Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'HET COLLECTIEF' KOMT BEGIN FEBRUARI MET UPDATE

Planvorming 'Kleine Aarde' nog mistig

HENK VAN WEERT

Kort na de zomervakantie werd nog de hoop uitgesproken om vóór de jaarwisseling plannen te kunnen presenteren voor een nieuwe toekomst van De Kleine Aarde. Pas eind deze maand, misschien zelfs begin februari, wordt meer duidelijkheid over de ideeën verwacht.

Wethouder Peter van de Wiel meldde gisteren dat hij ervan uitgaat nog deze maand de gemeenteraad schriftelijk te kunnen informeren over 'de positieve stand van zaken'. Paul Gosselink, die namens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) sturing geeft aan acht samenwerkende partijen in Het Collectief, verwacht begin februari een update van de ontwikkelingen te kunnen geven.

De voorbije maanden is tijdens raadsvergaderingen door diverse fracties geïnformeerd naar de plannen van Het Collectief. Oppositiepartij Balans drong daarbij zelfs aan om 1 januari als deadline te stellen, maar daar wilde wethouder Van de Wiel, gesteund door een meerderheid van de raad, niet aan. Ook hield hij de boot af na vragen van gedoogpartner PvdA/GroenLinks. Die vroeg in welke richting Het Collectief plannen ontwikkelt.

In Het Collectief werken de volgende partijen samen: woonstichting Sint-Joseph, bouwbedrijf Heijmans, Helicon Opleidingen, waterschap De Dommel, Rabobank, Mari Projects, mbo-school SintLucas en Summa College.

VOEDSELTUIN

In september werd de verwachting uitgesproken dat de Voedseltuin Boxtel, waar groente en fruit verbouwd moeten gaan worden voor cliënten van de plaatselijke Voedselbank, in februari in gebruik genomen zou worden. Of dit haalbaar is, moet echter nog blijken. De bestaande kweekkas op het terrein van De Kleine Aarde is voor dit doel geïnspecteerd, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Nu in de gebouwen van De Kleine Aarde niet of nauwelijks activiteiten worden gehouden, lijkt het erop dat het terrein in verval raakt. Toch wordt er onderhoud gepleegd, benadrukt wethouder Van de Wiel. De gemeente, eigenaar van het voormalige milieueducatiecentrum, heeft daarvoor tijdelijk iemand aangesteld.

FOTO BOVEN: In 2010, enkele maanden voordat De Kleine Aarde failliet ging, werd door de vereniging Ecodorp Brabant een duurzame woning gebouwd van milieuvriendelijke materialen. Het is een van de gebouwen die leegstaan op het terrein van het vroegere milieueducatiecentrum. (Foto: Peter de Koning).