Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VRAGEN COMBINATIE95 OVER PROBLEMEN MET LIEMPDS VOETVEER

'Sint-Janspontje vaak onmogelijk te bedienen'

MARC CLEUTJENS

Het Sint-Janspontje is de voorbije maanden steeds moeilijker te bedienen. Dat stelt de fractie van Combinatie95 in een brief aan het gemeentebestuur. Het pontje, dat in de zomer van 2008 in gebruik werd genomen, was vorige week in het nieuws toen ijsvorming bediening onmogelijk maakte en de brandweer twee opvarenden veilig naar de oever moest trekken.

Volgens Combinatie95 is het steeds lastiger om het pontje naar een van de Dommeloevers te trekken en voor veel mensen te zwaar. Omwonenden hebben daarover eerder al geklaagd, ook vond over de kwestie al overleg plaats tussen de gemeente Boxtel en vertegenwoordigers van de buurtschap Kasteren. Volgens raadslid Karel Voets maakt het pontje onderdeel uit van het populaire ommetje De Maai en draagt het bij aan toerisme en recreatie in Het Groene Woud. ,,Ook voor onze partij een belangrijk speerpunt", stelt Voets. ,,Het Sint-Janspontje is een boegbeeld voor de recreatie van met name wandelaars en fietsers."

OPLOSSINGEN

Voets wil weten of het gemeentebestuur op de hoogte is van de actuele problematiek rond het pontje en de risico's die moeizame bediening met zich meebrengt. Er bestaat kans dat gebruikers met de handen klem komen te zitten omdat het zo lastig is het pontje over de Dommel te trekken. Combinatie95 wil weten welke oplossingen Boxtel heeft om het populaire voetveer weer in gebruik te nemen.

Reparatie is sowieso nodig omdat de brandweer vorige week een van de kabels moest doorknippen. Vanwege ijsvorming was het pontje stilgevallen en moesten twee opvarenden na een ijskoud verblijf op het veerpontje bevrijd worden. Dat kon alleen door een vastgevroren kabel los te knippen.

FOTO BOVEN: Het Sint-Janspontje werd in 2008 in gebruik genomen door de toenmalige burgemeesters van Boxtel (Frank van Beers) en Sint-Oedenrode (Peter Maas). Het voetveer was regelmatig doelwit van vandalen, een aanlegsteiger werd enkele jaren geleden in brand gestoken. (Foto: Albert Stolwijk).