Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERBOUWING DUURT ACHT MAANDEN

Omvorming Molenweide tot Wereldhuis van start

MARC CLEUTJENS

De laatste bewoners van woonzorgcentrum Molenweide zijn vorige week verhuisd naar zorgcentrum De Braacken in Vught. En vrijwel meteen daarna klonk het startschot voor de ingrijpende verbouwing tot Wereldhuis. Slopers hebben een begin gemaakt met de ontmanteling van de verschillende vleugels van het begin jaren zeventig als bejaardenhuis gebouwde complex.

Het Wereldhuis gaat na de zomer plaats bieden aan 124 bewoners, waarvan er ongeveer tachtig zijn aangewezen op zware verpleeghuiszorg. 44 bewoners betrekken een appartement in het zorgcomplex en kiezen voor het nieuwe concept 'wonen met service' en kunnen naar behoefte een beroep doen op zorg en ondersteuning. De verwachting is dat de verbouwing medio september helemaal klaar is.

Dan keren niet alleen de verhuisde bewoners van Molenweide terug naar de Achterberghstraat. Ook de bewoners van Nieuw-Bleekvliet in Sint-Michielsgestel verhuizen dan naar Boxtel. Hun zorgcomplex gaat dicht. De ouderen met dementie die verbleven in islamistisch verpleeghuis Sefkat verhuisden eerder al van de locatie Lindenlust naar verpleeghuis Liduina. Ook zij gaan wonen in het Wereldhuis. Vanwege de vele gezindten die er gaan wonen, is er in het Wereldhuis straks onder meer een kapel en een islamitische gebedsruimte en wordt in de keuken ook halal gekookt.

PENDELBUSJES

Omwonenden van Molenweide die gewend zijn om regelmatig naar de kapel te komen, kunnen de komende maanden een beroep doen op pendelbusjes. Die gaan op en neer rijden tussen Boxtel en Vught, zodat men in De Braacken naar een gebedsdienst of viering kan gaan. De bewoners die tijdelijk in Vught verblijven, kunnen ook een beroep doen op de pendeldienst, bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan de Boxtelse weekmarkt.

Volgens directeur Jan Kees Metz zal het Wereldhuis in Nederland een uniek zorgconcept starten. Nergens anders dan in Boxtel wordt straks op deze schaal cultuurspecifieke zorg aangeboden. Bijzonder is ook de manier waarop de zorg aan ouderen met dementie wordt aangeboden. In plaats van gesloten ruimten zal meer gekozen worden voor een open structuur.

FOTO BOVEN: Slopers hebben maandag een begin gemaakt met de sloop van zorgcomplex Molenweide. Na de ontmanteling van de verschillende vleugels begint de transformatie tot Wereldhuis. (Foto: Peter de Koning).