Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

'SCHOONOUDERS' ZET TONEELCLUB LIEMPDE WEER OP DE PLANKEN

'Rollen beleven in plaats van spelen'

Het was eindelijk stil in de woning van Mark (Joost van Vught) en José (Jessie van de Loo). Het pasgetrouwde stel had twee paar schoonouders op bezoek. Er was geen bed meer over. Zodoende sliepen de tortelduifjes midden in de woonkamer van hun Liempdse appartement, dat voor het vermaak van het publiek een lift als voordeur kreeg.

Toch was het niet de volgende onuitgenodigde gast waardoor er gedempt gegrinnik door de zaal van Het Hof golfde. Even daarvoor was het slot van de hobbykamerdeur, waar de vader van Mark zou moeten slapen, nauwelijks hoorbaar open geklikt. Uit de opening komt vader Klaas (John Zwijnenberg) de kamer binnengeslopen. Zijn handen rustten op zijn kruis. De spanning op zijn blaas dwong zijn tenen tot dansen, het oor van zoon Mark ving dat getik op de houten vloer. ,,Waar denk jij naar toe te gaan. Ik dacht dat je al lang in bed lag!", schreeuwde Mark toen hij zijn vader over de huiskamervloer zag sluipen.

,,Ik moet plasséééh", zei Klaas op kinderlijke toon. Dit soort scènes vullen het avondvullende programma. In 'Schoonouders' vertelden leden van Toneelgroep Liempde het verhaal van louter zindelijke en veelal puberende ouders die hun volwassen kinderen het leven onbedoeld zuur maakte. In een avondvullende voorstelling leidde regisseur Bressers het publiek door de chaos die het samenbrengen van twee uitersten, van bekakte mensen tot de burgerij, veroorzaakt.

BELEVEN

Desalniettemin was dat komische plot niet het meest opmerkelijke deel van de uitvoering. Dat waren de spelers. Mensen die de afgelopen maanden het dagelijkse even voor het surrealistische leven verruilden. ,,We zijn vanaf september bezig met deze voorstelling", zei regisseur Bressers na afloop van de laatste van de drie voorstellingen. De grijsharige, maar toch kleurrijke regisseur van Toneelclub Liempde heeft geen woorden nodig om zijn tevredenheid te laten blijken. De constante twinkelingen schreven dat script al.

,,Wim vindt het belangrijk dat wij onze rol beleven in plaats van spelen", zei actrice Jessie van de Loo, die één van de twee hoofdrollen vertolkte. Als iemand zijn of haar tekst vergeet, is er niemand die de zin voorzegt. In plaats daarvan speelt de ander daarop in, waardoor de scène zonder stilte verdergaat. Het zorgt voor een vangnet voor de spelers."

,,Dat was in het begin wel wennen", vervolgt Van de Loo. Niet alleen de regisseur, de hele toneelclub was nieuw voor haar. ,,Als je elkaar leert kennen, begin je te zien hoe goed je elkaar kunt helpen. Je weet op een gegeven moment door één blik: de tekst is kwijt, hier kan ik inspringen. Dat is fijn."

VERTROUWEN

Eén van de gevolgen van deze benadering is dat de karakters heel natuurlijk ogen. Het leek alsof ze een stukje van zichzelf meenamen in hun personage. Dat je het vaste script af en toe kunt inruilen voor wat improvisatie, komt dat alleen maar ten goede. ,,Je voelt daardoor de rol echt", stelde Van de Loo. ,,Ik had al wat toneelervaring, maar dit is de eerste keer dat ik echt een karakter speelde. Dat je fouten mag maken en je medespelers weten dat ze daar op moeten inspelen, vergroot het vertrouwen."

Dat wil niet zeggen dat alles perfect verloopt. Hier en daar hoor je een paar versprekingen, maar storend zijn deze allerminst. Zelfs niet voor de regisseur. ,,Als je voor deze stijl kiest, weet je ook dat je concessies moet doen", weet Bressers. Als voorbeeld haalt hij een chaotische paniekscène aan. ,,José is boos, schreeuwt en articuleert dan minder goed. Dat vind ik heel normaal, dat doe je in het echte leven ook. Daarom is het niet zo erg, vind ik. Sterker nog: het maakt de rol alleen maar beter in mijn optiek. Het zijn nog altijd de personages die het karakter van het toneelstuk maken."

FOTO BOVEN: In de doldwaze klucht 'Schoonouders', onder regie van Wim Bressers, kreeg een pasgetrouwd stel eerst de ouders van háár te logeren en dan nog de ouders van hém... De voorstelling in Het Hof trok donderdag, vrijdag en zaterdag drie volle zalen in Liempde. (Foto: Hans van Doorn).


Buurtschap
Kasteren eert
Antonius Abt

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 29 januari Sint-Antonius Abt. Een processie trekt onder aanvoering van het gelijknamige schuttersgilde vanuit café 't Groene Woud naar de veldkapel op de hoek van de Kasterensestraat en De Maai die is toegewijd aan de patroonheilige.

Ook nu wordt voorafgaand aan de processie een eucharistieviering opgedragen in het zaaltje van 't Groene Woud. Pater Edward Geldtmeijer, assumptionist van kasteel Stapelen in Boxtel, is vanaf 10.30 uur voorganger. Aansluitend lopen de deelnemers naar de veldkapel, voorafgegaan door het gilde Sint-Antonius Abt dat een vendelgroet brengt.

Bij terugkeer in de uitspanning bij het Duits Lijntje kunnen mensen aanschuiven voor een Brabantse koffietafel. Deelname kost 10 euro voor volwassenen; kinderen betalen 2,50 euro. Belangstellenden kunnen zich tot 23 januari aanmelden bij Rien van de Langenberg, telefoonnummer (0411) 63 27 24 of Jan van de Sande, 63 18 95.