Silvo Steenkamer staat sinds 1 oktober aan het roer van De Vorsenpoel. (Foto: Peter de Koning).
Silvo Steenkamer staat sinds 1 oktober aan het roer van De Vorsenpoel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Silvo Steenkamer is nieuwe directeur van De Vorsenpoel

'Werken met jeugd, dát heb ik nodig'

LONNEKE HOONDERT

Basisschool De Vorsenpoel heeft een tijd in zwaar weer verkeerd, zoals directeur Silvo Steenkamer het omschrijft, maar is er weer helemaal bovenop. De sfeer was een tijd lang niet optimaal op de school aan de Hendrik Verheeslaan. ,,Maar leerkrachten voelen zich weer veilig in de klas en kinderen gaan weer met plezier naar school." De directeur staat sinds 1 oktober 2016 aan het roer en geniet van elk moment dat hij in De Vorsenpoel, samen met 350 leerlingen en 30 docenten, vertoefd. ,,De hectiek van een basisschool en het werken met kinderen: dát heb ik nodig."

Steenkamer kwam tot dat besef toen hij directeur werd van stichting Rijdende School. Een organisatie die onderwijs verzorgt voor kinderen van circusartiesten en kermisexploitanten. ,,Toen ik startte als leerkracht heb ik dertien jaar lang bij de stichting gewerkt. Dat vond ik heerlijk. Doordat je op locatie onderwijs gaf, moest je steeds vernieuwend bezig zijn. Toen ik later de kans kreeg om daar directeur te worden, greep ik die met beide handen aan. Maar wat een droom leek, bleek niet zo te zijn. Het kantoor zat op een industrieterrein in Geldermalsen, ver weg van de leerlingen. Ik miste dat enorm. Ik heb het 2,5 jaar geprobeerd." Daarvoor werkte Steenkamer als directeur op de Berlicumse basisschool De Parel en Roald Dahl in Sint-Michielsgestel.

LEERLINGENRAAD

,,Uiteindelijk zit er weinig verschil tussen onderwijs op de Rijdende School en een gewone basisschool. Je hebt overal minder aangename dingen, maar ik zie ook altijd de leuke kanten. En voor bijzondere momenten, zoals de pluktuin die in november door de leerlingen werd aangelegd, veeg ik mijn agenda leeg", glundert Steenkamer. Hoewel hij eerst zijn geluk beproefde in de retail, bleek die branche niet bij hem te passen. ,,Ik wilde graag met kinderen werken. Die zijn zo onbevangen. Ze moeten nog veel leren en ik heb natúúrlijk ideeën over hoe dat het beste kan."

Steenkamer benadrukt dat kinderen van nu worden opgeleid voor beroepen die nog niet eens bestaan. Daarvoor zijn zogeheten 21st Century Skills van belang, die inmiddels op veel basisscholen worden toegepast. ,,Vaardigheden als samenwerken, onderzoeken, maar ook kennis van ICT, begrijpend lezen, taalvaardigheid en teksten kunnen schrijven, worden belangrijk. We maken daar geen schoolvak van, maar proberen leerlingen dit aan te leren tijdens de reguliere vakken."

De directeur wil de jeugd ook invloed geven op de manier waarop ze leren én meer zeggenschap geven over de school. Zo werd een leerlingenraad in het leven geroepen. Die gaat eind januari van start. ,,Ik wil ze betrekken, want De Vorsenpoel is ook hún school. Meer eigenaarschap is goed voor de motivatie."

POSITIEF GEDRAG

Steenkamer richt zich niet alleen op het omvormen van het onderwijs. In maart werd gestart met het zogeheten Positive Behaviour Support (PBS). ,,Dat was hard nodig, want de sfeer was niet goed en een aantal kinderen is van school gegaan. Ook leerkrachten stonden niet met een veilig gevoel voor de klas. Sommige ouders stonden niet achter hen en dat zorgde voor onrust." Met PBS richten docenten en leerlingen zich steeds op een element van de school. Nu is dat 'in de klas'. ,,Daar hebben we gedragswaarden aan gekoppeld: veiligheid, verantwoordelijkheid en eigenheid. We focussen ons op positief gedrag. Dus niet: 'je mag niet praten', maar 'je bent stil als een ander praat'."

De nieuwe aanpak werkt. Vlak voor Kerstmis kreeg De Vorsenpoel het keurmerk voor sociale veiligheid van het overheidsprogramma Gezonde School. ,,Een overwinning want we komen juist uit een situatie waar niet iedereen in de klas zich veilig voelde. In een korte tijd hebben we veel bereikt. Het is rustig en kinderen gaan met plezier naar school. Leerkrachten hebben het weer naar hun zin. En als er iets is, staat mijn deur altijd open." De rust is wedergekeerd en Steenkamer richt zich op de toekomst: ,,Nu kunnen we alle energie steken in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. De kinderen kunnen namelijk veel meer dan ze nu laten zien. Dat gaan we eruit halen."