Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Sneeuwspoor leidt

politie naar twee

vandalen Liempde

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Liempde twee mannen aangehouden die verdacht worden van openlijke geweldpleging en vernielzucht. Het duo, 19 en 23 jaar oud, werd opgepakt nadat de politie sneeuwsporen had gevonden. Die leidden naar de verdachten.

De vandalen hielden flink huis in Liempde. De eerste melding kwam binnen rond half vijf 's ochtends toen een getuige de politie belde en melding maakte van een aantal afgebroken autospiegels in de Cattestraat. De politie nam direct poolshoogte en trof op de Boxtelseweg twee mannen aan. De gegevens van het tweetal werden genoteerd, maar omdat zij op dat moment nog geen verdachten waren, zochten de agenten verder.

Eenmaal bij een van de vernielde voertuigen wees een alerte getuige de politie op schoenafdrukken in de sneeuw. Nadat de afdrukken waren gefotografeerd, werden de sneeuwsporen gevolgd. Bij het huis waar de sneeuwsporen eindigden in een tuin, werd aangebeld en daar stuitte de politie op de twee eerder gesignaleerde mannen.

De schoenzolen van de mannen werden vergeleken met de foto's van de schoenafdrukken in de sneeuw en er was direct een 'match'. Het duo dat afkomstig is uit Liempde, werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Welke vernielingen zij precies gepleegd hebben is nog niet geheel duidelijk.

De politie heeft in de loop van de dag met verschillende buurtbewoners gepraat. Behalve buitenspiegels van auto's zou het mogelijk ook kunnen gaan om een brievenbus en een spiegel van een auto aan de Boxtelseweg en een beeld in een tuin aan de Kerkstraat. Verder moest een kerststal op de hoek van de Kerkheiseweg en de Nieuwstraat eraan geloven.


Kribkesroute

krijgt vervolg

in Liempde

Bedankt! Met grote letters heeft Anton van de Ven dit woord op een vel papier gezet en bij zijn kerststal geplaatst. De Liempdenaar stond vijf jaar geleden aan de wieg van de eerste Kribkesroute. Dit jaar werden op meer dan tweehonderd adressen grote en kleine kerststalletjes geplaatst.

Van de Ven is naar eigen zeggen ook dit jaar overdonderd door de massale belangstelling voor de Kribkesroute. ,,Niet alleen hadden we 208 officiële deelnemers, ook deden nog meer andere inwoners mee", vertelde de Liempdenaar deze week. ,,Zij waren te laat om nog opgenomen te worden in de route, maar zetten wél een kerststalletje buiten. Iedereen die de route liep of fietste, kreeg er zo nóg meer te zien dan gepland." Een van de blikvangers was de Citroën die in een voortuin opdook. In het klassieke bestelautootje werd een fraai kersttafereel geplaatst dat veel bekijks trok.

Het succes van de Kribkesroute verklaart Van de Ven door te wijzen op de laagdrempeligheid van het evenement. ,,Iedereen kan makkelijk meedoen. Het is niet zo moeilijk om een kerststal buiten te zetten. En als heel veel mensen dat willen doen, heb je zo een leuke route." De initiatiefnemer was ook dit jaar verrast door de creativiteit die veel inwoners aan de dag legden. ,,Op steeds meer plekken zie je hele verrassende vondsten, zelfs kerststallen met klompjes."

De Kribkesroute was volgens Van de Ven ook dit jaar populair. Het treintje dat in de weekeinden door Liempde reed, vervoerde ruim 550 passagiers en ook dat was een succes. ,,Volgend jaar dus weer een leuke Kribkesroute", belooft de initiatiefnemer. ,,Als iedereen weer enthousiast meedoet, wordt het ook in 2017 een heel mooi evenement." (Foto: Albert Stolwijk).