Afbeelding
Foto: Daisy Renders

CAMP SPECIALS WERKT AAN ONDERHOUD BIJ ALLE AANHANGERS

'Kan niet, bestaat niet. Wij doen alles'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al twintig jaar zijn Mart Renders en Twan Wagenaars goede vrienden. Sinds 2010 zijn ze zelfs collega's. In dat jaar startte het tweetal hun bedrijf Camp Specials waarbij ze zich richten op onderhoud aan campers, caravans én andere aanhangers. Inmiddels zit de onderneming al op de derde locatie, de andere twee waren al snel te klein. ,,We hebben het gewoon ontzettend druk. En het is ook nog gezellig!"

Het idee om samen een bedrijf te starten, kwam eigenlijk heel spontaan op. Renders werkte in de elektrotechniek, Wagenaars heeft een achtergrond in schadeherstel bij auto's. ,,We wilden graag een andere kant op en besloten onze krachten te bundelen", vertelt Renders. Wagenaars: ,,Na wat marktonderzoek bleek er in de regio geen bedrijf te zijn in onderhoud en schadeherstel bij caravans en andere aanhangers."

Hoewel de naam doet vermoeden dat Camp Specials zich uitsluitend richt op onderhoud aan caravans en campers, komt er veel meer bij kijken. Ook boottrailers, aanhangwagens en paardentrailers kunnen door het bedrijf worden gerepareerd. Renders: ,,Alles wat remmen heeft en achter een auto hangt, kan bij ons nagekeken en gemaakt worden."

Volgens de twee ondernemers hebben ze met hun bedrijf een gat in de markt gevonden. Onderhoud aan caravans en aanhangers is namelijk niet verplicht. ,,Er zijn geen verplichte keuringen en onderhoudsbeurten zoals auto's dat wel hebben", legt Wagenaars uit. Renders: ,,En eigenlijk is dat best raar. Het scheelt veel ongelukken en hoge reparatiekosten als je ook deze voertuigen goed laat controleren. Dat komt de levensduur écht ten goede. Een caravan kan echt tientallen jaren mee, mits je deze regelmatig laat checken en problemen om tijd verhelpt."

GEVAARLIJKE SITUATIE

De voorbeelden van problemen bij aanhangers zijn legio. In de wintermaanden is het tweetal in de werkplaats aan de Industrieweg 23 vooral bezig met schadeherstel na ongevallen, hagelschade én lekkages. In de zomer zijn er voornamelijk veel storingen van koelkasten en wordt onderhoud gepleegd aan het onderstel. ,,Ook zien we vaak dat mensen zelf dingen repareren. Dat is niet altijd even goed uitgevoerd", zegt Renders. ,,Het is écht een kwestie van goed bijhouden. Klapbanden ontstaan bijvoorbeeld ook vaak door slecht onderhoud. En dan krijg je een gevaarlijke situatie op de weg."

De twee vrienden zijn vooral in de werkplaats te vinden waar ze de hele dag door bezig zijn met allerlei reparaties. De administratieve taken worden sinds een klein jaar uitgevoerd door Wilma van Bakel die naar eigen zeggen 'alles doet waar een telefoon of computer voor nodig is'. Renders: ,,We kregen het zo druk dat we moesten kiezen. Gingen we iemand aannemen voor de administratieve werkzaamheden óf moest er iemand bijkomen in de werkplaats? Dat laatste was eigenlijk geen optie." Lachend: ,,We vinden het zelf veel te leuk om met onze handen bezig te zijn en zijn goed op elkaar ingespeeld."

Het bevalt Van Bakel prima achter de balie van Camp Specials. Haar taken zijn afwisselend en ook onderling is het contact goed. ,,Er is gezellige reuring, daar houd ik van", vertelt ze. ,,Als een van de twee jongens op vakantie is, is het hier veel te stil. Nu klinkt er gepraat en gelach uit de werkplaats. En soms zijn ze zelfs aan het zingen."

Dat de twee compagnons al zolang vrienden zijn, zien ze zelf als een groot voordeel. Wagenaars: ,,We hebben aan een half woord genoeg. Soms is zelfs een blik voldoende om te weten wat we bedoelen of willen. Dat is zo fijn." Renders: ,,In heel drukke periodes huren we wel eens zzp'ers in om te helpen. Maar wij samen, dat werkt toch eigenlijk het best."

ELKE DAG ANDERS

Door de jaren heen heeft Camp Specials een vaste klantenkring opgebouwd. Niet alleen in Boxtel, maar ook daarbuiten. Soms komen er zelfs caravans vanuit het noorden van het land. ,,Die zijn dan op weg naar hun vakantieadres en laten bij ons nog even wat repareren. Wat dat betreft zitten we op een perfecte locatie."

Om de naamsbekendheid in de regio nog verder te vergroten, houdt Camp Specials op de zaterdagen 21 en 28 januari een speciale remmentest voor aanhangers. Eigenaars kunnen tussen 09.00 en 16.00 uur terecht voor een gratis test van hun remmen. Renders: ,,Een stukje service dat wij graag bieden. Vanaf dit jaar zijn we ook nog eens Bovag-gecertificeerd. Dat was een mooie erkenning."

En in de toekomst nog verder groeien? Dat hoeft niet per se, meldt Wagenaars. ,,Ik vind het wel mooi zo. We hebben plezier in ons werk, elke dag is anders en er zijn nog steeds veel uitdagingen. Kan niet, bestaat niet is ons motto. En tot nu toe zijn reparaties ook altijd gelukt. Mooi toch?"

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Wilma van Bakel, Twan Wagenaars en Mart Renders van Camp Specials. (Foto: Daisy Renders).