Ghislaine de Brouwer (rechts), tijdens de Doe Dag in brede school De Wilgenbroek. ,,We moeten verbinden en één worden.
Ghislaine de Brouwer (rechts), tijdens de Doe Dag in brede school De Wilgenbroek. ,,We moeten verbinden en één worden." Foto: Henk Vondeling

Directeur Brede Scholen Boxtel hoopt dat 2017 een jaar wordt van verbinden

'Sporten doe je straks samen met opa'

,,Jong met oud en de Afghaan met de geboren en getogen Boxtelaar. Activiteiten doen we straks allemaal samen. In ieder geval als het aan ons ligt", zegt Ghislaine de Brouwer-Smeeman (55), directeur van Brede Scholen Boxtel. Met deze verfrissende kijk stapt ze het nieuwe jaar in. Maar ook zet ze zich in om de jeugd van het voortgezet onderwijs meer mogelijkheden te bieden.

Het is druk in brede school De Wilgenbroek vanmiddag. De 'Doe Dag' is in volle gang. Meer dan honderd kinderen zijn aanwezig. De één hockeyt, de ander bouwt een vogelhuisje van een oud melkpak. ,,Voor elk wat wils", zegt De Brouwer als ze de sportzaal in kijkt. ,,Hier zijn we de afgelopen jaren mee bezig geweest, het laten kennismaken met nieuwe dingen en het stimuleren van persoonlijke ontwikkelingen. Talenten ontdekken. Samen met onze specialisten en de inmiddels veertig stagiairs vormen we een ijzersterk team. Maar het is ook tijd voor wat nieuws. De kinderen zijn er, de senioren zijn er, maar alle leeftijdsgenoten sporten of doen andere activiteiten nog steeds in eigen groepjes. Wat zou het toch mooi zijn als je straks samen met opa naar de sportschool gaat, zodat iedereen samen sport." De Brouwer wijst ook op de vierenveertig verschillende nationaliteiten die momenteel in Boxtel wonen in tijden waar vluchtelingen Nederland binnenstromen. ,,We moeten verbinden en één worden. Iedereen die wil, kan betrokken worden. Dat is belangrijk, juist nu. Denk alleen al aan hoe vluchtelingen de Nederlandse taal op deze manier veel sneller onder de knie krijgen. En wij op die manier weer veel kunnen leren van hun culturen."

De Brouwer aarzelt niet en klimt het klimrek in. ,,Kom op, je haalt het wel", roept ze. Ze support één van de kinderen die de steile klimwand omhoog klautert. Als het kind boven is, krijgt het punten. ,,Je kunt het", vervolgt De Brouwer. Even daarna tikt de jonge deelnemer de bovenkant van het klimparcours aan. ,,Zie je? Het werkt, jong en oud. Niet dat hier bij een volgend evenement allemaal senioren moeten staan hoor. Het is meer de vrijetijdsbesteding waar ik op doel." Ghislaine lacht. ,,Wij willen onze stagiairs niet kwijt, die hebben we hard nodig."

Voortgezet onderwijs
Ook wil Brede Scholen Boxtel zich vanaf dit jaar gaan inzetten om de jeugd van het voorgezet onderwijs meer zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. ,,Het Baanderherencollege kwam bij ons met een verzoek om samen te werken, zodat de jeugd onder andere kan doorgaan met waar ze op één van de dertien basisscholen van Boxtel mee bezig waren. Of natuurlijk door te specialiseren." De Brouwer glundert. ,,Ik ben blij dat er zoveel vraag naar is. We gaan hard aan het werk om de studenten van het Baanderherencollege te voorzien van hun behoeften. Hoe we dat precies gaan vormgeven weten we nog niet. Hierover zijn we druk in overleg met de school."

De directeur is zelf ook onderwijzeres geweest. Maar liefst 25 jaar stond ze voor de klas. ,,Toen ik mij niet meer kon vinden in de manier van werken van de school, nam ik ontslag." De juiste keuze, omschrijft ze zelf, want even later werd Ghislaine gevraagd om coördinator te worden van de Brede Scholen . Ze zei meteen 'ja' en legt uit waarom het voor haar een hele goede keuze is geweest: ,,Moet je kijken wat we hebben opgebouwd. Ik voel dat ik op deze manier veel meer voor de kinderen kan betekenen dan voorheen als lerares. Ik ben eigenlijk wel een beetje jaloers op de kinderen. Wat had ik hier graag als kind op school gezeten. Dan had ik mijn talenten misschien zelf ook wat eerder ontdekt."