Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

MONUMENTENCOMMISSIE OORDEELT ANDERS

Wijziging in vergunning van SPPiLL-boerderij

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) kocht in 2014 een monumentale boerderij aan de Barrierweg aan en sinds anderhalf jaar wordt hard gewerkt om het pand om te toveren tot informatiecentrum D'n Liempdsen Herd. SPPiLL vroeg onlangs de gemeente de verleende omgevingsvergunning op onderdelen te wijzigen. Dat gebeurt, ondanks dat de monumentencommissie adviseerde enkele aanpassingen niet door te voeren.

Dat zaken in de praktijk toch anders uitpakken dan op papier, merkten de vrijwilligers van SPPiLL tijdens de grootschalige restauratie van D'n Liempdsen Herd. ,,Onlangs kregen we dan ook de vraag om de omgevingsvergunning te wijzigen",

Boxtel

Dansmiddag Walnoot

In gemeenschapshuis De Walnoot staat zondag 15 januari tussen 14.00 en 18.00 uur een dansmiddag met Stardust Live op het programma. De formatie wordt begeleid door het orkest New Harvest. Tijdens de dansmiddag is een Indische stand met catering aanwezig. Kaarten kosten in de voorverkoop zes euro. Belangstellenden kunnen contact opnemen met John Kersch, telefoon 06-44 18 10 34.

lichtte wethouder Peter van de Wiel gistermiddag toe. De monumentencommissie werd om advies gevraagd en stelde voor de vergunning op drie punten ongewijzigd te laten. Zo stelde SPPiLL voor het toilet op de begane grond van het pand te slopen, zodat het pand toegankelijker is voor mensen in een rolstoel.

Daarnaast werd gevraagd de trap naar de zolderverdieping vanuit de voormalige stal te laten beginnen. In eerste instantie was daarvoor de voormalige schuur in beeld. Tenslotte was het de bedoeling dat vrijwilligers van SPPiLL een opening in de muur op de zolderverdieping, speciaal gemaakt voor de verbouwing, weer zouden dichten. Zij zouden die opening echter graag willen behouden, zodat gebruikers zich gemakkelijk tussen de verschillende ruimtes kunnen verplaatsen.

De monumentencommissie concludeerde dat door deze punten 'wezenlijke veranderingen aan het rijksmonument zouden worden toegebracht' en gaf een negatief advies. Vervolgens wendde SPPiLL zich tot het gemeentebestuur. ,,Ondanks dat we het eens zijn met de monumentencommissie, hebben we ingestemd met de wijzigingen", laat wethouder Van de Wiel weten. ,,Wij hebben breder gekeken en dus niet alleen naar de monumentale beoordeling, maar ook naar gebruiksgemak en toegankelijkheid. En dat zijn belangrijke punten om de exploitatie van D'n Liempdsen Herd rond te krijgen."