Zicht op de vroegere stoomwasserij en meubelzaak aan de Eindhovenseweg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Zicht op de vroegere stoomwasserij en meubelzaak aan de Eindhovenseweg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• BOUWPLAN BINNENKORT IN PROCEDURE • KOPPELING MET DOMMELBIMD

'Bouwstart plan Hobbendonk eind 2017'

MARC CLEUTJENS

De bouw van 24 woningen in plan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg in Boxtel gaat eind 2017 van start. Die verwachting heeft projectontwikkelaar Roland van Heeswijk van IMvest in Schijndel. Hobbendonk wordt gerealiseerd in en om de voormalige stoomwasserij die jarenlang onderdak bood aan de firma Joris Meubelen.

In de zomer van 2015 werden de eerste ideeën voor Hobbendonk gelanceerd en volgens Van Heeswijk is de afgelopen periode in samenspraak met de gemeente Boxtel en stichting Dommelbimd uitgebreid overleg gevoerd over de uitwerking van het bouwplan. De verwachting is dat het plan deze of volgende maand in procedure gaat, dat is enkele maanden later dan gepland. ,,We kiezen voor zorgvuldigheid en willen met alle partijen goede contacten leggen alvorens we de volgende stap zetten", lichtte de projectontwikkelaar deze week toe.

Alleen het monumentale hoofdgebouw van de vroegere stoomwasserij blijft behouden, de andere gebouwen die onderdak boden aan Joris Meubelen worden op termijn gesloot.

LUXE APPARTEMENTEN

Hobbendonk omvat onder meer achttien vrijstaande woningen, tweekappers en rijtjeshuizen die op een groen terrein met binnenpleintje worden gebouwd. In het hoofdgebouw van de vroegere wasserij, dat een monumentale status heeft, is plaats voor twee luxe appartementen waarin tal van authentieke details van het vroegere complex zichtbaar aanwezig zullen zijn. In de andere gebouwen op het terrein is plaats voor een woon-werkatelier. Ook worden aan de Eindhovenseweg twee woningen gebouwd, een 19e eeuwse woning naast de vroegere wasserij blijft behouden en wordt gerestaureerd. ,,Het plan zit nog in de ontwikkelfase, maar we zetten goede stappen", stelt Van Heeswijk. ,,Zo hebben we zowel het hoofdgebouw van de vroegere wasserij en van een ander complex al een asbestsanering uitgevoerd."

IMvest wil nadrukkelijk de aanwezigheid van natuurgebied Dommelbimd benutten om het woongenot van de bewoners van Hobbendonk te vergroten. De projectontwikkelaar gaf eerder in Brabants Centrum al aan dat de bewoners vanaf een natuurlijk balkon - vandaar de naam Hobbbendonk - over de Dommelbimd uitkijken. ,,Tussen het project en de Dommelbimd gaan we een groenstrook aanleggen, zodat een mooie overgang ontstaat. Daarnaast wordt Hobbendonk voor bewoners en andere belangstellenden een toegangspoort om het natuurgebied tussen de Dommel en kasteel Stapelen te verkennen."

VEEL BELANGSTELLING

Het nieuwe wijkje dat aan de Eindhovenseweg ontstaat, krijgt een autoluw karakter. Bewoners en bezoekers gaan grotendeels verdiept parkeren aan de noord/zuid-as, zodat een parkachtige omgeving kan ontstaan waarin de achttien nieuwe huizen opgetrokken kunnen worden. De belangstelling voor Hobbendonk is groot, volgens Van Heeswijk. ,,Veel mensen hebben hun interesse kenbaar gemaakt via de website www.hobbendonk.nl. Onduidelijk is of het straks ook kopers zijn, maar er worden veel vragen gesteld. OOk detailvragen zijn welkom, bijvoorbeeld over het realiseren van een badkamer op de begane grond. Hoe meer wensen we in beeld krijgen, hoe meer we er met de uitwerking van de plannen rekening kunnen houden."

Als het aan projectontwikkelaar Van Heeswijk ligt, gaat hij met de gemeente 'voortvarend' aan de slag om in 2017 een start met de bouw te kunnen maken.