Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DOCUMENTAIREMAKER FILMT IN 'MEKKA VAN DE POFFER'

Museum Vekemans timmert aan de weg

MARC CLEUTJENS

Het gaat goed met Museum Vekemans. De collectie van eigenaar Bernard Vekemans, die bestaat uit de verzamelingen van het Wasch- en Strijkmuseum en Brabant Goedgemutst, trekt een groeiend aantal bezoekers. Bovendien werkt het museum aan een reeks innovatieve projecten, onder meer voor ouderen met dementie.

Meer dan 2.100 bezoekers brachten vorig jaar een bezoek aan Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel. Ze maakten onder meer kennis met de verzameling poffers en mutsen die door Ans van den Bosch werd ingebracht en sinds 2008 tot de vaste collectie behoort. Van den Bosch verhuisde vorig jaar naar Zeeland, maar keerde gistermiddag terug voor documentairemaker Thijs Adriaans. Onder de naam Theodorus Johannes werkt de Arnhemmer aan een reeks filmportretten waarin klederdrachten worden belicht. ,,Ik ga naar Marken, Volendam, Staphorst en Hindeloopen. Om meer te weten te komen over de Brabantse poffer, ben ik naar de Meierij gekomen. Museum Vekemans zou je het mekka van de poffer kunnen noemen", stelde Adriaans.

De documentairemaker, die afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, interviewde Van den Bosch over de geschiedenis van de poffer. ,,Ik kom zelf uit het Brabantse Milheeze, maar weet eigenlijk niets van de poffer." Tal van bijzondere anekdotes passeerden de revue. ,,Een poffer noem je geen muts. Ik spreek liever over een hoofdtooi", zei Van den Bosch. Lachend: ,,Weet je wat de mooiste poffer is? Dat is het exemplaar waar een Brabantse vrouw onder woont..." De documentaires van Theodorus Johannes zijn in maart klaar, verschijnen op YouTube en zijn mogelijk ook te zien bij de publieke omroep.

BOXTELS VOLKJE

Museum Vekemans werkt momenteel aan een project om mensen met Alzheimer te begeleiden. Daarvoor heeft het museum een subsidie van 10.000 euro ontvangen waarmee in een van de pronkkamers een 'Boxtels volkje' te zien is. ,,Poppen in klederdracht die als het ware uit een oude dorpsfoto van Boxtel stappen en die mensen met dementie moeten prikkelen om herinneringen aan vroeger op te halen", vertelt museumwoordvoerder Marcel Linssen. ,,Het idee stamt uit New York en is al eerder toegepast in het Van Abbemuseum. Onderzoeksgegevens tonen aan dat mensen met Alzheimer na een interactief museumbezoek drie tot vier dagen in een betere sfeer leven."

FOTO BOVEN: Ans van den Bosch geeft uitleg over poffers. Naast haar documentairemaker Theodorus Johannes. (Foto: Peter de Koning).