Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

LIEMPDSE WIELRENNER IN AUSTRALIË

Koen de Kort koerst eerste meters voor Trek

MARC CLEUTJENS

Wielrenner Koen de Kort heeft in Australië de officiële start gemaakt voor zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo. Na een verblijf van acht jaar bij Giant-Alpecin en haar voorlopers, maakt de Liempdenaar nu deel uit van een formatie met onder meer Bauke Mollema, Alberto Contador en John Degenkolb in de gelederen.

Sinds dinsdag koerst De Kort in de Santos Tour Down Under, de eerste grote etappekoers van het nieuwe wielerseizoen. In de aanloop naar deze meerdaagse wedstrijd, nam hij zondag in Adelaide deel aan de People's Choice Classic, een criterium over 50 kilometer die doorgaans door sprinters wordt gewonnen. De Kort trok de sprint aan voor ploegmaat Eddy Theuns, die de Liempdenaar na de laatste bocht uit het oog verloor maar toch beslag legde op de vijfde plek. De wedstrijd werd gewonnen door Caleb Ewan, wereldkampioen Peter Sagan eindigde op de derde stek.

Eerder deze maand reed De Kort in het Australische Portarlington voor het eerst in de kleuren van Trek-Segafredo. Ook hier won Ewan. De Kort was toen tevreden over zijn prestatie: ,,Ik heb lekker gereden vandaag. De vorm is goed en ik kijk er naar uit om me in Adelaide voor te bereiden op de Tour Down Under."

SPRINTTREINTJE

Tijdens een enkele weken geleden gehouden trainingskamp maakte De Kort kennis met zijn nieuwe ploeggenoten. Velen kent hij natuurlijk al vanuit het peloton. Met Contador wordt hij herenigd; beiden reden samen bij Astana. Er werd niet alleen getraind op de fiets maar er werd ook aan krachttraining gedaan waarbij gelet werd op de lichaamshouding.

De laatste wedstrijd voor Giant-Alpecin reed De Kort al in oktober. In Abu Dhabi legde hij beslag op de zestiende plaats; sprinter Ramon Sinkeldam verloor zijn 'treintje' uit het oog en moest voor eigen succes strijden met de zesde plaats als resultaat.

Op de laatste dag van het jaar deed De Kort nog een trainingsrit in zijn Giant-Alpecin-outfit. Hij maakte er een tocht van 200 kilometer van. Op sociale media bedankte de Liempdenaar zijn ploeggenoten en sponsors voor acht succesvolle jaren. De mooiste resultaten boekte hij in de Tour de France, waarin topsprinter Marcel Kittel – met dank aan het door De Kort aangevoerde sprinttreintje – tweemaal vier etappes won. In de laatste Tour de France was hij tot zijn grote teleurstelling niet geselecteerd voor La Grande Boucle. In het najaar van 2016 werd bekend dat hij met ploeggenoot John Degenkolb de overstap maakte naar Trek-Segafredo.