Ileen Rook (rechts) uit Assen drong met Mariam Hakobyan uit Antwerpen door tot de eindstrijd van DichtSlamRap op 26 januari. Organisator Marcel Linssen (links) rekent op een spannende woordenstrijd in Le Temps Perdu.
Ileen Rook (rechts) uit Assen drong met Mariam Hakobyan uit Antwerpen door tot de eindstrijd van DichtSlamRap op 26 januari. Organisator Marcel Linssen (links) rekent op een spannende woordenstrijd in Le Temps Perdu. Foto: Albert Stolwijk

ANTWERPSE POËET NAAR FINALE

Treinreis vol vertragingen, tóch naar DichtSlamRap...

De Antwerpse dichteres Mariam Hakobyan had zondag een treinreis vol vertragingen achter de rug voordat ze tegen vier uur 's middags café Le Temps Perdu binnenstapte. De prefinale van DichtSlamRap was toen allang begonnen. Sterker nog: de tweede ronde stond op punt van beginnen. Toch kreeg Hakobyan van de jury de mogelijkheid om alsnog haar gedichten voor te dragen. Als compensatie voor een treinreis van zes uur. Gelukkig, verzuchtte de driekoppige jury achteraf...

De kracht waarmee Hakobyan haar werk over het erkennen van de Armeense genocide de goed gevulde kroeg in knalde, overtuigde niet alleen de jury ervan dat de Antwerpse de beste woordkunstenaar van de Boxtelse prefinale was. Het publiek en de andere deelnemers sloten zich eensluidend bij die mening aan.

De voorronde van DichtSlamRap was een evenement met meerdere hindernissen. Hoewel bekend was dat Hakobyan met de trein onderweg was, bleef het lang onduidelijk hoe laat ze zou aankomen in Boxtel. Hier en daar werd wat tijd gerekt, voor zo ver mogelijk, en er werd geschoven met programmaonderdelen. Een gastoptreden van de Boxtelse Martje Wijers werd naar voren gehaald om Hakobyan de kans te geven alsnog op tijd te zijn. Vlak voordat dichters zouden beginnen aan hun tweede ronde, arriveerde de Belgische.

PODIUMERVARING

Tot de prefinale waren Ileen Rook (Assen), Gerard Scharn ('s-Hertogenbosch), Lea Theunissen (Tilburg), Martijn Faes (Oisterwijk) en dus Hakobyan doorgedrongen. De podiumervaring die zij liet zien ontbeerden enkele andere dichters, zodat de twee finaleplaatsen aan hun neus voorbijgingen. Terwijl Hakobyan de ene finaleplek voor zich opeiste, ging de andere plek naar de jeugdige Ileen Rook, die


Spirituele dimensie van duurzaamheid

Boxtelaar David Andreae verzorgt op dinsdag 24 januari een lezing over de spirituele dimensie van duurzaamheid. De voordracht start om 14.00 uur en vindt plaats in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker te Boxtel. De toegang is gratis.

De lezing valt in de Maand van de Spiritualiteit waaraan bibliotheek De Meierij samen met lokale partners jaarlijks aandacht besteedt. Het thema in 2017 is compassie. Een duurzame houding begint met compassie, onder meer voor de grote groepen mensen en dieren die lijden onder de klimaatverandering en de verwoesting van de natuur.


Andreae, die zich in Boxtel inzet voor de transitie naar duurzaamheid, onderzoekt de overeenkomsten tussen het spirituele, de wetenschap en de filosofie, met als doel de verstoorde relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Hij biedt een kapstok aan om verschillende aspecten te onderscheiden binnen het spirituele. Het raamwerk laat zien dat de natuur veel eigenschappen heeft, die tot nu toe alleen voor de mens gereserveerd waren. Deze inzichten hebben consequenties voor onze ethiek en kunnen leiden tot duurzamer handelen ten opzichte van de Aarde. Het omgaan met deze kwesties wordt ook wel ecologische spiritualiteit genoemd.


vorig jaar nog de Drenthse editie van de Kunstbende won. Met een krachtige en heldere voordracht eiste ze vooral in de tweede ronde de resterende finaleplek voor zich op.

Opmerkelijk was dat hiermee geen van de zes Brabantse kandidaten de stap naar de finale kon zetten. Volgens juryvoorzitter Roel Weerheijm was dat niet omdat ze te weinig kwaliteit in huis hadden, maar omdat de twee niet-Brabantse kandidaten op de beslissende momenten nadrukkelijker en beter aanwezig waren. Toch belooft de finale van DichtSlamRap op donderdag 26 januari een spannende woordenstrijd te worden.

VORM VAN DE DAG

Als Brabantse deelnemers zullen Martje Wijers uit Boxtel en Arnoud Rigter uit Eindhoven het opnemen tegen acht niet-Brabanders, onder wie vijf Belgen. Daarbij gaat het om de al genoemde Hakobyan, Els Dejonghe en Sven de Swerts uit Antwerpen, Erika De Stercke uit Gent en Jee Kast uit Brussel. Aan Nederlandse zijde staan op het podium Wijers, Rigter, Gijs ter Haar uit Roermond, Nic Castle uit Arnhem en Ileen Rook.

,,Voor driekwart is dit een deelnemersveld dat een Nederlands-Belgisch kampioenschap meer dan waardig zou zijn. Tussen de finalisten zitten vijf of zes echt sterke deelnemers die elk voor zich de titel op kunnen eisen. Winst of verlies in Boxtel kan echt afhangen van de vorm van de dag en de keuze van de gedichten. Het belooft kwalitatief hoogstaand en spannend te worden", verwacht DichtSlamRap-organisator Marcel Linssen.

De finale van de veertiende DichtSlamRap begint donderdag 26 januari om 20.00 uur. Die avond verschijnt ook de veertiende DichtSlamRap-bundel. Verder zijn er kunstwerken te zien van Bas Schel uit Boxtel en Joris Baudoin uit Heerewaarden. Beiden hebben zich laten inspireren door gedichten van de finalisten van DichtSlamRap die te lezen zijn in de nieuwe dichtbundel.


FOTO ONDER: Ileen Rook (rechts) uit Assen drong met Mariam Hakobyan uit Antwerpen door tot de eindstrijd van DichtSlamRap op 26 januari. Organisator Marcel Linssen (links) rekent op een spannende woordenstrijd in Le Temps Perdu. (Foto: Albert Stolwijk).

Elianne van Elderen uit Best was een van de deelnemers aan de prefinale van DichtSlamRap in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).