Afbeelding
Foto: Hans van Haaren

WIES VAN HAAREN MAAKTE ALS DANSER DEEL UIT VAN ENKELE SHOWS

Walsen tijdens show van André Rieu

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bekende violist en orkestleider André Rieu besloot dat het dit jaar tijd was voor iets nieuws: hij wilde een optreden realiseren met een groot aantal dansparen. En zo geschiedde. Liefst 150 duo's dansten onder meer de Weense wals door de gangpaden in Maastricht, Amsterdam en Brussel en liepen aan het einde van de shows de polonaise met het publiek. De oud-Boxtelse Wies van Haaren (29) maakte deel uit van het dansgezelschap. ,,Een gewéldige ervaring."

2016 was voor Rieu een bijzonder jaar: 'An der schönen blauen Donau', de moeder aller walsen van componist Johann Strauss, werd 150 jaar eerder voor het eerst uitgevoerd. Dat was voor de violist aanleiding om 150 dansparen toe te voegen aan zijn shows. ,,De dansbond en allerlei scholen werden benaderd. Uiteindelijk werden mijn danspartner Wesley van Riel en ik ook gevraagd", blikt Van Haaren terug. Samen met een ander meisje wisselde ze de shows af. ,,Ik kende de shows van André Rieu, maar had geen idee wat ik kon verwachten."

De oud-Boxtelse kwam uiteindelijk midden in een megaproductie terecht en reisde af naar plekken in Nederland en België om te repeteren. ,,André Rieu was bijna altijd tijdens de repetities aanwezig om aanwijzingen te geven. Een pietje precies, zo heb ik hem ervaren", lacht Van Haaren. ,,Dat is ook goed, tijdens zo'n show moeten alle details in orde zijn." Met drie andere paren mochten zij en Van Riel nog naar de studio in Maastricht om filmpjes op te nemen, die tijdens de shows op een groot scherm werden vertoond.

INDRUKWEKKEND

Tijdens de shows, onder meer in Maastricht, Amsterdam en Brussel, kwamen de paren, gestoken in mooie avondkleding, tegelijk op om in de gangpaden, dicht bij het publiek, een Weense wals te dansen. ,,Erg indrukwekkend, als je ziet hoeveel mensen er naar zo'n show komen", vertelt Van Haaren. Vervolgens kwamen de duo's nog verschillende keren terug, met name om het publiek te vermaken. ,,We mochten er echt een feestje van maken, heel gezellig. Mijn oma en stiefopa waren enorme fans van André Rieu, het is jammer dat ze dit niet hebben meegemaakt. Gelukkig zijn mijn ouders wel komen kijken, dat vond ik heel bijzonder. Ik heb ze de juiste kaartjes laten kopen, zodat ze dicht bij ons in de buurt zaten..."

Van Haaren is jarenlang actief geweest als ballroomdanser. Samen met Van Riel werd ze in 2013 Nederlands kampioen. Eind 2015 besloot ze te stoppen. ,,Ik wilde me op andere dingen richten en heb in 2016, op lesgeven na, bijna niet meer gedanst. Uiteindelijk is het toch weer gaan kriebelen en sinds kort ben ik weer aan het trainen. Niet met één danspartner, maar met een formatieteam. Dat houdt in dat acht paren dansen als één. Binnenkort heb ik mijn eerste wedstrijd."

FOTO BOVEN: Wies van Haaren en Wesley van Riel in de tijd dat ze samen nog wedstrijden dansten. Waar Van Riel inmiddels een nieuwe danspartner heeft gevonden, richt Van Haaren zich momenteel op formatiedansen. (Foto: Hans van Haaren).

Wesley van Riel en Wies van Haaren tijdens het optreden van André Rieu in Brussel. (Foto: Hans van Haaren).