Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Kleinste klok Sint-Petrus wordt weer als nieuw

LONNEKE HOONDERT

Het carillon van de Sint-Petrusbasiliek wordt de komende maanden gerestaureerd. Zaterdag 10 juni wordt het klokkenspel weer in gebruik genomen, nadat het ruim vijf jaar geleden door toedoen van een blikseminslag kapot ging. Dan zal ook het meest bijzondere klokje van de beiaard weer klinken...

,,De grote klokken klinken niet bij elk muziekstuk, maar het kleinste klokje speelt altijd mee", zegt Fons van Heesch die betrokken is bij de restauratie. Maar dat is niet het enige wat de kleinste bel zo bijzonder maakt. Jan Jaspers werkte jarenlang als vrijwilliger bij de Petrustoren en waakte ook over het carillon. ,,Hij kon daar uren over vertellen en maakte mij enthousiast over de beiaard."

Tijdens het ziekbed van Jaspers besloot Van Heesch tijdens een avondwandeling de toren in te klimmen en het kleinste klokje eruit te halen. Daar liet hij vervolgens de naam van Jan Jaspers in graveren. ,,Een eerbetoon. Want Jan droeg het carillon een warm hart toe." Vorig jaar, tijdens de uitvaart van Jaspers stond het gegraveerde klokje op zijn kist en werd geld ingezameld voor de restauratie van de beiaard. Van Heesch moest wel 'te biecht' bij pastoor Jacques Grubben. ,,Ik nam het klokje mee in een opwelling en had vooraf met niemand overlegd", bekent hij. Grubben bestempelde de 'diefstal' als hartverwarmend en gaf zijn zegen.

Leerlingen van het Baanderherencollege buigen zich de komende maanden onder meer over het schoonmaken van het klokje en zullen de klepel restaureren. Die is namelijk afgebroken. Daarna wordt de bel teruggeplaatst in het carillon. En tijdens elk muziekspel wordt zo de herinnering aan Jaspers in leven gehouden...(Foto: Albert Stolwijk).