Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

• DIRIGENTENWISSEL IN BOMVOLLE TIJBERZAAL • JUBILARIS PAUL VAN GILS AL LID VANAF GEBOORTE

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie, een avontuur

MARC CLEUTJENS

Een feestelijk muziekprogramma, vrolijke met confetti spelende kinderen, een jubilaris die al vanaf de geboorte lid is, twee stralende zangers én uitmuntend musicerende orkesten, onder leiding van twee dirigenten. Dat waren de bijzondere ingrediënten van het Nieuwjaarsconcert van de Gildenbondsharmonie. De Tijberzaal van het Baanderherencollege was zondagmiddag welhaast te klein om alle bezoekers een zitplaats te kunnen geven...

Voorzitter Vincent Lokin ontdekte in de bomvolle zaal veel trouwe fans van de Gildenbonds, zo zei hij in zijn korte nieuwjaarswens. Onder die fans zijn wethouder Marusjka Lestrade, een trouw bezoeker van muzikale uitvoeringen, en watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel. ,,Ik kan natuurlijk niet ontbreken als een concert 'An die schönen blauen Dommel' wordt genoemd", grapte Glas.

Het concert stond voornamelijk in het teken van de dirigentenwissel die de Gildenbondsharmonie beleefde. Na twee jaar kondigde Arjan Gaasbeek aan om zijn Boxtelse job op te geven en aan de slag te gaan bij Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in 'zijn' Culemborg. ,,We vonden in Erik Somers een prima opvolger, maar we hebben heel wat avonturen beleefd", blikte ceremoniemeester Bert Pijpers terug op de voorbije maanden. ,,We speelden op een concours waar we de beste van Brabant waren. Daarna konden we maar zesmaal repeteren en dat deden we met vier dirigenten. Wat je noemt een avontuur."

MOPPEREN

Het was een avontuur met een goede afloop. Gaasbeek stond voor de pauze op de bok en liet zijn orkest excelleren met een meeslepende vertolking van 'Dichter und Bauer' en een luchtige en vrolijk stemmende compositie uit 'Die Zauberflöte' van Mozart. Bariton Rob Hazenberg blonk uit als de welbekende vogelvanger; met een vangnetje bewoog hij zich zingend door de zaal. Hij was ook op dreef als dronkenman tijdens 'Melodram' uit Die Fledermaus van Johan Strauss toen hij een emmer vol confetti over het publiek uitstortte. Tot hilariteit van de kinderen in de zaal...

Na de pauze nam Somers het stokje letterlijk en figuurlijk over van Gaasbeek en dirigeerde hij het harmonieorkest tijdens de uitvoering van een reeks nummers uit de operette 'Die Fledermaus'. ,,Hoewel we pas twee weken werken met Erik, voelt het nu al goed", bekende Pijpers. ,,Ik heb nog niemand horen mopperen en dat wil bij ons wat zeggen..."

Paul van Gils werd kort voor de pauze gehuldigd vanwege zijn zilveren lidmaatschap. Bijzonder: Van Gils werd meteen na zijn geboorte lid gemaakt. ,,Hij werd eerst ingeschreven bij de Burgerlijke Stand en daarna bij onze secretaris", grapte vice-voorzitter Karel Snijders in een feestrede. ,,Paul is met een trompet in de wieg geboren."

Van Gils is een musicus pur sang. vanuit zijn huidige woonplaats Purmerend leidt hij vier orkesten. ,,Gelukkig blijf je ook lid van onze club", sprak Snijders. ,,Waarschijnlijk omdat we zo goed zijn..." De jubilaris heeft veel verdiensten voor de Gildenbondsharmonie. Niet alleen was hij jarenlang muzikant, ook dirigeerde hij korte tijd het harmonieorkest en stond hij op de bok van de big band. Voor het promconcert met Gerard van Maasakkers arrangeerde hij een medley van Guus Meeuwis-liedjes.

Het blaasbandje onder leiding van Roel van der Sloot opende het nieuwjaarsconcert in de Tijberzaal. De drie jonge muzikanten speelden vrolijke liedjes die veelal een knipoog waren naar de kermis. Maar ook een wals, een mars en zelfs een westernliedje klonken op dwarsfluit en klarinet. ,,Het blaasbandje is weer in trek", constateerde Van der Sloot tevreden. ,,Vanaf volgende week verdubbelt ons ledental naar zes."

Dirigent Ralph Zijlemans was daarna aan zet met het leerlingenorkest, dat prachtige nummers speelde. Van 'Happy New Year' van Abba tot het onvolprezen 'Hallelujah' van Leonard Cohen. De veelal jeugdige muzikanten speelden ook de van André Rieu bekend geworden 'Second Waltz' en een deel van de Negende Symfonie van Beethoven. Het 'Europese volkslied' kon op veel waardering rekenen; de zaal beloonde het orkest met een staande ovatie.

Die was er ook nadat de Gildenbondsharmonie 'An der schönen blauen Dommel' had afgesloten met dé ultieme toegift: de Radetzkymars van Johan Strauss. Met glühwein, Mozartkugeln, Sachertorte en Oostenrijkse wijnen was deze mars de opmaat voor een feestelijke afsluiting van een geslaagd concert.

FOTO LINKS: Arjan Gaasbeek dirigeert de Gildenbondsharmonie voor het laatst. (Foto's: Hans van Doorn).

FOTO RECHTS: Roel van de Sloot leidt het blaasbandje van de Gildenbondsharmonie.

Afbeelding
Paul van Gils werd gehuldigd als zilveren jubilaris. Zijn ouders Mari en Anita schreven hem meteen na de geboorte in als lid van de Gildenbondsharmonie. (Foto: Hans van Doorn).