Afbeelding
Foto: Fam. Van Eijndhoven

LUC VAN EIJNDHOVEN WINT GOUD OP 1.500 EN 400 METER VRIJE SLAG

Zwemmer pakt twee Brabantse titels

In het Eindhovense Pieter van den Hoogenband-zwemstadion vond zondag de eerste wedstrijddag van het Brabants kampioenschap op de korte baan (25 meter) plaats. De Boxtelse zwemmer Luc van Eijndhoven (14) won er goud op de 1.500 en 400 meter vrije slag.

Luc pakte de titel op de 1.500 meter met liefst 21 seconden verschil op de nummer twee. Hij was de enige die op twee afstanden in actie kwam, maar dat belette hem niet om op de 400 meter toch de beste tijd te laten noteren. Tijdens de 100 meter rugslag eindigde de talentvolle zwemmer keurig als vierde. Als lid van de Oosterhoutse zwem- en poloclub De Warande deed de Boxtelaar ook mee aan de estafettewedstrijd. Het team pakte op de viermaal 100 meter wisselslag de bronzen plak.

Met zijn resultaten plaatst Luc zich voor het Nederlands Junioren Jeugd Kampioenschap (NJJK) op de korte baan dat van 26 tot en met 29 januari wordt gehouden in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion. In oktober stapte Luc over van zwemvereniging Argo in Sint-Oedenrode naar De Warande. Daar maakt hij deel uit van het Opleiding Centrum Talenten en traint er van dinsdag tot en met zaterdag. Bovendien zwemt hij elke dinsdag en vrijdagochtend in Vlijmen.

Eigenlijk zouden zaterdag al wedstrijden gezwommen worden, maar die werden afgelast vanwege de gladheid. De KNZB heeft besloten deze wedstrijden morgen, vrijdag 13 januari in te halen. Ook zaterdag 14 en zondag 15 januari doen zwemmers in Eindhoven een gooi naar de Brabantse zwemtitels.

OPEN WATER

Niet alleen in het binnenbad neemt Luc deel aan wedstrijden. Ook in open water is het Boxtelse zwemtalent succesvol. In september won hij de nationale juniorentitel op de 2.500 meter vrije slag in Vlissingen.

FOTO BOVEN: Door de snelste tijd te noteren tijdens het Brabants zwemkampioenschap voor junioren heeft Luc van Eijndhoven uit Boxtel zich zondag geplaatst voor het NK. Dat wordt in het laatste weekeinde van januari gehouden in het Eindhovense zwemstadion Pieter van den Hoogenband.


L'Union Boxtel start matig in handboogstrijd

Het eerste zestal van handboogschutterij L'Union Boxtel is competitie waarin wordt geschoten met één pijl over 25 meter niet goed begonnen.

In december scoorde het team dat uitkomt in de ereklasse 1.106 punten en vorige week kwamen de zes schutters niet verder dan 1.102 punten. Het zijn magere scores, volgens de club. L'Union verloor in eigen huis van Amicitia Schijndel dat 1.126 punten op het scorebord zette.

Persoonlijke scores: Adri van de Langenberg 226 punten; Henk Jegers 225; Gerard van der Steen 222; Henri van de Broek 212; Paul Smolders 195.

Afgelopen zondag namen verschillende leden van L'Union weer deel aan de interne wedstrijd waarin voor het negentiende jaar op rij de Mauwbeker op het spel stond. Via loting worden tweetallen gevormd en elk koppel probeert het gemiddelde van het jaar ervoor zo goed mogelijk te verbeteren. Deze keer slaagden Senn Steenbakkers en Marchel Kluijtmans daarin het best. Met een plus van 17 punten bleven zij het team van Sam Spitters en Gerard van der Steen twee punten voor.


Sportieve strijd tussen Liempdse boogschutters

De jaarlijkse uitwisseling tussen het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt en de inmiddels ter ziele gegane handboogschutterij Soranus is voortgezet met de eveneens Liempdse vereniging L'Union. In een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje en hapje richtten leden van beide verenigingen hun pijlen op de boom en het blazoen met respectievelijk kruis- en handboog. De wisselbeker sleepten de clubs om beurten in de wacht.

Tijdens de eerste ontmoeting bij de schutsbomen van het gilde op Antonius Bleek aan de Oude Dijk viel het afgelopen najaar voor enkele handboogschutters niet mee om treffers te noteren. De sterk afwijkende schiethouding (verticaal in plaats van horizontaal) speelde hen parten. Anderen daarentegen deden het verrassend goed. Met een relatief klein verschil bleef de wisselbeker in handen van de gastheren: 113–91. Gildedeken Kees van Loon zette voor Sint-Antonius Abt met dertien treffers de hoogste score neer; voor L'Union overtrof Peter de Kroon hem met veertien treffers.

Zaterdag vond de return plaats op de binnenbanen van L'Union aan de Heidezoom. Hier weerden de gildebroeders zich kranig met de handboog tegen hun gastheren. Gildekoning Wynand Bressers gaf zijn titel glans met een hoge score van 233 punten. Maar tegen het losgebarsten geweld van de handboogschutters bleek geen kruid gewassen. L'Union-schutter Eef Quinten kroonde zich tot de beste schutter met een score van 244 punten en met een ruim verschil (1843–1612) bleef de wisselbeker deze keer bij L'Union.

Driebanders 't Ivoor winnen ruim in Uden

Het team van de Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor dat uitkomt in de discipline driebanden-groot heeft vorige week een ruime overwinning behaald. De inhaalwedstrijd tegen het laaggeklasseerde BC Uden 1 werd met 19-30 opzij gezet.

Leo van Westelaken won makkelijk met een moyenne van 0,547. Bernhard Legierse speelde een prima winstpartij met een moyenne van 0,720. Tenslotte speelde Louis van der Meijden zijn partij en hij maakte de totale score van 30 punten compleet. Hij won ook zijn partij, dit met een moyenne van 0,729.

IN SPOOR KOPLOPER

Door deze winst blijft 't Ivoor goed in het spoor van koploper BC Ammerzoden 1. Komende week treffen deze twee teams elkaar in Boxtel.

Programma maandag 16 januari

't Ivoor 1 - BC Ammerzoden 1        20.00

Programma dinsdag 17 januari

NAL 6 - 't Ivoor 7        13.00

't Ivoor 1 - De Hazelaar 2        19.30

't Ivoor 2 - De Hazelaar 3        19.30

Programma woensdag 18 januari

't Ivoor 5 - D'n Brouwer 3        13.00

Programma donderdag 19 januari

't Ivoor 6 - De Piepers 4        13.00

Afbeelding