Afbeelding
Foto: Oertijdmuseum

DINOSAURUS WORDT VLIEGWIEL VOOR LOKALE ECONOMIE

Virtueel op jacht naar dino's in Boxtel

LONNEKE HOONDERT

Een pteranodon die boven het Boxtelse dorpshart vliegt en een mosasaurus die op de loer ligt in de Dommel bij de Zwaanse Brug. Boxtelaren én toeristen staan deze zomer oog in oog met dinosaurussen middels een app. Volwassenen en kinderen kunnen in de virtuele ontdekroute met hun mobiele telefoon en tablet op jacht naar de prehistorische beesten. De werknaam van de applicatie is dan ook toepasselijk: Dinohunter Boxtel.

Als het aan verschillende lokale partijen ligt, wordt de dinosaurus dé aanjager van de Boxtelse economie. 65.000 mensen brachten vorig jaar een bezoek aan oertijdmuseum De Groene Poort. Een lokale denktank boog zich over de vraag hoe Boxtel al die museumbezoekers het centrum in zou kunnen lokken. Het antwoord bleek simpel: door middel van dino's. Die moeten het winkelhart en het museum met elkaar gaan verbinden.

Maandag ondertekenden initiatiefnemers De Groene Poort, de gemeente Boxtel, centrummanager Berry Dankers, werkgeversorganisatie SPIN en stichting Brabants Centrum een overeenkomst om daarmee de komst van de app te bezegelen. Ook Hema, Albert Heijn, Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) en horecaondernemers in het centrum zetten hun handtekening. Samen willen ze nog vóór de zomervakantie de zogeheten augmented reality-app, waar de dinosaurus virtueel ingepast wordt in het Boxtelse straatbeeld, lanceren. Dankers is daarnaast nog in gesprek met andere partijen. ,,Er is nog ruimte voor andere ondernemers of organisaties die zich willen aansluiten bij de ontwikkeling van de app."

Centrummanager Dankers is enthousiast dat de dino-app er dan toch lijkt te komen. ,,Het was één van de dingen die ik graag wilde bereiken in Boxtel. Dit kan écht een impuls geven aan het Boxtelse winkelhart. En wat ik erg goed vind: de app werkt twee kanten op. Je kunt in het centrum je route starten of in het oertijdmuseum. Daarnaast is de applicatie gratis en in alle appstores te downloaden."

VOORWAARDE

Met de ontwikkeling van Dinohunter Boxtel is ongeveer 20.000 euro subsidie gemoeid. ,,Er wordt een mooie virtuele route uitgezet dwars door het Boxtelse centrum. Die moet er toe gaan leiden dat ondernemers betrokken worden bij het initiatief. Bij het toekennen van de subsidie was dat namelijk een voorwaarde van onze kant", zegt centrumwethouder Eric van den Broek. Hij is in zijn nopjes dat de zogenoemde dino-experience doorgang gaat vinden. ,,Het komt er geweldig uit te zien. Zo krijgen we meer reuring in het centrum én kunnen we bezoekers lokken. Ik ben blij dat we nu met z'n allen de schouders eronder kunnen zetten. Het wordt keihard werken, ook op technisch gebied, maar alles wijst erop dat het haalbaar is."

Hoewel de samenwerkende partijen zich in eerste instantie richten op de ontwikkeling van de app, moeten de virtuele dinosaurussen een vliegwiel worden voor allerlei dino-gerelateerde activiteiten in het centrum. Zo hopen de initiatiefnemers dat toeristen langer in Boxtel verblijven. Beleef Boxtel zal hier een rol in gaan spelen. ,,We willen de dino-experience zo breed mogelijk trekken. We gaan het integreren in het totale toeristische beleid. Zo hopen we Boxtel op de kaart te zetten", aldus Van den Broek.

WIN-WINSITUATIE

Op zes locaties moeten straks virtuele dino's gaan huizen. Op dit moment zijn de Pteranodon, Tyrannosaurus Rex, Mosasaurus, Bracchiosaurus, verschillende Velociraptors, Triceratops en/of Stegosaurus in beeld. Op termijn wordt gekeken of er meer dinosaurussen worden toegevoegd. Directeur René Fraaije van De Groene Poort: ,,We kunnen straks een mooi product aanbieden. Het is niet alleen gratis te downloaden, ook jong én oud kan ermee aan de slag. Daarnaast is het stiekem ook nog eens educatief. Ik hoop dat centrumbezoekers, die normaal niet zo snel in een museum komen, de weg naar De Groene Poort weten te vinden dankzij de app. De gemeente, de ondernemers en het museum hebben niet eerder samengewerkt. Ik ben blij dat we dat nu doen. Het is écht een win-winsituatie. Zo komt er ook een spaaractie in samenwerking met Albert Heijn. Maar ondernemers zijn vrij om ook hun eigen acties te starten."

FOTO BOVEN: Een still uit een ontwerp van een soortgelijke dino-app.


Verschillende kunststijlen te zien

Drie exposities HavemanKunst

Sinds deze week zijn er op drie locaties in Boxtel kunstexposities te zien. In restaurant De Waag, huisartsenpraktijk Leenders & Van Riel en restaurant Molenwijk laten verschillende kunstenaars hun werken zien. Ze gebruiken allemaal andere technieken en dat betekent dat er voor elk type kunstliefhebber een expositie te vinden is.

Het initiatief voor de drie exposities ligt bij Ina Haveman van HavemanKunst. Zij organiseert op meerdere plekken binnen en buiten Boxtel exposities van bekende en minder bekende kunstenaars. De werken zijn niet alleen te bezichtigen, maar kunnen door het publiek ook aangeschaft worden.

Restaurant Molenwijk in het gelijknamige Boxtelse wandelpark is tot en met 16 mei ingericht met niet-alledaagse kunst. Boxtelaar Martin Melis, Marion Murman uit Geldermalsen en Bert Jan Hekket uit Doetinchem exposeren er hun werk. Murman richt zich op boetseren en maakt vooral beelden van vrouwen en dieren. Ze wordt daarbij geïnspireerd door de vier elementen. Hekket heeft de hele wereld over gereisd en verwerkt zijn herinneringen in olieverfschilderijen. Melis maakt werken met dynamische vormen en sprankelende kleuren. Van dichtbij zien bezoekers mozaïek-achtige elementen, van veraf ontstaan er herkenbare vormen.

COBRA

Ook de huisartsen Leenders & Van Riel hebben hun praktijk aan de Bosscheweg opengezet voor kunst. Mensen die houden van de CoBrA-stijl, kunnen hun hart ophalen in de huisartsenpraktijk. Reinhilde van Tiel exposeert er met tien werken gebaseerd op deze herkenbare stijl. Zij haalt inspiratie uit de manier waarop mensen met elkaar omgaan en haar eigen belevingswereld.

PAARDEN

De werken van Ineke van Berkom uit 's-Hertogenbosch en Bert Josquin uit Tilburg zijn de komende tijd te bewonderen in restaurant De Waag aan de Markt. Van Berkom heeft veel gereisd en vertrouwt de indrukken van deze ervaringen toe aan het doek. Het verval van natuur is voor haar een bron van inspiratie. De werken gaan over de cyclus van ontstaan, groei, beweging en verval. De werken van Josquin komen voort uit zijn eigen emotie en onkunde. Met name de schilderijen met paarden vallen op tijdens de expositie in De Waag. De kunstwerken zijn te bezichtigen tijdens openingsuren. Meer weten? Kijk op www.havemankunst.nl.