Afbeelding
Foto: Pol Janssen

De nieuwe tijd van wethouder Marusjka Lestrade...

Het nieuwe jeugd- en jongerenbeleid legt wethouder Marusjka Lestrade in maart voor aan de raad. Door meer focus op activiteiten te leggen, moet B-Town beter gaan draaien. Tevens wil de bestuurder haar plannen naadloos laten aansluiten op andere terreinen waar zij verantwoordelijk voor is; onderwijs, regionale economie en kunst & cultuur. Het is een onderdeel van Lestrade's visie op een 'nieuwe tijd'.

De decentralisatie, Eritrese meiden en de ambtelijke fusie vergden aanzienlijke inspanningen binnen het gemeentehuis. Hierdoor liet het jeugd- en jongerenbeleid lang op zich wachten. In maart echter kan wethouder Lestrade de nota aan de raad voorleggen. Centraal staan 'zelfredzaamheid' en de 'drie W's'. ,,Woning, Werk en Wijf. Als die drie dingen voor elkaar zijn bij jongetjes, komt het goed met ze. Dat is een politiewijsheid. Dus moeten we die met het jongerenwerk organiseren. We doen dat ook voor meiden hoor, maar dan valt er een W weg. Dit bekt lekkerder", grapt Lestrade.

Met ContourdeTwern besprak zij in mei 2015 al dat het jongerenbeleid zou worden herzien. Duidelijk werd toen dat het jongerencentrum B-Town een andere invulling zou krijgen. De organisatie startte al met cursussen zoals KickStarters en Fix Up Your Life. Activiteiten worden het uitgangspunt voor B-Town. Lestrade: ,,We moeten kijken welke rol dat gebouw nog moet spelen. De meeste jongeren hebben een eigen agenda en weinig tijd voor B-Town. De boel moet vol met jongeren zitten die er cursussen volgen waar ze mee vooruit kunnen. Een lege vierkante meter is duur. Dat geld kunnen we niet steken in activiteiten. Maar vooralsnog kunnen we B-Town als locatie voor activiteiten prima gebruiken."

Volgens Lestrade moeten die activiteiten jongeren helpen aan school of hen begeleiden naar werk. ,,Maar het is nu een buitengewoon spannende tijd omdat het hele economische verdienmodel verandert. Hierdoor weten we niet precies waarvoor we jongeren moeten opleiden, alleen welke vaardigheden zij moeten ontwikkelen. Wij ondersteunen daarom ook onderwijs die kant op te gaan."

ONDERWIJS

De gemeente investeert daarom veel in kunst- en cultuureducatie binnen het basisonderwijs. Momenteel hebben zeven á acht scholen een eigen interne cultuurcoördinator. In september heeft iedere Boxtelse basisschool er één. ,,Kunst- en cultuureducatie bevorderen creatief vermogen. Dat is absoluut nodig om de nieuwe tijd van ICT en 'the internet of things' aan te kunnen. Mijn kleinkind van zeven jaar doet dingen waar zijn ouders, mijn kinderen, nooit aan dachten op die leeftijd. Terwijl zij helemaal op internet georiënteerd zijn. Hij groeit op in een wereld waarin veel creativiteit nodig is. Ouders kunnen daarin niet altijd goed begeleiden. Kinderen moeten zelf vaardigheden ontwikkelen om die drie W's te organiseren, dus zelfredzaam te zijn."

Ook wil Lestrade meer techniek en ict in het onderwijs. Door kinderen vanaf basisschoolleeftijd kennis te laten maken met het Boxtelse bedrijfsleven bijvoorbeeld. ,,Om hen voor de lokale werkgelegenheid warm te maken. En om kinderen met een andere blik naar het bedrijfsleven te laten kijken. Als automonteur hoef je bijvoorbeeld geen vieze handen te krijgen, maar eerder een computer aan te sluiten. Laten we eens gaan kijken bij zo'n garage, of bij de autoschadeherstelopleidingen."

De gemeente trok daarom voor het programma 'Loopbaanoriëntatie & Begeleiding' in december een subsidie uit van 30.000 euro. Met name leerlingen uit groepen zeven en acht (middelbaar en voortgezet onderwijs kunnen ook meedoen) gaan snuffelen bij veelal technische beroepssectoren. ,,Bijna alles is technisch ingestoken tegenwoordig. Natuurlijk blijven moeilijke programma's voor de techneuten onder ons, maar het gaat er juist om dat het gros wordt meegenomen in de nieuwe wereld van techniek. We zijn er steeds meer van afhankelijk. Dan is het belangrijk om ongevéér te weten hoe het werkt."

OP DE FOTO: Marusjka Lestrade poseert in het gemeentehuis bij een van de recent op een veiling van stichting BoeL aangekochte foto's. Op de zwart-wit prent is het politiebureau van Boxtel te zien, verbeeld door fotograaf Stef Schellekens.