Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BESTUURSLEDEN: 'VOORZIENING ONMISBAAR IN ESCH'

Nieuwe deur voor dorpshuis De Es

CARRY DIRKX

Sinds kort heeft dorpshuis De Es in Esch een nieuwe entree met een automatische schuifdeur. Dat was nodig om het gebouw beter toegankelijker te maken voor mensen die slecht ter been zijn of van een rolstoel gebruikmaken, vond het bestuur van Stichting Dorpshuis De Es. Met een bijdrage van de gemeente Haaren kon de verbouwing plaatsvinden.

Dat De Es een nieuwe voordeur moest krijgen, werd vorig jaar door beheerster Henriëtte van Brunschot, aangekaart bij het bestuur van het dorpshuis. ,,De oude deur was best zwaar en moest je naar je toe trekken. Henriëtte zag dat mensen met een rollator of een rolstoel moeite hadden met binnenkomen", zegt Gerard van Esch, penningmeester van stichting Dorpshuis De Es. ,,Het hoort bij deze tijd dat je zorgt voor een goed toegankelijk gebouw", vindt Hans van Schijndel, binnen het stichtingsbestuur verantwoordelijk voor onderhoud en technische zaken. ,,Ouderen maken steeds vaker gebruik van het dorpshuis en waarschijnlijk wordt dat in de toekomst nog meer. Ze blijven langer zelfstandig thuis wonen en het dorpshuis is dan een geschikte plaats voor gezamenlijke activiteiten."

Van Schijndel ging uitzoeken wat de beste optie was voor een nieuwe deur. Hij kwam uit bij een schuifdeur. Een dure oplossing, maar de gemeente Haaren was bereid bij te dragen aan de kosten. ,,Dorpshuis De Es is tenslotte een belangrijke faciliteit voor de Essche mensen", zegt Van Esch. ,,Het gebouw is van de gemeente Haaren - wij betalen geen huur - en wij zorgen voor de exploitatie van het gebouw. De activiteiten die er plaatsvinden, worden niet door ons georganiseerd, maar door de Esschenaren zelf."

Tegelijk met de nieuwe schuifdeur, werd ook de ruimte bij de huisarts verbouwd. Er kwam een tweede spreekkamer bij en de ruimtes werden heringericht.

ECHT DORPSHUIS

Voor Essche verenigingen en initiatieven is de huurprijs van De Es laag. Het dorpshuis is dan ook het thuishonk van aardig wat clubs, in de avonduren, maar ook steeds meer overdag. Van Schijndel: ,,Als je een week in De Es rondloopt, zie je dat het een echt dorpshuis is. Dan zie je de kaarters vertrekken en vervolgens de biljarters binnenkomen." Ook de huiskamer van stichting Esch voor Elkaar, waar vooral ouderen gebruik van maken, is sinds een jaar een welkome aanvulling op de activiteiten in De Es.

Daarnaast verschenen in 2016 twee kasten bij de entree van het dorpshuis, vol boeken om te lenen. De boeken worden ingebracht én geleend door Essche mensen. Een particulier initiatief, dat uitstekend past bij het dorpshuis, omdat het ten goede komt aan de Essche gemeenschap. ,,Het dorpshuis is nog altijd onmisbaar in het dorp, als je ziet hoeveel verenigingen er gebruik van maken, zoals de fanfare, De Knoestjes, de ouderenbond", zegt Van Esch.

De twee bestuursleden zijn tevreden over het reilen en zeilen van het dorpshuis en willen één succesfactor hardop noemen. ,,Het goede beheer. Dat is heel belangrijk!", zegt Van Esch.

FOTO BOVEN: Beheerster Henriëtte van Brunschot en bestuurslid Hans van Schijndel poseren voor de nieuwe deur van dorpshuis De Es. (Foto: Peter de Koning).


Kaartverkoop

zittingsavonden

In Ploegersland (Liempde) en Oggelvorsenpoel (Esch) worden inmiddels volop voorbereidingen getroffen voor de jaarlijkse zittingsavonden. Belangstellenden die een kaartje willen kopen voor één van de drie zittingsavonden in Het Hof aan de Nieuwstraat te Liempde, moeten donderdag 19 januari vrijhouden in hun agenda. In Esch vindt de kaartverkoop voor de Oggelrevue plaats op vrijdag 27 januari in dorpshuis De Es.

Het thema van de zittingsavonden van De Ploegers, dit jaar op 2, 3 en 4 februari, is 'Wè unne Kermis'. De kaartverkoop vindt 19 januari tussen 19.30 en 20.30 uur plaats in Het Hof. Vanaf 18.30 is het ploegerspaleis geopend. Bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummer.

De Es wordt op 9, 10 en 11 februari tijdens de Oggelrevue omgetoverd tot een school. Speciale lesbewijzen zijn verkrijgbaar op vrijdag 27 januari in dorpshuis De Es. Vanaf 19.30 uur gaat de zaal open, vanaf 20.00 uur start de verkoop op volgorde van nummering.