Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIONS CLUB BOXTEL BELLES AMIES STRIJKT NEER BIJ 'OUDE KETTING'

GLUHW!: stoer evenement in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Boxtel is een nieuw evenement rijker: GLUHW!. Lions Club Boxtel Belles Amies houdt samen met eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg een winters openluchtfestival waar drankjes, hapjes, kampvuren in oliedrums en een deejay voor de nodige warmte zullen zorgen. De eerste editie van GLUHW! vindt zaterdag 28 januari plaats, natuurlijk in een decor van robuuste trucks en opleggers...

Het idee voor GLUHW! is geboren bij Marjo van Groeningen, de huidige president van Lions Club Boxtel Belles Amies. Een commissie die bestaat uit Elke Goossens, Ima Bos, Tanja Langerwerf, Astrid van Hest en Bregitte Brouwers heeft de voorbije weken hard gewerkt aan het programma, dat mee vorm wordt gegeven door Riekske van Dinther, uitbaatster van eetcafé De Oude Ketting. Samen hebben ze een evenement op poten gezet, dat voor de naar schatting driehonderd bezoekers garant staat voor muziek en dans en bovendien geld in het laatje brengt voor twee goede doelen.

JONG, HIP EN MODERN

Lions Club Boxtel Belles Amies is bekend van de al jaren succesvolle Proeftuin bij SintLucas. Het andere evenement was het kerstconcert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel, dat is komen te vervallen. ,,We wilden graag weer eens iets anders organiseren", motiveert Goossens de keuze om het over een andere boeg te gooien. ,,We kiezen nu voor iets heel stoers", glundert Bosch. ,,In een decor van trucks gaan we bij De Oude Ketting een gezellig buitenevenement organiseren waar eigentijdse muziek door een deejay wordt verzorgd." Vooral het begrip 'stoer' krijgt veel nadruk. ,,Het wordt vooral geen standaard Lions-concert dat mensen misschien verwachten. We willen juist het stigma van een klassieke serviceclub doorbreken en laten zien dat we heel jong, hip en modern zijn."

FESTIVALTERREIN

GLUHW! duurt zaterdag 28 januari van 19.00 uur tot middernacht en wordt onder alle weersomstandigheden in de buitenlucht gehouden. Naast De Oude Ketting zal hoofdsponsor - transportbedrijf Rumping uit Beverwijk - enkele trucks en opleggers neerzetten die het festivalterrein omringen. Rumping maakt dagelijks gebruik van het parkeerterrein van De Oude Ketting; de chauffeurs zijn vaste klant bij het horecabedrijf. In een van de Rumping-opleggers krijgt deejay Mike van Dijk een plek om zijn draaitafels te plaatsen. ,,In de andere opleggers gaan we licht en geluid plaatsen en zorgen voor een mooi decor dat past bij de stoere uitstraling van ons evenement", zegt Goossens.

Het terrein naast het eetcafé wordt ingericht met sta-tafels en een dansvloer. Vuurkorven en brandende kampvuren in oliedrums zorgen voor de juiste sfeer, net als de hapjes die door uitbaatster Van Dinther en haar team worden bereid. ,,Naast lekkere drankjes, zoals glühwein, kun je denken aan een hartige hap zoals onze welbekende gehaktbal. Die is al vele jaren wereldberoemd in Nederland, zou je kunnen zeggen. Truckers rijden een blokje om voor onze gehaktbal."

De komende weken gaan de vrouwen van Lions Club Boxtel Belles Amies aan de slag met de verdere voorbereiding. ,,En de handen worden flink uit de mouwen gestoken", belooft Bosch. ,,Zo gaan we zelf de oliedrums ophalen in de haven van 's-Hertogenbosch en ze open slijpen om er vuurtjes in te kunnen stoken. Stoer werk dus om van GLUHW! een succes te maken."

STICHTING NABIJ

De opbrengst van GLUHW! is dit jaar bestemd voor stichting Nabij. Die biedt met zo'n 150 vrijwilligers ondersteuning aan medemensen in de laatste levensfase. Dat doet Nabij op verzoek van de betrokkene zelf of op verzoek van zijn of haar omgeving. Het is een vrijwilligersorganisatie die aan geen enkele geloofsovertuiging of maatschappelijke organisatie is gebonden. Met de naam Nabij wordt aangegeven dat men naast mensen wil staan. Verpleegkundige handelingen laten de vrijwilligers over aan de professionele zorg.

