Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUDERS EN KINDEREN BRENGEN BEZOEK AAN OPEN DAGEN BAANDERHERENCOLLEGE EN JACOB-ROELANDSLYCEUM

'Ik kan niet wachten tot ik naar de middelbare school mag'

LONNEKE HOONDERT

Het is een spannende, maar ook moeilijke keuze: waar ga je na de basisschool naartoe? De meeste kinderen en ouders gaan niet over één nacht ijs en bezochten daarom beide Boxtelse middelbare scholen. Zowel het Baanderherencollege (BHC) als het Jacob-Roelandslyceum (JRL) hielden zaterdag namelijk open huis. Daar kwamen honderden belangstellenden op af.

Bezoekers van de open dagen kwamen uit de wijde omtrek. Van Drunen tot Oirschot en van Helvoirt tot Best. Ook veel Boxtelse basisschoolkinderen waren benieuwd naar wat de middelbare scholen te bieden hebben. De een wilde graag meer weten over het praktijkonderwijs op het Baanderherencollege. De ander wilde ontdekken wat de nieuwe richting mavo-xtra - waar leerlingen door middel van verschillende talentlijnen kennis kunnen maken met allerlei vakgebieden - inhield. Weer een ander was razend nieuwsgierig naar het Learning Lab van het Jacob-Roelandslyceum in brede school De Wilgenbroek, waar geëxperimenteerd wordt met verschillende lesvormen, zowel klassikaal als interactief. Ook wilden bezoekers van de havo/vwo-school weten wat de verschillende richtingen Technasium, Engels Plus en Cultuur inhielden.

STRAALMACHINE

Jur Mestrom (11) uit Boxtel mocht op het Baanderherencollege het hagelnieuwe straalapparaat - dat onder meer werd aangeschaft voor de restauratie van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek - uitproberen in de techniekhal van het BHC. In de machine straalde hij een stalen naambordje dat hij in een lokaal verderop zelf gelast had. Dat vond hij wel wat. ,,Maar ik denk niet dat dit de richting is die ik op wil. Ik kijk vandaag bij het JRL en het BHC. Die zijn heel verschillend, maar allebei leuk. Ik vind nu biologie en aardrijkskunde heel interessant, dus ik denk dat ik liever meer theoretische vakken wil volgen straks."

Cas van der Meijden (12) uit Boxtel keek juist specifiek naar de praktijkopleidingen. Hij metselde zelf een muurtje. ,,Ik houd ervan om met mijn handen te werken. Ik ga ook in Vught en Oirschot kijken. De afstand maakt me niet veel uit, zo lang ik me maar fijn voel op een school."

De technische opleidingen van het BHC trokken veel bekijks, maar ook in de sporthal en het muzieklokaal leefden kinderen zich uit. Jurre Wouters (11) uit Liempde was met name geïnteresseerd in de presentatie van mbo-school SintLucas. In de derde klas kunnen kunstzinnige leerlingen namelijk al lesuren op die school volgen. ,,Ik twijfel nog of ik meteen naar het vmbo van SintLucas in Eindhoven ga. Als ik naar het BHC ga, zit ik namelijk bij mijn vrienden in de klas." De leerling is behoorlijk creatief aangelegd en wil daar graag mee verder. ,,Wanneer ik teken, iets knutsel of iets ontwerp kan ik mijn hoofd leegmaken. Dat is fijn."

'ARENA'

Tussen de hoofdlocatie van het JRL aan de Grote Beemd en het Learning Lab aan de Dr. De Brouwerlaan pendelde zaterdag een schoolbus. Ouders en kinderen maakten daar graag gebruik van om zo een kijkje te nemen in de dependance die vorig jaar werd geopend. Daar is het idee van traditionele klaslokalen helemaal losgelaten en wordt op een vernieuwende manier onderwijs gegeven. Zo is er vorige week een collegezaal opgeleverd waar zeventig leerlingen tegelijk terecht kunnen en is er een zogeheten 'arena' waar kinderen via hun laptop interactief hun werk op een groot scherm kunnen delen en bespreken.

Marc van Meegeren, afdelingsleider bovenbouw: ,,Deze ruimten worden ingezet om leerlingen voor te bereiden op het hbo en de universiteit. Ze krijgen meer vrijheid om lessen te volgen en huiswerk te doen op een manier die bij ze past. Via het computerprogramma OneNote kan ik precies zien of ze hun werk doen en of ze moeilijkheden tegenkomen bij de leerstof." De docent is enthousiast over deze nieuwe manier van leren. Studenten moeten zelf meer initiatief nemen om tot bloei te komen en achteroverleunen is er niet meer bij. ,,Het vergt meer van ze, maar daar staat tegenover dat deze methode aansluit op wat de maatschappij straks van ze vraagt."

ENGELS PLUS

Romy den Ouden (10) uit Gemonde zit pas in groep 7, maar wilde nú alvast kijken of het JRL haar zou bevallen. Daarnaast neemt ze ook een kijkje in gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en op het voortgezet onderwijs in Schijndel. ,,Ik kan namelijk niet wachten tot ik naar de middelbare school kan." De school kon haar goedkeuring wel wegdragen. ,,Ik houd van talen en die heb je hier heel veel. Ik ben vorig jaar naar Londen geweest. Dat vond ik zo leuk, het is echt een verrassing dat je hier de richting Engels Plus kan volgen", glunderde ze.

Het Learning Lab sprak Per de Koster (12) uit Helvoirt aan. ,,Dat je de vrijheid krijgt om op je eigen manier te leren, lijkt me fijn. En ik vind het ook leuk dat je veel op je laptop moet doen." De basisschoolleerling heeft nog niet besloten welke richting hij op zou willen. ,,Ik vind Engels Plus interessant, maar ook het Technasium." Zijn vader vult aan: ,,Ik vind het belangrijk dat Per eerst rondkijkt welke school het beste bij hem past. We bezoeken daarom ook middelbare scholen in Drunen en Vught. Hij moet niet zomaar iets kiezen, omdat het toevallig op fietsafstand is. Per moet zich thuis voelen op een voortgezet onderwijs, dan maar een stuk verder fietsen."

FOTO LINKS: Basisschoolleerlingen namen een kijkje bij de verschillende studierichtingen van het JRL. (Foto: Peter de Koning).

FOTO RECHTS: Cas van der Meijden (12) uit Boxtel metselde tijdens de open dag van het BHC een muurtje. (Foto: Lonneke Hoondert).

Afbeelding