Mike ter Beek (links), Jordy van Kasteren en docent Frans Snellaars inspecteren de onderdelen van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. De leerlingen van het BHC helpen mee met de restauratie van de beiaard. (Foto: Albert Stolwijk).
Mike ter Beek (links), Jordy van Kasteren en docent Frans Snellaars inspecteren de onderdelen van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. De leerlingen van het BHC helpen mee met de restauratie van de beiaard. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

KLOKKENSPEL SINT-PETRUSTOREN VÓÓR BLOEDPROCESSIE IN OUDE LUISTER HERSTELD

BHC speelt sleutelrol bij reparatie carillon

LONNEKE HOONDERT

44 klepels, 44 klokken en 44 tuimelaars. De onderdelen van het carillon van de Sint-Petrustoren worden gedemonteerd, schoongemaakt, gestraald en vervolgens weer gerestaureerd en in elkaar gezet. Op 10 juni moet het klokkenspel van de basiliek weer klinken in de Boxtelse straten. Een monsterklus waar onder meer Boxtelse smid Pierre van den Brandt, klokkenrestaurator Toine Daelmans uit Stiphout en beiaardier Arie Abbenes aan meewerken. De grootste rol is echter weggelegd voor leerlingen van het Baanderherencollege (BHC). Zij nemen het leeuwendeel van de restauratie voor hun rekening.

De beiaard klonk ruim vijf jaar geleden voor het laatst. Een blikseminslag trof de technische apparatuur waarmee het instrument bediend werd. Afgelopen jaar werkte de Werkgroep Restauratie Carillon (WRC) onder toeziend oog van het bestuur van de Heilig Hartparochie aan een plan voor de opknapbeurt van het carillon. Het instrument krijgt straks een ander systeem. Daar komt zo min mogelijk elektra bij kijken, zodat het klokkenspel in de toekomst bestand is tegen de bliksem.

VERRASSING

Fons van Heesch, die samen met een werkgroep de restauratie voorbereidt, verraste dinsdagochtend met een zak vol klepels de verantwoordelijke docenten die de scholieren moeten gaan begeleiden. Leerlingen gaan namelijk zaterdag 14 januari tijdens de open dag van de school al aan de slag met de onderdelen.

Niet alleen het mechanisme van de beiaard in de Petrustoren wordt opgeknapt, ook de houten cabine waarin de beiaardier de klokken bespeelt krijgt een metamorfose. Docente Janneke Kuipers van de opleiding Bouwen, wonen en interieur (BWI) gaat zich met haar leerlingen over het ontwerp buigen. ,,Het verblijf van de beiaardier moet een blikvanger worden. De ruimte is niet open voor publiek, maar het zou leuk zijn als er een creatieve draai wordt gegeven aan de speelruimte. Hij moet worden opgepimpt", glunderde Van Heesch.

Daarnaast worden de loopbruggen boven de gewelven aangepast. ,,Die zijn nu te onveilig", meent Van Heesch. Derdejaars leerlingen van de opleidingen BWI en Produceren, installeren en energie (PIE) moeten de klussen gaan klaren. ,,Alle lagen van het onderwijs op BHC werken mee", vertelde docent Rob Kouwenberg van BWI. ,,Scholieren van de mavo, de theoretische leerweg, maken bijvoorbeeld een moodboard. De uitvoering ligt voornamelijk bij het vmbo en het praktijkonderwijs."

LATER

Mike ter Beek uit Boxtel en Jordy van Kasteren (beiden 16) uit Helvoirt ontfermen zich de komende weken over de honderden onderdelen van de beiaard. ,,Het is een uniek project. Normaal werken we schoolopdrachten uit en nu kunnen we écht in de praktijk aan de slag", zegt Mike. ,,Het is een gaaf idee om later over straat te lopen en dan tegen mijn kinderen te kunnen zeggen dat ik het carillon gerepareerd heb." De techneuten vinden het geen ingewikkelde opdracht. ,,Als je eenmaal begint, vallen alle puzzelstukjes vaak op z'n plek." En ook docent Frans Snellaars is optimistisch: ,,Deze jongens kunnen dit makkelijk aan."

De werkgroep is verguld met de hulp van de leerlingen. Van Heesch: ,,Zij doen zo technische ervaring op en het scheelt ons enorm in de kosten. Daarnaast helpen ook vijftien vrijwilligers mee."

Dat jongeren van het BHC praktische opdrachten uitvoeren voor Boxtelse organisaties, is niet nieuw. ,,We vinden het belangrijk om als school naar buiten te treden. Scholieren doen ervaring op buiten de schoolbanken en ze worden enthousiast van deze andere manier van leren", benadrukt Kouwenberg. ,,Je kunt ze een meubeltje laten ontwerpen voor hun slaapkamer, maar wanneer de leerlingen iets maken voor een ander - dat misschien wel door heel Boxtel gehoord, gebruikt of gezien wordt - zijn ze extra trots op wat ze doen." De afgelopen jaren maakten de leerlingen van het BHC bijvoorbeeld de oefendaken voor kinderen die Sinterklaas bezochten tijdens Stapel op Sint en binnenkort wordt het grote kruisbeeld uit de voormalige Heilig Hartkerk onder handen genomen. Ook dat is tijdens de open dag te bewonderen.