ROOFVOGELLEZING IN CAFÉ 'T GROENE WOUD

Natuurwerkgroep Liempde maakt kennis met slechtvalk

Liempde heeft afgelopen zomer wekenlang kunnen zien hoe een koppeltje slechtvalken enkele jongen grootbracht in een nestkast op de toren van de Sint-Jans Onthoofdingkerk. De slechtvalk staat heden, donderdag 12 januari centraal tijdens een lezing van de Natuurwerkgroep Liempde.

Voorzitter Peter van Geneijgen van de Werkgroep Slechtvalk Nederland is vanavond vanaf 20.00 uur te gast in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat, het thuishonk van de Natuurwerkgroep. Hij zal uitgebreid vertellen over de slechtvalk. De roofvogel staat te boek als een van de snelste dieren te wereld die zijn prooi grijpt in een spectaculaire duikvlucht. Daarbij worden soms snelheden behaald van 350 kilometer per uur.

Tot eind vorige eeuw was de slechtvalk een uiterst zeldzame broedvogel in ons land, maar het is het dier de voorbije decennia weer voor de wind gegaan. Nu telt Nederland meer dan honderddertig broedparen. Daarbij krijgen de vogels hulp in de vorm van broedgelegenheid die geboden wordt op hooggelegen plaatsen, zoals tv-torens, elektriciteitscentrales, flatgebouwen en kerktorens, ook in Liempde...

Inwoners van Liempde volgden de verrichtingen van de slechtvalken op de voet, mede dankzij de fraaie foto's en actuele berichten die plaatsgenoot Dirk Eijkemans verzorgde via sociale media. Heel wat Liempdenaren konden zo genieten van de capriolen van deze roofvogels. Lokale duivenmelkers hielden hun hart vast; zij vreesden dat al hun prijsduiven ten prooi zouden vallen aan deze vogels. Tijd dus voor een kennismaking met de leefwereld van de slechtvalk. De lezing begint om 20.00 uur, de toegang is gratis.


Film in Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof aan de Dorpsstraat in Liempde wordt woensdag 18 januari vanaf 19.30 uur de film 'Still Alice' vertoond, op initiatief van de stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). In dit drama speelt Julianne Moore een hoogleraar aan de universiteit van Havard. Zij verliest de grip op haar leven door de ziekte van Alzheimer; bovendien komen de onderlinge banden in haar familie flink onder druk te staan. Een halfuur voor aanvang gaat de zaal open. De entreeprijs bedraagt 2,50 euro inclusief een kopje koffie of thee.