Theatergroep Doe’k poseert. Van links naar rechts Antoinette Wagenaars, Chris van Rooij, Rob Housen, Marion van Rooij, Ria Langenhuijsen, Nanette van Hartskamp, Jessica van Leeuwen en op de bank Rob Voogt. Freek Claasen staat niet op de foto. De regie is in handen van Rien van Rooij.
Theatergroep Doe’k poseert. Van links naar rechts Antoinette Wagenaars, Chris van Rooij, Rob Housen, Marion van Rooij, Ria Langenhuijsen, Nanette van Hartskamp, Jessica van Leeuwen en op de bank Rob Voogt. Freek Claasen staat niet op de foto. De regie is in handen van Rien van Rooij. Foto: Daisy Renders/Rob Housen

JESSICA VAN LEEUWEN EN ROB HOUSEN UIT BOXTEL SPELEN IN TONEELSTUK DOE'K

'Spelen voor volle zaal geeft enorme kick'

Al een aantal maanden is de cast van toneelclub Doe'k in Vught hard aan het repeteren voor de nieuwe voorstelling 'Lui, Luier, Luis' die eind januari wordt gespeeld in theater De Speeldoos. De club speelt al ruim 33 jaar komische voorstellingen en vult daarmee jaarlijks drie keer de grote zaal van het sfeervolle theater in Vught dat tevens de thuisbasis is voor de cast van Doe'k. Dit jaar staan ook een twee Boxtelse acteurs prominent op de bühne: Jessica van Leeuwen en Rob Housen.

ARM ALS EEN LUIS

De nieuwe voorstelling van Doe'k gaat over Arie Botje en zijn gezin. Hij is zó lui dat hij voor zichzelf een ziekte heeft bedacht om niet te hoeven werken. Daardoor blijft het gezin Botje arm en is er zelfs geen geld om de oude tv te laten repareren. Op een dag komen Dirk-Pieter van der Kets en zijn vrouw Ageeth naast de Botjes wonen. Dirk-Pieter is een door de crisis straatarm geworden zakenman die, ondanks dat hij tegenwoordig zo arm is als een luis, altijd monter en gevat blijft.

Arie vertrouwt hem niet en denkt dat Dirk-Pieter een ambtenaar is die hem komt controleren. Dankzij zijn nieuwe buurman komt Arie er wel achter dat hij in het bezit is van een schilderijtje dat wel eens een behoorlijke waarde zou kunnen hebben. Dankzij zijn dochter Maaike ontdekt hij dat zijn echtgenote Greet (Van Leeuwen - red.) al ruim acht maanden zwanger is. Iets wat hemzelf nog niet eens was opgevallen. Het gevolg is dat ze al snel in de luiers zitten en de chaos alleen maar groter wordt. Dankzij zijn nieuwe schoonzoon Marvin (Housen - red.) komt Arie er uiteindelijk achter hoe het werkelijk zit met het schilderijtje.

HOOFDROL

,,We spelen al jaren in een bomvolle Speeldoos wat ons allemaal een enorme kick geeft", vertelt Van Leeuwen. De Boxtelse docente speelt al heel wat jaartjes mee bij Doe'k en wordt meteen enthousiast. ,,We mogen als toneelclub trots zijn om ieder jaar in zo'n mooi theater te kunnen spelen waar alle faciliteiten aanwezig zijn en de sfeer zó goed is."

Ze heeft dit seizoen een hoofdrol te pakken. ,,In de voorstelling speel ik Greet, de vrouw van Arie Botje. Ze wordt aardig meegetrokken in de luiheid van haar man die zo weinig mogelijk probeert uit te voeren. Het is een grote rol met veel tekst en het vormt een flinke uitdaging om mijn lach in te houden tijdens het tegenspel. De grapdichtheid in deze voorstelling is hoog en dat erg leuk om te doen."

JONGENSDROOM

Van Leeuwen is niet het enige Boxtelse lid van de club. Ook Rob Housen speelt mee in de voorstellingen. ,,Vorig jaar voor het eerst", zegt de voormalig toetsenist van Droomtranen en het lid van de nieuwe cabaretgroep Pulpa. Hij vervolgt: ,,We speelden toen de voorstelling 'Trammelant in Trampas' die overigens drie keer uitverkocht raakte. Al blijft het amateurtoneel, tóch is het niveau van de voorstelling aanzienlijk. De lach die door de zaal gonst geeft energie en je voelt je even onsterfelijk. Heerlijk."

Housen speelt de hyperintelligente maar sociaal gestoorde schoonzoon Marvin die helemaal weg is van het universum en de kwantummechanica. ,,De rol is totaal anders dan die van vorig seizoen, maar fantastisch om te spelen. Stiekem is het een jongensdroom om voor een volle zaal stomdronken over het toneel te mogen lallen!" zegt hij lachend. ,,In beschonken toestand kan alles. Ik mag de grens opzoeken en juist dát is de uitdaging van deze rol. Daarnaast vind ik het leuk om tegenspeelster Nanette (Maaike Botje, de dochter van Greet en Arie - red.) tegenover me te hebben. Ze moet serieus blijven op het toneel terwijl ik met van alles de draak mag steken. Dat zorgt voor hilarische taferelen."

KAARTVERKOOP

Naast Van Leeuwen en Housen spelen ook de Boxtelaren Freek Claasen en Ria Langenhuijsen mee in deze nieuwe voorstelling die op donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 januari te zien is in theater De Speeldoos in Vught. De laatste kaarten zijn inmiddels in de verkoop. Reserveren kan nog via www.toneelclub-doek.nl of bij de kassa van het theater.

OP DE FOTO: Theatergroep Doe'k poseert. Van links naar rechts Antoinette Wagenaars, Chris van Rooij, Rob Housen, Marion van Rooij, Ria Langenhuijsen, Nanette van Hartskamp, Jessica van Leeuwen en op de bank Rob Voogt. Freek Claasen staat niet op de foto. De regie is in handen van Rien van Rooij. (Foto: Daisy Renders/Studio ROB).