Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

GEMEENTE LANCEERT BIDBOOK OP ZICHZELF TE PROMOTEN

Boxtel en Tesla: dezelfde genen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Tesla vorig jaar bekendmaakte een 'gigafactory' in Europa te willen bouwen voor elektrische auto's en batterijen, bedacht Boxtel zich geen moment. ,,We voelden meteen aantrekkingskracht", stelt burgemeester Mark Buijs. De gemeente heeft inmiddels een bidbook naar Tesla gestuurd om op een creatieve manier duidelijk te maken waarom de organisatie voor Boxtel zou moeten kiezen. Deze originele manier van werven zal vaker worden ingezet, zo belooft de burgemeester.

Oppositiepartij Balans stelde enkele weken geleden al vragen over Tesla. De producent van elektrische auto's en accu's is al enige tijd op zoek naar een productielocatie in Europa.

Het gemeentebestuur blijkt al in een eerder stadium in contact te zijn getreden met Tesla, zo liet burgemeester Buijs dinsdag weten. ,,We zijn echter blij met de aanmoediging van Balans. Dat laat maar weer zien dat we allemaal hetzelfde denken: Boxtel en Tesla passen bij elkaar. We hoeven niet op te scheppen, maar hoeven ons ook niet klein te voelen. We hebben iets te brengen."

Hoewel de burgemeester realistisch is en de kans niet zo groot acht dat Tesla daadwerkelijk naar zijn gemeente komt, denkt hij dat Boxtel wel degelijk kansen heeft. ,,De hele wereld is bezig met het binnenhalen van Tesla. Toch denk ik dat onze kans op het gebied van duurzaamheid


Boxtelse flitspalen

leveren 23.000

bekeuringen op

In 2016 werden bijna 9,5 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd in Nederland voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren of niet-handsfree bellen. Dat is ongeveer 1,5 miljoen meer dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Er werden in totaal 4,3 miljoen overtredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal. Daarin hebben ook de Boxtelse flitskasten aan de Bosscheweg en Eindhovenseweg een aandeel.

Het merendeel van de verkeersboetes wordt opgelegd wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. In 2016 zijn in totaal 7.972.245 boetes opgelegd voor te hard rijden. Van deze overtredingen van de maximumsnelheid werd 2.212.592 geconstateerd middels een trajectcontrole en 4.067.291 middels een flitspaal.

Begin 2016 is de vervangingsoperatie van analoge naar nieuwe digitale palen afgerond. Daardoor kunnen met ingang van 2016 de gegevens van de flitskasten worden meegenomen in het periodieke overzicht van verkeersboetes van het CJIB. In 2016 werden in totaal 4.322.632 verkeersovertredingen geconstateerd door middel van een flitspaal, waarvan 4.067.291 voor te hard rijden en 255.341 voor het rijden door rood licht. 15.961 automobilisten werden in 2016 op de Bosscheweg in Boxtel geflitst, terwijl 7.390 bestuurders een overtreding begingen op de Eindhovenseweg.

ligt. Dit thema is verweven met Boxtel én met Tesla. Wat dat betreft hebben we dezelfde genen. Daarom wilden we dit niet aan ons voorbij laten gaan. Tesla kan overal hectaren krijgen om een fabriek te bouwen, maar we hopen toch dat het bedrijf ook naar de meerwaarde van een plek kijkt. "

PROVINCIE

Om de Amerikaanse producent te overtuigen, is een bidbook opgesteld. De inhoud hiervan blijft geheim. ,,We willen deze manier van werven vaker inzetten en geven het daarom niet prijs", aldus Buijs. Wel wil hij kwijt dat het bidbook in samenwerking met ondernemers van bedrijventerrein Ladonk is opgesteld. De directeur vastgoed Nederland van Tesla, met wie de burgemeester een telefoongesprek heeft gevoerd, verzekerde hem ervan dat het bidbook bij de directies in Europa en de Verenigde Staten terecht komt. ,,En het mooie is dat we het bidbook vaker kunnen inzetten. Dat gaat zeker gebeuren."

Vorige week meldden diverse media dat op allerlei plekken in Nederland de krachten worden gebundeld om een overeenkomst met Tesla binnen te hengelen. Ook de provincie Brabant heeft aangegeven interesse te hebben. ,,Ik heb met de provincie niet gesproken over onze intenties", reageert Buijs. ,,We hebben spontaan gereageerd en het is zo gelopen." Hij geeft aan dat er al vaker contact is geweest tussen Boxtel en Tesla. ,,Het bedrijf zet regelmatig pilotprojecten op en in het kader daarvan zijn gesprekken gevoerd."

Waar de Tesla-fabriek zou moeten verrijzen in Boxtel, heeft Buijs nog niet voor ogen. ,,Er zijn genoeg plekken. Toch zou ik het om willen draaien: als Tesla met ons in zee gaat, vinden we vanzelf een plek. Zo'n organisatie opent deuren."

FOTO BOVEN: Een fabriek van Tesla op bedrijventerrein Ladonk? Als het aan burgemeester Mark Buijs ligt, is dit een serieuze optie. Boxtel heeft onlangs een bidbook naar de producent van elektrische auto's en batterijen gestuurd om duidelijk te maken dat de organisatie voor de gemeente zou moeten kiezen. (Foto: Annelieke van der Linden).