Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOOLKINDEREN IN LENNISHEUVEL DE STRAAT OP

Koningen zingen voor snoep én Ghana

TONNIE WESSELING

Een goed doel steunen voor arme kinderen in Afrika én nog snoep op de koop toe krijgen, kan het mooier? Op Driekoningen, vrijdag 6 januari liepen enkele kinderen van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel verkleed als koningen zingend langs de deuren voor de kinderen van het kleine dorpje Mognori in Ghana. Initiatiefneemster was Leni Simons die meer dan veertig jaar leiding gaf aan de kinderhobbyclub De Bezige Bijtjes en nu alleen nog het Driekoningenproject voor haar rekening neemt.

,,Kinderen moeten ook leren om iets voor een ander over te hebben", vertelt Simons. ,,Het is dit jaar een heel klein project van Marijke en Jan van de Hurk. Een jonge leraar in Mognori geeft drie keer per dag les op een schooltje dat in de middle of nowhere staat. Drie groepen, want het zijn veel kinderen en ze moeten een heel eind lopen. Er zijn vooral schoolmaterialen nodig zoals schriften, potloden en kleurpotloden. Dit jaar gaan Marijke en Jan er weer naartoe en we willen ze met wat geld steunen."

Het verzamelpunt voor de Driekoningenviering in het dorp was gemeenschapshuis De Orion. Er stond al een doos met mooie verkleedspullen klaar en diverse kroontjes én een mandje met antieke houten doosjes. ,,We hebben dit van de pastoor gekregen", zegt Simons. ,,Ze werden vroeger op het eind van de kerkbank gezet voor een collecte", weet de Lennisheuvelse.

Aanvankelijk bleef het akelig stil in De Orion en was alleen Simons' vierjarige kleindochter Jade zich aan het verkleden. De mantels waren van mooie batikstof. Een overblijfsel en gift van de Vietnamese bootvluchtelingen die begin jaren tachtig van de vorige eeuw tijdelijk in het vroegere Sint-Theresia-missiehuis bij kasteel Stapelen verbleven en onder meer door Simons werden opgevangen.

HOUTEN KISTJES

Om klokslag half twee druppelde een aantal kinderen met hun moeders binnen. Meindel (9) liep voor de vierde keer mee met Driekoningen en kwam nu met haar vriendinnen Lieke en Fenne. ,,Dat je overal zomaar gaat zingen is erg leuk", vond Meindel. Sven (9) liep voor de eerste keer mee: ,,De vorige keer had ik wat anders te doen." Het maakte hem weinig uit met wie hij moest lopen. Emma (10) liep al voor de zesde keer mee en pikte snel een echte koningsmuts van de verkleedtafel. Laurens (5) was voor de tweede keer van de partij, ditmaal vergezeld van zijn driejarige zusje Frederique. Hij vond het vooral leuk om overal snoepjes te krijgen. ,,Maar ook dat je voor andere kindjes loopt", corrigeerde zijn moeder.

Toen gingen de kinderen, gewapend met houten kistjes op stap. Lieke, Fenne en Meindel zongen in de kern van Lennisheuvel, de andere kinderen togen met hun moeder per auto naar het buitengebied. ,,Waar de mensen altijd blij zijn dat ze komen en veel gegeven wordt", aldus initiatiefneemster Simons.

Bij terugkomst in De Orion werden de kinderen getrakteerd op pannenkoeken en warme chocolademelk. Monique van Vugt, penningmeester van De Bezige Bijtjes, denkt dat de geringe opkomst te wijten was aan de kerstvakantie. De opbrengst voor het project in Ghana bedroeg 138 euro.

OP DE FOTO'S: Meindel, Lieke en Fenne gingen vrijdag in Lennisheuvel op pad tijdens Driekoningen en zamelden geld in voor een schootje in Ghana. Na een verkleedpartijtje gingen ze de straat op om aan te bellen bij de inwoners van het kerkdorp. In totaal werd 138 euro opgehaald voor het goede doel. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding