Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUW INTERIEUR TE BEWONDEREN TIJDENS OPEN DAGEN SINTLUCAS

YourStory populair bij winkeliers

LONNEKE HOONDERT

,,Voorbijgangers denken dat hier niets gebeurt, maar achter de schermen zijn we heel druk bezig", vertelt Tanja Ophof. De docente vormgeving en productpresentatie van SintLucas coördineert aan de Stationsstraat samen met collega Zeynep Dag de experimenteerwinkel YourStory van de school. ,,Die wordt door de Boxtelaren inmiddels liefkozend 'de witte winkel' genoemd", zegt Ophof. Het pand waar eerst schoenenzaak Verkuilen gevestigd zat, wordt binnenkort weer opnieuw ingericht. ,,Dan kan het publiek écht zien wat we hier doen."

YourStory werd begin december geopend. De hagelwitte winkel werd door de locatiedirecteuren Paul Hamel en Eli van Beekveld bestempeld als een 'onbeschreven blad'. Studenten van de opleiding vormgeving en productpresentatie van SintLucas mogen samen met ondernemers in het pand experimenteren met online en offline presentatietechnieken. Ook mogen leerlingen van andere opleidingen hun werk laten zien in de winkel.

,,Elke tien weken wordt de winkel omgebouwd. Dan presenteert een nieuwe groep leerlingen haar werk", vertelt Ophof. De eerste periode werd gebruikt voor het enthousiasmeren van ondernemers om hun probleemstelling of hulpvraag neer te leggen.

BOSCH WIJNKOPERS

De witte winkel oogt leeg, maar vlak voor de open dagen van SintLucas, vrijdag 27 en zaterdag 28 januari, wordt daar verandering in gebracht. Bosch Wijnkopers is als eerste aan de beurt. De 'oplossing' van de vraag van de Boxtelse winkelier, om het assortiment gekleurde wijnen op een verrassende manier aan de man te brengen, wordt dan gepresenteerd. ,,En ik kan verklappen dat het extreem anders wordt dan iedereen gewend is van de winkel aan de Breukelsestraat", glundert Ophof.

Sinds de opening van YourStory stromen de aanvragen binnen. Die worden door Ophof en Dag gefilterd en vervolgens gaan leerlingen van de mbo-school er acht weken mee aan de slag. Janneke's Bloemenshop, Mr. & Mrs. Filipe, De Wereldwinkel en ook Tommy's Diner hebben al een verzoek weggelegd om samen met de studenten hun producten op vernieuwende wijze aan de man te brengen. ,,Maar het is niet de bedoeling dat in YourStory een kassa komt te staan. We laten hier zien hoe we een 'naam' en product op een vernieuwende manier kunnen verkopen. Zeker nu er veel concurrentie van online winkels bestaat. Daarbij is het creëren van beleving het uitgangspunt", aldus Ophof.

DREMPEL

Tijdens de open dagen en de weken erna is, naast de bijzondere presentatie van Bosch Wijnkopers, ook het werk van de opleiding Vormgeven en Ambacht te zien en een experimentele lamp van een tweedejaarsstudent. Ook een mini-onderneming van SintLucas, die vorig jaar een prijs won én een doorstart maakte, zal dan in YourStory te vinden zijn.

De aanwezigheid van SintLucas in de winkelstraat verlaagt blijkbaar de drempel voor organisaties om aan te kloppen bij de school voor hulp. ,,We dachten dat veel vragen betrekking zouden hebben op YourStory en het centrum zelf, maar we krijgen de meest uiteenlopende aanvragen. Ook voor projecten buiten de winkel." Zo mogen de studenten zich buigen over een plan voor de inrichting van een oorlogsmuseum in Haaren. ,,Daar vroegen ze zich af hoe jongeren, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, een dergelijk museum zouden inrichten." Ook het Boxtelse bedrijf Unilux wist de weg te vinden naar YourStory. Dat vroeg de studenten mee te denken over een manier om een recent ontwikkelde app bij de klant te krijgen. Die probleemstelling wordt eveneens gepresenteerd tijdens de open dagen.

Overigens worden de aanvragen wél streng beoordeeld. ,,Het moet namelijk niet alleen voordelen opleveren voor ondernemers. De leerlingen moeten er écht iets uit kunnen halen. Het gaat immers wel om onderwijs", aldus Ophof. Ook samenwerking met verschillende partijen staat centraal. ,,Daarom zoeken we de verbinding met andere onderwijsinstellingen zoals het Baanderherencollege, Avans Hogeschool en Fontys Hogescholen. Zo leren de studenten ook van elkaar."

Bij YourStory staat het experiment voorop. Dag: ,,Jongeren moeten al zoveel. Om effectief te leren, hoef je niet van 9 tot 5 aan je bureau te zitten. De studenten mogen in YourStory doen waar hun hart ligt, dan pas wordt het leren écht effectief." En de nieuwe manier van lesgeven werkt volgens de docente. ,,Het is nu voor het 'echie' en heel Boxtel ziet wat de leerlingen doen. Daardoor zijn ze echt gemotiveerd om aan hun opdracht te werken. Ze blijven tot negen uur 's avonds en zeggen zelfs hun bijbaantje er voor af."

YourStory is op donderdag, vrijdag (van 10.00 tot 17.00 uur) en zaterdag (van 09.00 tot 16.00 uur) geopend.

FOTO BOVEN: Experimenteerwinkel YourStory van mbo-school SintLucas is nu nog leeg. Vanaf 27 januari presenteren de eerste ondernemers zich met behulp van de studenten in het pand. (Foto: Peter de Koning).


Alzheimercafé

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 23 januari vanaf 19.30 uur een bijeenkomst gehouden van Alzheimercafé Regio 't Groene Woud. Het thema van de avond is 'Diagnostiek, behandeling in begeleiding' en gastspreker is klinisch geriater P. Dautzenberg. Toegang tot het Alzheimercafé is gratis.