Afbeelding
Foto: Henk van Weert

BUURT INFORMATIE NETWERK VAN START

Politie dolbij met 1.100 paar ogen en oren extra

HENK VAN WEERT

Ruim 1.100 inwoners van de gemeente Boxtel hebben zich aangemeld als lid van het Buurt Informatie Netwerk (BIN) dat deze week van start is gegaan. Maandagavond werden in het gemeentehuis de mensen 'geïnstalleerd' die als coördinator actief zijn in diverse wijken én in de dorpen Liempde en Lennisheuvel. Deze zogeheten Binco's vormen de spil tussen de BIN-leden en de wijkagenten. De politie is blij met de grote animo. ,,We hebben er heel veel ogen en oren bij gekregen en dat is hard nodig."

Ad Cleijsen, wijkagent in de Boxtelse wijk Selissenwal, Munsel/In Goede Aarde en Oost, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. ,,Ik ben positief verrast door de grote hoeveelheid mensen die zich hebben aangemeld voor BIN. Als politie zijn we er dolblij mee dat burgers alert zijn op wat er in hun omgeving gebeurt én bereid zijn om dat ook actief te melden. Dat hebben we écht nodig. Zo vallen de puzzelstukjes straks allemaal in elkaar. De politie heeft zóveel taken; het is goed als burgers meehelpen."

Cleijsens assistent Sven van Dijk zegt dat vooraf moeilijk in te schatten was hoeveel mensen zich zouden aanmelden. ,,Maar hier hadden wij echt niet op gerekend. Natuurlijk zullen mensen deels uit nieuwsgierigheid meedoen aan BIN, maar we merken ook dat er burgers zijn die écht betrokken zijn. Die niet alleen willen klagen over overlast, maar zich ook daadwerkelijk willen inzetten bij de bestrijding ervan. Via de Binco's verwachten we makkelijk en laagdrempelig met burgers te kunnen communiceren."

INTEGRITEIT

Met hun collega's waren Cleijsen en Van Dijk maandagavond aanwezig in het gemeentehuis waar het officiële startsein voor BIN werd gegeven. Burgemeester Mark Buijs ondertekende er samen met de diverse Binco's een 'oorkonde' waarin over en weer afspraken zijn vastgelegd. Onder meer over integriteit. Want de Binco is hét aanspreekpunt voor zowel de BIN-leden die onregelmatigheden in hun buurt willen melden, als de wijkagenten. ,,Ik hoop dat we volgend jaar tijdens de evaluatie kunnen constateren dat we als samenleving profijt hebben van BIN. In buurtgemeente Sint-Michielsgestel zijn ze een jaar geleden al gestart en daar zijn de ervaringen positief. De criminaliteit is er echt afgenomen."

Rob van der Steen woont in de wijk Munsel en is een van de Binco's die samen met burgemeester Buijs zijn handtekening onder zo'n oorkonde zette. ,,Ik heb een tijd geleden de voorlichtingsbijeenkomst over BIN in gemeenschapshuis De Rots bezocht en dat sprak me erg aan. Veiligheid heeft altijd wel mijn aandacht. Ik ben letselschadejurist, dus dat is natuurlijk niet zo gek. Persoonlijk heb ik geen ervaring met onregelmatigheden in onze buurt, maar ik woon er ook nog maar twee jaar. Dat is ook een reden om Binco te worden; op die manier hoop ik de mensen in onze wijk beter te leren kennen. Én het voelt goed om mezelf als vrijwilliger op deze manier in te zetten voor de samenleving."

'SAMEN STERK'

BIN-leden signaleren niet alleen ten behoeve van de politie, maar ook voor de gemeente en welzijnsorganisatie ContourdeTwern. ,,Want veiligheid is iets van ons allemaal. Daar moeten we samen aan werken. Hopelijk levert BIN een positieve bijdrage aan een veiliger Boxtel", aldus burgemeester Buijs.

Mensen die zich aanmeldden als BIN-lid kregen na de officiële startbijeenkomst in het gemeentehuis een welkomstbericht in hun mailbox. Zij kunnen hun informatie over verdachte situaties anoniem naar de Binco sturen via www.binboxtel.nl. Die informatie wordt door de Binco beoordeeld en doorgezet naar de gemeente en/of de politie. Omgekeerd ontvangt de Binco gemiddeld eenmaal per twee weken een bericht van de wijkagent dat wordt doorgestuurd naar de BIN-leden. ,,We zullen streven naar een goede samenwerking voor een veilige en leefbare wijk want: samen zijn we sterk. Dit is waar BIN om draait", stellen de Binco's en wijkagenten in de welkomstmail.

FOTO ONDER: Burgemeester Mark Buijs installeerde maandagavond elf BIN-coördinatoren, afgekort tot Binco's. In de diverse wijken en dorpen zijn zij het aanspreekpunt om verdachte situaties te melden. (Foto: Henk van Weert).


Bart Louwers (D66) vertrekt uit Boxtelse gemeenteraad

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bart Louwers (D66, foto onder) gaat de gemeenteraad in Boxtel verlaten. In de vergadering van maart wordt Fons van Heesch geïnstalleerd als zijn opvolger. Louwers was sinds de verkiezingen van 2010 lid van de gemeenteraad.

Na jarenlange afwezigheid nam D66 Boxtel in 2010 weer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. En met succes, er werden twee zetels behaald.

Ook in 2014 deed de partij goede zaken. D66 is met wethouder Marusjka Lestrade vertegenwoordigd in het college van B. en W., in de gemeenteraad zitten fractievoorzitter Jos Hegeman en Louwers.

Het vertrek van de 37-jarige Boxtelaar heeft alles te maken met een verhuizing. Zijn opvolger wordt de nummer 3 van de kandidatenlijst: Fons van Heesch. ,,Ik kijk er erg naar uit", vertelt Van Heesch. ,,Ik was deel van de steunfractie en dan moet je je een beetje op de achtergrond houden. Nu kan ik meer betekenen voor Boxtel én me echt goed verdiepen in dossiers. Ik heb er echt zin in."

POSITIEVE BIJDRAGE

Van Heesch heeft de lokale politiek en 'zijn' D66 de afgelopen jaren gevolgd en geadviseerd. Maar een plek aan de zijlijn geeft hij graag op voor een zetel in de gemeenteraad. ,,Ik was er ook echt aan toe", zegt hij eerlijk. ,,En ik hoop een positieve bijdrage te leveren aan Boxtel. Daar ga ik mij helemaal voor inzetten."

Louwers - werkzaam bij de provincie Noord-Brabant - kenmerkte zich in de Boxtelse gemeenteraad door veel kennis van lopende dossiers. Met vaak scherpe opmerkingen kreeg hij ook nogal eens de lachers op zijn hand.

Het vertrekkende gemeenteraadslid was deze week niet bereikbaar voor een reactie. In de raadsvergadering van maart wordt Van Heesch officieel welkom geheten en wordt afscheid genomen van Louwers.

... BART LOUWERS ... (Foto: Albert Stolwijk).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding