Afbeelding
Foto: Tejo van den Nieuwenhuyzen

BOXTELSE MUZIKANTEN BUNDELEN KRACHTEN IN PODIUM

Liedjes van Bob Dylan tot The Eagles...

MARC CLEUTJENS

'Byrds on the wind - Californian Dreams'. Dat is de titel van het popconcert dat een Boxtelse gelegenheidsformatie zaterdag 18 maart verzorgt in Podium Boxtel. De muzikanten spelen nummers van toonaangevende Amerikaanse Westcoast-bands en Britse pop- en folkgroepen die zich door deze stroming lieten beïnvloeden. De kaartverkoop is gestart.

Het initiatief voor 'Byrds on the wind' is van Jan Bergman en Hans Smit, twee Boxtelse muzikanten die hun sporen verdiend hebben bij meerdere bands, zoals Go Rome en Jackoustic. Ze zijn geïnspireerd door de Amerikaanse muziek uit de jaren zestig en zeventig, in het bijzonder van bands die in deze periode furore maakten aan de westkust van de Verenigde Staten. ,,Het idee om een avondvullend concert te verzorgen bestond al langer", vertelt bassist Bergman. ,,Nu zijn we zover dat we een band hebben gevormd en Podium Boxtel hebben gereserveerd."

Bergman en Smit willen hun publiek een sfeervolle avond voorschotelen met liedjes van Bob Dylan tot The Eagles. ,,Samen hebben we wel eens muzikale avonden bezocht in zaaltjes als Meneer Frits in Eindhoven, waar muziek wordt gecombineerd met anekdotes over artiesten en liedjes", zegt gitarist Smit. Het tweetal heeft plaatsgenoot Sjef Engelbart bereid gevonden om tijdens het concert bijzondere verhalen te vertellen die kenmerkend zijn voor deze muzikale periode. ,,Tussen blokken van twee tot drie liedjes zal Sjef leuke anekdotes vertellen die een brug vormen naar de volgende nummers", aldus Smit.

WOODSTOCK

De setlist voor 'Byrds on the Wind' telt zestien nummers die kenmerkend zijn voor de periode. Bergman is blij dat onder meer 'Turn, turn, turn' en 'My back pages' van The Byrds zullen klinken, Smit houdt van de samenzang van Crosy, Stills, Nash & Young (CSN&Y), waarvan onder meer het maatschappelijk geëngageerde 'Ohio' zal klinken. ,,We spelen ook 'Woodstock' natuurlijk", stelt Bergman. ,,Een compositie van Joni Mitchell, bekend van CSN&Y. Wij kiezen echter voor de uitvoering van Ian Matthews & Southern Comfort, die heerlijk klinkt."

Liedjes van Buffalo Springfield, The Hollies, The Band en The Eagles maken de setlist compleet. ,,En natuurlijk klinkt nogal wat werk van Bob Dylan", benadrukt Smit. ,,Juist toen we startten met repetities won hij de Nobelprijs voor literatuur en dat is terecht. Veel nummers die we kennen van andere artiesten, zijn door Dylan geschreven." Van iets recentere datum is het nummer 'Handle me with care' van The Travelling Wilbury's. Bergman: ,,Maar die band is typerend voor de kruisbestuiving die aan de Amerikaanse westkust plaatsvond. Het is een nummer dat wordt gezongen en gespeeld door Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty, Roy Orbison en Jeff Lynn."

STEVIGE CARRIÈRE

De gelegenheidsband die 'Byrds on an wind - Californian Dreams' verzorgt bestaat naast Bergman en Smit uit Adrie van Osch, Jos Vervoort, Tejo van den Nieuwenhuyzen, Hans Meeuwissen en Ad van de Nosterum. De muzikanten hebben allen een stevige muzikale carrière achter de rug bij lokale bands als Two of Us, Go Rome, Jackoustic en Strammer Max. ,,We werken al vanaf de zomer aan deze show", vertelt Bergman. ,,Sinds de herfst repeteren we elke week en werken we aan een sfeervolle podiuminrichting, die aansluit bij het tijdsbeeld."

Voor de pauze kan het publiek gebruik maken van de stoelen in de zaal van Podium Boxtel. Na de pauze wordt de zaal leeg geruimd en kunnen drankjes besteld worden aan een bar. De band zal dan een breder repertoire vertolken, maar wel met nadruk op muziek uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De afterparty wordt verzorgd door de groep One Two Many. Dat is een vierkoppige formatie die volgens de initiatiefnemers van 'Byrds on a wind' populaire nummers in een akoestisch jasje speelt. Met vrouwelijke én mannelijke stem worden originele covers gebracht die herkenbaar zijn voor het publiek, maar nog niet zo vaak zijn gecoverd.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor 'Byrds on a wind - Californian Dreams' zijn te koop bij de vaste voorverkoopadressen van Podium Boxtel: Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Kaarten kosten 10 euro. De voorstelling begint om 20.15 uur.

FOTO BOVEN: De muzikanten die werken aan de voorstelling 'Byrds on a wire'. Van links naar rechts Hans Smit, Jos Vervoort, Jan Bergman, Hans Neeuwissen, Ad van de Nosterum, Tejo van den Nieuwenhuyzen en Adrie van Osch. (Foto: Tejo van den Nieuwenhuyzen).


Passende ode

aan David Bowie

in Boxtels café

De vorig jaar overleden popzanger David Bowie is zaterdagavond in cultureel café Vandaag Kookt aan het Stationsplein herdacht met een live-optreden en de vertoning van een BBC-documentaire. Bowie overleed op 10 januari 2016 op 69-jarige leeftijd en bracht kort voor zijn dood het album Blackstar uit.

De BBC-documentaire liet volgens initiatiefnemer en Vandaag Kookt-uitbater Jan Bergman een gedreven Bowie zien die met zijn band een groot aantal nummers uit zijn rijke repertoire ten gehore bracht.

Het liveprogramma omvatte optredens van meerdere lokale zangers en zangeressen, onder wie Sjef en Jorn Engelbart, Jet Mathijsen en Yvonne van Beers, Hans Smit en Go Rome-zanger Jan Verschueren. Adrie van Osch en Jos Vervoort van duo Two of Us speelden niet alleen de Bowie-nummers die op hun vaste repertoire staan, maar hadden ook speciaal voor deze avond het nummer 'Life on Mars' ingestudeerd.

Andere nummers die klonken waren onder meer 'China Girl', 'Ziggy Stardust', 'Space Oddity', 'Starman' en 'The Man Who Sold The World'.