Wim Ketelaars: ,,Ik hoop dat mijn werk ervoor zorgt dat mijn kleinkinderen een mooier dorp aantreffen dan ik vroeger had.
Wim Ketelaars: ,,Ik hoop dat mijn werk ervoor zorgt dat mijn kleinkinderen een mooier dorp aantreffen dan ik vroeger had." Foto: Meryl Geugies

'Ik ben trots als ik mensen bij elkaar breng die mooie evenementen organiseren'

,,Koningsdag, de Spiegeltent, Stapel op Sint. Ja, de voorbereidingen voor 2017 zijn al een tijd aan de gang", vertelt Wim Ketelaars. Naast het helpen organiseren van deze evenementen is hij ook nog voorzitter van stichting Boxtel Vooruit en ambassadeur namens de burgemeester. ,,Maar druk heb ik het nooit. Ik heb er zelf voor gekozen om na mijn pensioen zoveel vrijwilligerswerk te doen."

Twee jaar geleden is hij gestopt met werken en met pensioen gegaan maar hij zit niet achter de geraniums zegt hij zelf. Ketelaars is sinds die tijd fulltime vrijwilliger en zet zich in ook voor verschillende goede doelen. ,,Het is een tweede natuur. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader deed ook vrijwilligerswerk en ik geef het weer door aan mijn kinderen. En hoe klein ze ook zijn, ook mijn kleinkinderen."

'De nieuwe lichting ziet ook het belang van evenementen in het dorp'

VERBINDEN

,,Er is niet een bijzonder project dat ik het leukste vind. Het mooiste aan mijn werk is om verschillende mensen bij elkaar te brengen die zo mooie evenementen organiseren voor iedereen in Boxtel. Als al die mensen dan aan het werk zijn en ik kan daar op een afstandje naar kijken, dat is het mooiste om te zien. Daar word ik blij van. Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor elkaar en met elkaar."

,,Bij alles wat ik doe, is verbinden het belangrijkste thema. Ik probeer zoveel mogelijk mensen te vragen om te helpen bij evenementen en het organiseren ervan. Meestal willen en kunnen ze altijd wel iets doen. Ook zij merken dat het heel leuk is om naar evenementen in het dorp te gaan met kun kinderen of vrienden. En die zijn er niet als er geen mensen zijn die ze organiseren. Vaak vraag ik aan de nieuwe vrijwilligers of ze niet een paar vrienden hebben die kunnen helpen. Als ze al twee vrienden vragen om te komen helpen, heb je zo alweer twee keer meer vrijwilligers. En dat zorgt dan weer voor sociale binding. Zo beginnen mensen na te denken over wat voor leuke dingen zij zelf zouden kunnen organiseren in Boxtel."

Ketelaars geniet er dan ook van om te zien dat er steeds meer nieuwe initiatieven ontstaan. ,,Het is zo fijn om te zien dat het stokje wordt doorgeven. De nieuwe lichting ziet ook het belang van evenementen in het dorp. Dat ze een betere samenleving wil creƫren voor zichzelf en hun omgeving. Dat is eigenlijk waarvoor ik het doe. Ik hoop dat mijn werk er voor zorgt dat mijn kleinkinderen een mooier dorp aantreffen dan ik vroeger had."

FAMILIE

Zijn vrouw, drie kinderen en zeven kleinkinderen zijn voor Ketelaars erg belangrijk ,,Dat is natuurlijk het mooiste wat er is. Elke week komen we gezellig samen in ons huis en eten en praten we met z'n allen." Komend jaar wordt weer een bijzonder jaar voor de familie. ,,We krijgen er dit jaar weer een kleinkind bij, mijn schoondochter is zwanger. Het is het achtste kleinkind dat we krijgen en dat is nu al het beste onderdeel van 2017."

,,Vorig jaar zijn we mijn geliefde zwager verloren, een zwarte bladzijde van 2016. Ik kende hem al 55 jaar en dan is het raar dat iemand er opeens niet meer is. Hij is verweven in mijn leven en zijn verlies zal dat ook zijn. Een paar weken na zijn overlijden hoorden we van de zwangerschap, het is dus extra bijzonder dat dit gaat gebeuren. Alsof het zo had moeten zijn. Het enige wat ik dit jaar dan ook wens is gezondheid voor het gezin en iedereen eromheen. Dat is uiteindelijk toch het belangrijkste wat er is."