Een kleiner deel van de opbrengst is bestemd voor de afwerking van een wandeltuin bij verpleeghuis Liduina in Boxtel, waarvoor eerder ook al geld werd ingezameld.

Kaarten voor de eerste editie van festival GLUHW! zijn voor een bedrag van tien euro verkrijgbaar bij eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg en bij alle leden van Lions Club Boxtel Belles Amies. Kaarten bestellen via e-mail kan ook: belles.amies@lions.nl.

FOTO BOVEN: Riekske van Dinther, Tanja Langerwerf, Ima Bos en Elke Goossens maken zich op voor de eerste editie van festival GLUHW!. Het stoere evenement op zaterdag 28 januari wordt opgezet te midden van het wagenpark van transportbedrijf Rumping uit Beverwijk en gaat altijd door. Bij regenval worden poncho's verkocht. (Foto: Peter de Koning).


JORIS LINSSEN & CARAMBA ZATERDAG IN PODIUM BOXTEL

Joris' liefdesserenade klinkt in Boxtel

Podium Boxtel ontvangt zaterdag 14 januari Joris Linssen & Caramba met de nieuwe voorstelling Serenade. In dit theaterconcert staat het Mexicaanse gebruik centraal om een orkestje in te huren voor een liefdesserenade of een ode aan de doden. Zanger Joris Linssen en zijn vier muzikale amigo's bewijzen dat dit ook in Nederland, ja zelfs in Boxtel, kan...

,,Begin jaren negentig woonde ik een tijdje in Mexico, voor mijn afstudeeronderzoek", vertelt Linssen. ,,Ik zag dat muziek daar een grote rol speelt in het dagelijks leven, maar ook dat ze heel anders omgaan met de dood. Zo is het gebruikelijk om op 2 november, Allerzielen, naar het graf van een geliefde te gaan en zijn of haar lievelingsgerecht te eten en een orkestje te laten spelen. Mexicanen vieren het leven, in plaats van dat ze de dood herdenken. En muziek speelt daarbij een grote rol. Vond ik indrukwekkend. Maar ze hebben ook de liefdesserenade. Als je in Mexico verliefd bent op iemand, huur je een orkestje in om je liefde te laten bezingen. Dat vond ik zó mooi. Ik vroeg me af of dat ook in Nederland zou kunnen: serenades voor de doden en serenades voor de liefde."

Jullie zijn gaan optreden onder balkons?

,,Ja, zoiets. Tijdens festival Oerol op Terschelling konden mensen ons gratis inhuren om namens hen de liefde te verklaren aan iemand. We hebben gespeeld voor een vrouw die haar zieke man wilde opbeuren, voor de hardwerkende dochters van de bakker, voor een verliefd stelletje op het strand en ga zo maar door. Het bleek een schot in de roos. Daarna hebben we 1 oktober uitgeroepen tot de Dag van de Liefde. Kon je ons via Facebook gratis bestellen voor een liefdesserenade. We hebben 700 kilometer door heel Nederland gereden om mensen te verrassen. Het leverde prachtige ontmoetingen op."

En hebben jullie ook wat gedaan met die serenades voor de doden?

,,Op 2 november hebben we een Allerzielen-toer gedaan. We zijn bijvoorbeeld gaan optreden voor de nabestaanden van een overleden klasgenootje van mij. Op haar graf hebben we een speciaal voor haar geschreven lied gezongen. Toen voelde ik nóg meer hoe opbeurend en verbindend muziek kan zijn. Verder hebben we voor de dochters van Bram Vermeulen het mooiste lied van hun overleden vader gezongen. En we hebben de weduwe van Herman Brood ontmoet bij zijn urnengraf op Zorgvlied. We speelden daar 'Als je wint heb je vrienden' en zij stond dat wiegend aan te horen. Ze zei dat Herman het gewéldig zou hebben gevonden. Zo zagen we dat dit heel goed kan in Nederland en dat het misschien wel voorziet in een behoefte."

Is het een zware voorstelling geworden?

,,Integendeel. Het is zoals Xandra Brood zei: door muziek te maken op een graf, maak je de herinnering juist lichter. Of zoals een Mexicaans gezegde luidt: 'Los Muertos que uno ama, nunca mueren' – 'de doden van wie gehouden wordt, zullen nooit sterven'. Net als in Mexico vieren wij met deze voorstelling het leven en de liefde. Echt, je komt met een grote glimlach de zaal uit."
De voorstelling is zaterdag 14 januari om 20.15 uur te zien in Podium Boxtel. Kaartjes kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde.