BESTUURSLEDEN LEGGEN FUNCTIE NEER

Partijbestuur stapt op bij PvdA/GroenLinks

De Boxtelse afdeling van politieke partij PvdA/GroenLinks moet op zoek naar een nieuw bestuur. Drie van de vier huidige bestuursleden stappen op. Deels omdat ze het te druk hebben met andere taken, deels omdat mensen vinden dat het profiel van GroenLinks onvoldoende zichtbaar is in de tweemansfractie van de gemeenteraad.

Afdelingsvoorzitter Joost van der Pluijm van de lokale PvdA/GroenLinks leidt sinds afgelopen zomer ook de nieuwe regionale afdeling Meierij en Maashorst. Die is gevormd om de partij in aanloop


Praten over
wateroverlast
op weekmarkt

De extreme wateroverlast van vorige zomer zette waterschap De Dommel aan om WaterWerkplaatsen te lanceren: plekken waar inwoners, professionals en studenten hun oplossingen kwijt kunnen voor een klimaatbestendig watersysteem. Vrijdag 20 januari staan medewerkers van De Dommel op de weekmarkt in Boxtel om met burgers in gesprek te gaan. Donderdag 26 januari vindt een WaterWerkplaats plaats in Boxtel.

Aan de hand van een korte vragenlijst worden bezoekers van de weekmarkt tussen 09.00 en 11.30 uur gevraagd naar hun kijk op water, hoe groot ze het risico achten op wateroverlast en of er ideeën zijn over de aanpak van waterproblemen van nu en in de toekomst. De uitkomsten worden meegenomen in maatregelen die het waterschap wil nemen. De Dommel bezoekt ook weekmarkten in Reusel en Eindhoven.

Donderdag 26 januari wordt tussen 19.30 en 21.30 uur een WaterWerkplaats gehouden in Boxtel: een fysieke bijeenkomst voor inwoners van de gemeente. Samen met ideeën die via andere kanalen, onder meer via facebook.com/waterwerkplaats worden gedeeld, moet dit bijdragen aan een systeem dat tegen een stootje kan, zo laat waterschap De Dommel weten. Aanmelden voor de WaterWerkplaats kan via e-mail: waterwerkplaats@dommel.nl.

naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 beter op de kaart te zetten bij de kiezers. GroenLinks is volgens Van der Pluijm te klein om in elke gemeente een goed opererende afdeling overeind te houden. ,,Het voorzitterschap van zowel de lokale als de regionale afdeling is moeilijk te combineren. Daarom stop ik ermee. Maar ook speelt mee dat in Boxtel intern discussie wordt gevoerd in hoeverre GroenLinks nog onderscheidend is in de gemeenteraad." Samen met de voorzitter legt ook bestuurslid Wim Reijnaerts, net als Van der Pluijm van GroenLinks-huize, zijn taak neer. Eerder gaf penningmeester Frank Geurtz (PvdA) al aan te stoppen vanwege drukke werkzaamheden. Secretaris Marlies Hobbelen (ook PvdA) beraadt zich op haar positie tot na de ledenvergadering, die op 16 februari wordt gehouden.

Fractievoorzitter Anja van den Einden erkent dat binnen het partijbestuur stemmen opgingen om het gedachtegoed van GroenLinks meer te profileren in de gemeenteraad. ,,Toch vind ik niet dat dit onvoldoende tot uiting komt. We proberen met tal van brieven, moties en amendementen onze ideeën te realiseren. Feit is wel dat we gedoogpartner zijn van een coalitie met een beleidsakkoord dat helemaal in lijn is met de uitgangspunten van onze partij. Bovendien hebben we jarenlang in het gemeentebestuur gezeten; onze fractie heeft niet echt een oppositie-dna." Van den Einden (GroenLinks) vormt de raadsfractie met PvdA'er Nico Bulter. Sinds 1995 vormen beide partijen in Boxtel één fractie in de Boxtelse gemeenteraad. Daaraan wordt volgens Van den Einden niet getornd.