook lokaal in te kleuren. De canon hangt in de gang en kan dus makkelijk door alle leerlingen geraadpleegd worden." De school maakt gebruikt van teksten en illustraties die historicus Hans Pel heeft geschreven en verzameld. ,,Hans zorgt ervoor dat kinderen voldoende praatjes en plaatjes bij de canon hebben", aldus MuBo-secretaris Van Vossen. Als het aan MuBo ligt, krijgen alle Boxtelse basisscholen op termijn een levensgrote canon aan de muur.