Noud Sleumer exposeert in Amsterdam met zijn ont-werpen van de bekende Rietveld-stoel. Links op de foto is het origineel te zien, daarnaast de door Noud gemaakte afgeleide modellen. (Foto's: Peter de Koning).
Noud Sleumer exposeert in Amsterdam met zijn ont-werpen van de bekende Rietveld-stoel. Links op de foto is het origineel te zien, daarnaast de door Noud gemaakte afgeleide modellen. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR NOUD SLEUMER GEEFT RIETVELD-STOELEN EEN NIEUW DOEL

'Ont-werpen zorgt voor meer creativiteit'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld is bij vrijwel iedereen bekend. Hoewel de honderd jaar oude stoel eigenlijk bedoeld was als zitmeubel voor het volk, is het uitgegroeid tot een museumstuk waar flink voor in de buidel moet worden getast. Zonde, vindt de Boxtelse ontwerper Noud Sleumer. En daarom bracht hij de befaamde stoel terug tot een functionele vorm. Het leverde hem niet alleen hoge punten op bij zijn afstuderen aan de Tilburgse kunstacademie, hij mag ook nog eens exposeren in Amsterdam.

De 22-jarige Noud (zoon van de Boxtelse kunstenaar Ruud Sleumer) kreeg het idee voor het herontwerpen van de Rietveld-stoel tijdens het drummen. ,,Mijn drumstel is groot en heeft veel bekkens. Maar ik realiseerde me dat ik zonder al die toeters en bellen veel creatiever moest spelen. En dat geldt eigenlijk ook voor ontwerpen", vertelt de Boxtelaar. ,,Tegenwoordig zijn er veel ontwerpers en er is een soort overproductie. Dat is jammer. Want juist schaarste en minder materialen zorgen ervoor dat je creativiteit écht goed naar boven komt."

De Rietveld-stoel is misschien wel een van de bekendste ontwerpen in de geschiedenis van design. Rietveld ontwierp de stoel oorspronkelijk voor het volk. Dankzij het minimalistische ontwerp en de slechts zeventien onderdelen, zou de stoel door mensen zélf gemaakt kunnen worden. Lange tijd gebeurde dat ook, maar inmiddels heeft de stoel een meer elitaire status. ,,Het is een iconisch object en tegenwoordig betaal je er zo drieduizend euro voor", legt Noud uit. ,,Doodzonde, want de stoel was zo niet bedoeld. Het was oorspronkelijk een soort bouwpakket."

ANDERE FUNCTIE

Voor zijn afstuderen aan de kunstacademie richtte Noud zich op de Rietveld-stoel. Hij koos juist voor dit ontwerp, omdat het al best minimalistisch is. ,,Ik heb het echter nóg verder gereduceerd", vertelt hij in het atelier in zijn ouderlijk huis. Zijn werk bestaat uit zestien Rietveld-stoelen, waar telkens een onderdeel is weggelaten. Zo krijgt de stoel steeds een ander uiterlijk én een andere functie. ,,Ik heb niet lukraak onderdelen verwijderd, maar daarbij gekeken naar de symmetrie. Zo blijft het ontwerp kloppend en krijg je heel leuke vormen."

Wie de collectie ziet, krijgt een goed kijkje in de vele mogelijkheden die er zijn met de stoel. Zo heeft Noud deze omgetoverd in een prachtig bijzettafeltje met slechts vijf onderdelen en een comfortabele strandstoel. ,,Ik noem mezelf graag een ont-werper", zegt Noud. ,,Door het weghalen van onderdelen is de functie veranderd en ontwikkel je iets heel anders. Ik ont-werp bestaande ontwerpen."

Dat Noud in de ontwerp-wereld terecht zou komen, had eigenlijk niemand verwacht. Hijzelf al zeker niet. ,,Ik wist als kind nooit wat ik wilde worden. Ik was veel bezig met muziek en filmpjes maken, school boeide me niet zo", vertelt hij lachend. Dat veranderde toen zijn broer aan de kunstacademie ging studeren. Toen Noud eens mocht figureren in een filmproject, werd hij gegrepen door de creatieve wereld. ,,Ik ontdekte het werken met 3D en daar wil ik uiteindelijk ook graag in verder."

HERWAARDEREN

Na zijn studie aan de kunstacademie begon Noud aan een masteropleiding aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn visie over ont-werpen wil hij hier verder uitbouwen. 3D staat daarbij centraal. ,,Ik heb bijvoorbeeld een project gedaan met oude religieuze beelden", legt Noud enthousiast uit. ,,Deze waren kapot en met een 3D-printer probeer ik deze weer in oude staat te maken. Ik vind het belangrijk om dit soort objecten te herwaarderen. Het past ook goed bij deze tijd. Mensen willen minder afval en dan is het dus belangrijk om creatief om te gaan met wat je al hebt."

Donderdag 19 januari mag Noud meedoen aan een pop-up expositie van designercollectief MOAM. Elk jaar wordt deze gehouden en krijgt jong en net afgestudeerd talent een podium. Tijdens de drie uur durende expositie komen de talenten in contact met pers, mensen uit de ontwerp-industrie en andere creatievelingen. ,,Een mooie kans", vindt Noud. ,,Er loopt inmiddels ook een expositie in een kunst- en eetgelegenheid aan het Rokin in Amsterdam. Daar mag ik drie maanden mijn werk laten zien. Het is zo gaaf om deze erkenning te krijgen."

Die erkenning kreeg hij eerder al van een van de nakomelingen van Gerrit Rietveld. Noud: ,,Hij vond mijn ont-werp erg goed en vond het bijzonder dat de stoel weer de oude functie terug heeft gekregen: een stoel voor het volk. Een mooi compliment toch?"

* * *

De expositie van MOAM is donderdag 19 januari te zien in Vondel CS in Amsterdam. Meer informatie: www.noudsleumer.com.

Links de originele Rietveld-stoel, daarnaast twee door Noud gemaakte afgeleiden. (Foto: Peter de Koning).