Afbeelding
Foto: ProRail

GESCHIL PRORAIL EN AANNEMERS OVER NATUURBRUG MORTELEN

Edelhert komt, ook zonder ecoduct...

De aanleg van natuurbrug De Mortelen over de spoorbaan tussen Boxtel en Eindhoven in De Mortelen is vertraagd. Spoorbedrijf ProRail blijkt al maandenlang in een juridisch conflict verwikkeld met meerdere aannemers. Inzet van het geschil is de door ProRail gevoerde aanbestedingsprocedure om het ecoduct op het grondgebied van de gemeente Best en Oirschot te realiseren.

Betrokken partijen doen geen inhoudelijke uitspraken over de kwestie, maar vast staat dat de bouw van natuurbrug De Mortelen vele maanden later zal starten en oplevering in 2017 niet realistisch is. Het ecoduct is bedoeld om dieren ter hoogte van het Veldersbos de kans te geven om de spoorbaan ongelijkvloers te kruisen.

Volgens de provincie Noord-Brabant, die het ecoduct jaren geleden al omarmde, zullen vooral de in februari uit te zetten edelherten van de natuurbrug gebruik gaan maken. Zonder natuurbrug blijft hun leefgebied kleiner, maar er zijn geen hindernissen om de introductie verder uit te stellen. Ook andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen gaan het ecoduct gebruiken, zo is de verwachting.

Het ecoduct is onderdeel van 'Kloppend hart van Het Groene Woud'. De aanleg wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering van de overheid. Ook de provincie Noord-Brabant investeert in het ecoduct.

Aanvullend onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat in het plangebied van de natuurbrug veel 'zwaarder beschermde' diersoorten voorkomen, zoals enkele dassenfamilies, tal van broedvogels, vleermuizen, kamsalamaders, levendbarende hagedissen en hazelwormen. Becijferd is echter dat de bouw van het ecoduct geen grote gevolgen zal hebben voor de dassen en broedvogels.

Ontheffing voor werkzaamheden is nodig om aan de slag te gaan in een natuurgebied waar dwergvleermuis, kamsalamader, levendbarende hagedis en hazelworm voorkomen. Tal van maatregelen staan al op papier om schade aan het leefgebied van de diersoorten te voorkomen. Een deel van het leef- en voortplantingsgebied van de levendbarende hagedis en hazelworm tijdens de werkzaamheden niet bruikbaar zijn voor deze soorten.

FOTO ONDER: Impressie van de aan te leggen natuurbrug over de spoorbaan ibij het Veldersbos. (Foto: ProRail).