Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARTJE WIJERS STAAT IN DE FINALE VAN POËZIEWEDSTRIJD

'DichtSlamRap is niet zomaar een wedstrijdje'

Ieder jaar ploegen de boeren /

nieuwe stukjes geschiedenis naar boven /

zodat ze zich laagje voor laagje kan
herhalen

LONNEKE HOONDERT

,,Met weinig woorden kan je veel teweeg brengen, dát maakt poëzie zo leuk", vertelt Martje Wijers (30). Donderdag 26 januari staat ze in de finale van de jaarlijkse poëziewedstrijd DichtSlamRap die plaatsvindt in café Le Temps Perdu aan de Markt. Ook heeft ze zichzelf naar de finale van het Nederlands kampioenschap Poetryslam weten te dichten. Die wedstrijd vindt een dag later plaats in concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht.

Tijdens de vorige editie van DichtSlamRap was het Boxtelse talent één van de verrassingen op het podium van Le Temps Perdu. Het was voor Martje de eerste keer dat ze haar gedichten deelde met publiek. Haar debuut viel in de smaak, want ze stoomde toen door naar de finale. Dit jaar verzekerde Martje zich wederom van een plek in de eindstrijd. Ook op het NK Poetryslam gooide ze hoge ogen. Ze wist hier eveneens een finaleplek te bemachtigen.

,,Stiekem ben ik al lang bezig met poëzie. Op de basisschool vond ik het verzinnen en schrijven van teksten al het leukst. Ik ben dat blijven doen, maar heb het nooit met anderen gedeeld. Eigenlijk ben ik pas sinds kort uit de kast gekomen", grapt de dichteres. Toen ze als bezoeker een aantal dichtwedstrijden bijwoonde, begon het te kriebelen. ,,Ik volgde een workshop podiumpoëzie in Gent en dat beviel." Martje besloot het erop te wagen en schreef zich in voor DichtSlamRap. ,,Want als je het niet doet, weet je ook nooit of je het kan."

De Boxtelse heeft toneelervaring en dat hielp. ,,De voordracht is net zo belangrijk als de poëzie. Als je het allebei kunt en je kunt het combineren, dan stijgt de performance boven zichzelf uit."

ZWEEDSE TAALKUNDE

Taal vormt een rode draad in het leven van Martje. In 2004 toog ze naar Amsterdam. Daar studeerde ze Zweeds en volgde ze de opleiding taalwetenschap. Inmiddels werkt ze als docent in Gent, daar schrijft ze ook haar proefschrift. Ze onderzoekt met name hoe mensen een taal aanleren. ,,Taal is fascinerend en intrigerend. Het is leuk om met taal te spelen."

Inspiratie heeft ze genoeg. ,,Die haal ik uit alles. Soms komt er gewoon een mooie zin in me op als ik iets zie. Afgelopen week was de glazenwasser er en toen bedacht ik: 'Sinds we een glazenwasser hebben, sta ik dichter bij de dood.' Ik voelde me namelijk ineens heel volwassen." Martje schrijft elke dag. ,,Dat kun je altijd en overal doen. Al is het maar één woord."

FLEXPLEKKEN

Het poëzietalent dicht over uiteenlopende onderwerpen. ,,Maar ik neig vaak naar gedichten over lelijke dingen of verval. Tragikomedie vind ik interessant. Maar ik schrijf ook over zaken uit mijn omgeving. Zoals flexplekken. Die werken niet. Mensen willen graag flexibel zijn, maar zijn stiekem heel honkvast. Ik gebruik dan een alledaags voorbeeld om een grotere thematiek aan de dag te leggen."

Martje heeft Boxtel verruild voor Amsterdam, maar de banden met haar geboortedorp zijn sterk. ,,Mijn ouders en schoonouders wonen hier en ook mijn vriendengroep komt hier oorspronkelijk vandaan." Ze vindt het daarom bijzonder dat er juist in Boxtel een grote poëziewedstrijd wordt gehouden. De competitie trekt namelijk dichters uit het hele land aan en ook woordkunstenaars uit België doen mee. ,,Dit soort wedstrijden vindt eigenlijk alleen in grote steden als Amsterdam, Tilburg en Nijmegen plaats. DichtSlamRap hoort in het rijtje thuis. Het is niet zomaar een wedstrijdje. Daarom is het jammer dat er vaak weinig publiek is", vertelt Martje. En dat terwijl het juist een heel laagdrempelig evenement is. ,,Het wordt gehouden in een kroeg waar je gewoon lekker een biertje kunt drinken. Mensen denken dat poëzie heel stoffig en moeilijk is, maar van iedereen die een kijkje komt nemen, hoor ik terug dat ze juist heel verrast zijn en het leuk vinden."

De finale van DichtSlamRap begint donderdag 26 januari om 20.00 uur in Le Temps Perdu. Martje neemt het dan onder meer op tegen Gijs ten Haar, Erika de Stercke en Merlijn Huntjens, de winnaar van vorig jaar.

FOTO BOVEN: Martje Wijers staat donderdag 26 januari in de finale van DichtSlamRap in Le Temps Perdu. (Foto: Peter de Koning).