Mark Scheepens van waterschap De Dommel verzorgt uitleg over de Essche Stroom aan de leerlingen van gymnasium Beekvliet. (Foto: Daisy Renders).
Mark Scheepens van waterschap De Dommel verzorgt uitleg over de Essche Stroom aan de leerlingen van gymnasium Beekvliet. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

ONDERZOEKSPROJECT ALS VOORBEREIDING OP BEROEPSKEUZE

Jeugd verdiept zich in Essche Stroom

CARRY DIRKX

Zakken chips als tussendoortje en mobiele telefoons alomtegenwoordig: dan weet je dat er middelbare scholieren in de buurt zijn. Dinsdagochtend verzamelden zich er zo'n zestig bij de Essche Stroom in Esch. Het waren derdeklassers van gymnasium Beekvliet, die zich deze week stortten op een onderzoeksproject naar het water, als voorbereiding op hun profiel- en later beroepskeuze. Ze kregen die ochtend informatie bij de rivier zelf, van medewerkers van waterschap De Dommel.

Vier dagen lang waren de derdeklassers van Beekvliet intensief bezig met een project rond de Essche Stroom. Ze deden onderzoek, maakten opdrachten en gingen op excursie naar de rivier. Centrale projectvraag was: 'De Essche Stroom wordt heringericht om in de toekomst geen wateroverlast te hebben. Wat zijn de gevolgen van deze aanpassing voor de omgeving?' Van allerlei kanten onderzochten de leerlingen deze vraag. Waterschap De Dommel en ingenieursbureau Royal Haskoning boden de leerlingen de helpende hand. Doel van het project was de jongeren kennis te laten maken met verschillende beroepen, zodat ze een betere profiel- en vakkenkeuze kunnen maken voor de bovenbouw. ,,Dit project helpt echt daarbij", zegt leerling Rens Wagemaker (14). ,,Je kunt zien welke vakken en beroepen je goed liggen. De komende maanden moeten we definitief een profielkeuze maken en daarom doen we nu dit onderzoek."

LEERLOOIERIJ

De leerlingen werden de eerste drie dagen onderverdeeld in verschillende expertgroepen op thema's als gezondheid, ecologie, geografie en communicatie. Leerling Ruben Garssen (15) koos voor 'gezondheid'. ,,Ik denk erover geneeskunde te gaan studeren, vandaar", zegt hij. ,,Ik heb met mijn groepje moeten onderzoeken of er koper in de grond zit en wat voor gevolgen dat heeft voor de gezondheid van mensen - vroeger en nu. Koper zit zeker in de grond omdat hier vroeger leerlooierijen in de buurt zaten die hun afvalwater loosden in de Essche Stroom." Zijn groepje moest ook een onderzoeksvraag formuleren. Alle leerlingen rondden het project af met een presentatie en projectverslag. ,,Of daar na afloop iets mee gebeurt? Ik weet het niet", zegt Ruben. Mark Scheepens, waterecoloog bij Waterschap De Dommel, leidde dinsdag de jongeren rond, en weet het wel. ,,Als er interessante ideeën bij zitten, gaan we die in het project Essche Stroom verwerken."

Tijdens de excursie langs de Essche Stroom vertelde Scheepens onder andere over de geschiedenis van het riviertje, de waterkwaliteit, hoe die gemeten werd en de waterberging. Even zo vaak bevroeg hij de leerlingen. ,,Waarom werd in 1964 de rivier rechtgetrokken?" ,,Wat is het verschil tussen grondwater en regenwater?" en ,,Waarom zaten er vorige week zoveel chloriden in het water?" Die laatste vraag was een raadsel voor de leerlingen. Het antwoord: strooizout op de wegen, dat uiteindelijk ook in het water terechtkomt. ,,Met dit soort educatieve activiteiten hopen we jongeren ook te interesseren voor een beroep als waterexpert", zegt Scheepens. Voor Ruben zit dat er niet in. Hij wil nog steeds liever arts worden. ,,Maar ik vond het onderzoek tot nu toe veel interessanter dan ik gedacht had."

FOTO BOVEN: Mark Scheepens van waterschap De Dommel verzorgt uitleg over de Essche Stroom aan de leerlingen van gymnasium Beekvliet. (Foto: Daisy Renders).


Melvin uit Esch

start nieuwe actie

Melvin Erkemeij (9) uit Esch blijft onvermoeibaar de wereld een stukje mooier maken. Nadat hij afgelopen herfstvakantie 350 zelfontworpen knuffels aan kinderen in Nepal uitdeelde, komt hij nu in actie voor Syrië.

Zijn eerste project voor kinderen in aardbevingsgebieden in Nepal leverde Melvin Erkemeij een nominatie op als Brabander van het Jaar en een benoeming tot jeugdburgemeester van Esch. Een hele eer, zo vindt hij, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Want Melvin is alweer een inzamelingsactie begonnen voor de jeugd in Syrië. Opnieuw wil hij graag dat de kinderen knuffels krijgen. ,,De kinderen zijn meestal hun huis kwijt geraakt en vaak ook familieleden. Ze kunnen zeker troost gebruiken." Deze keer worden de knuffels niet zelfgemaakt, maar ingezameld. Iedereen die nog een of meerdere knuffels ongebruikt op zolder heeft liggen, kan zich melden bij Melvin via peacebymelvin@gmail.com. Voor deze actie wordt samengewerkt met de Stichting Hand in Hand voor Syrië. Deze stichting heeft aangegeven dat er in Syrië veel behoefte is aan schoolspullen, EHBO-spullen, houdbaar voedsel en waterflesjes. Ook deze spullen worden ingezameld. Daarnaast zijn financiële bijdragen voor de verscheping naar Syrië welkom. De voortgang van het project is te volgen op www.facebook.com/peace.by.melvin en www.peacebymelvin.com.