Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

RAPPORT INITIATIEF ROLSTOEL VRIENDELIJK LIEMPDE BIJNA KLAAR

'Politiek is echt aan zet in Liempde'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een flink pakket met een professioneel onderzoeksrapport, volledig uitgewerkte begroting en meer dan duizend handtekeningen van inwoners uit Liempde. Dat kan burgemeester Mark Buijs over enkele weken verwachten van Rolstoel Vriendelijk Liempde. Om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van Liempde voor eens en voor altijd te verbeteren, werd dit burgerinitiatief tien maanden geleden opgericht. Inmiddels zijn oplossingen bedacht voor een totale straatoppervlakte van vijftienduizend vierkante meter...

De toegankelijkheid en bereikbaarheid in Liempde, met name voor mensen met scootmobiels, rollators of kinderwagens, is al vele jaren onderwerp van gesprek. ,,Her en der is er mondjesmaat wel wat verbeterd, maar wij wilden met een breder plan komen. Bovendien wilden we de gemeente extra bouwstenen geven", vertelde Mario Knoops van Rolstoel Vriendelijk Liempde maandag in dienstencentrum De Kloosterhof. Dat is de reden dat het burgerinitiatief in samenwerking met het bedrijf Arcadis en wijkmakelaar Hans Mols van de gemeente Boxtel een rapport

Politie

Verboden wapenbezit

De politie heeft maandagochtend op parkeerplaats Velder aan rijksweg A2 bij Liempde een proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige man uit Deil voor verboden wapenbezit. De man had een boksbeugel, pepperspray en een vlindermes bij zich in de auto. Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden de automobilist omdat hij was opgevallen door zijn rijgedrag. Bij verificatie van zijn persoonsgegevens kregen de agenten de informatie dat de betrokken persoon in het verleden met de politie in aanraking was geweest in verband met verboden wapenbezit. Dat bleek ook nu het geval. Alle objecten zijn in beslag genomen.

met oplossingen en een uitgewerkte begroting voor de plannen heeft opgesteld. Bovendien hebben enkele Liempdenaren de totale route van zeven kilometer uitgebreid onder de loep genomen, meldde Knoops. ,,Zij kunnen iedere vierkante meter dromen..." De verwachting is dat de plannen in februari worden overhandigd aan het gemeentebestuur. Knoops hoopt dat de uitvoering niet lang op zich laat wachten en mikt op uiterlijk drie jaar. ,,Er is al zoveel over gezegd en geschreven. Nu moet het er écht van komen. De politiek is aan zet."

Ondanks dat Rolstoel Vriendelijk Liempde al met vele inwoners heeft gesproken over de plannen, onder meer tijdens de KerstKluunMarkt en op oudjaarsdag bij supermarkt Coop, werd in De Kloosterhof maandag nog een laatste bijeenkomst georganiseerd. Daar werden de oplossingsrichtingen gepresenteerd en konden mensen nog vragen stellen en suggesties doen. Het burgerinitiatief heeft zich gefocust op de wandelpaden in de kern van Liempde en de toegangswegen naar dit centrum. In deze straten moet minimaal een fatsoenlijk voetpad aan één kant van de weg liggen. Zo pleit Rolstoel Vriendelijk Liempde onder meer voor de komst van een goed voetpad in de Boxtelseweg nabij de entree naar Liempde, de komst van een fietsopstapplaats en oversteekplekken nabij supermarkt Coop aan de Nieuwstraat en de toevoeging van voetpaden, onder meer in een deel van de Vendelstraat.

MEEPRATEN

Bovendien pleit het burgerinitiatief ook voor de verwijdering van een aantal bomen in het straatbeeld. Knoops: ,,De extreme wortelgroei zorgt ervoor dat verschillende paden in Liempde onbegaanbaar zijn voor mindervaliden." Hij verzekert dat er evenveel bomen worden herplant. ,,Bovendien kun je bij het herplaatsen rekening houden met boomsoorten die naar beneden wortelen." Jan van den Langenberg van imkersvereniging De Honingbij, aanwezig tijdens de bijeenkomst maandag, noemde het jammer dat hierdoor lindebomen zullen verdwijnen. Hij pleitte dan ook voor herplant van bijenvriendelijke bomen én hagen, die ook in de plannen van Rolstoel Vriendelijk Liempde voorkomen. ,,Ik hoop dat inwoners hierover mogen meepraten."

Om aan te tonen dat er draagvlak is in Liempde voor de plannen, heeft het burgerinitiatief de voorbije weken volop handtekeningen ingezameld. ,,De teller staat nu op ongeveer 1.250 handtekeningen, we hopen er uiteindelijk 1.500 in te zamelen", aldus Knoops. Daarnaast wordt, onder meer naar aanleiding van de avond in De Kloosterhof, het rapport met oplossingen nog aangepast. De verwachting is dat het college van B. en W. de stukken voorafgaand aan een gemeenteraadsvergadering in februari in ontvangst neemt. Wethouder Peter van de Wiel gaf maandag aan uit te kijken naar dat moment. ,,Dit is burgerparticipatie pur sang. Het moet een gigantische klus zijn geweest. En wat ik mooi vind, is dat het burgerinitiatief al heeft gekeken naar financiën en draagvlak. Vaak roepen mensen iets, maar is er weinig onderbouwing. Daar is hier geen sprake van. Uiteraard kijken we zorgvuldig naar de plannen."

De verwachting is dat het burgerinitiatief, na de overhandiging van de documenten aan het gemeentebestuur, opgaat in de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Knoops: ,,Duidelijk is dat betrokkenheid bij dit onderwerp nodig blijft."

FOTO BOVEN: De kruising nabij supermarkt Coop aan de Nieuwstraat is één van de plekken waarvoor burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde een oplossing heeft bedacht. Zo zouden er enkele oversteekplaatsen, hagen en een fietsopstapplaats moeten komen. (Foto: Gerard Schalkx).